Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με οικονομία και διαπλοκή επιδιώκει μείωση της ψαλίδας το Μαξίμου – Πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ

Με οικονομία και διαπλοκή επιδιώκει μείωση της ψαλίδας το Μαξίμου – Πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ
Οι εξελίξεις περί την οικονομία, εκτιμά το κυβερνητικό επιτελείο, προσφέρονται για την διαμόρφωση ενός συνοπτικού αφηγήματος για την έξοδο από τα μνημόνια που βρίσκει απήχηση στην κοινωνία
Σε οικονομία και διαπλοκή εστιάζει το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να μειώσει την δημοσκοπική διαφορά, εάν φυσικά δεν προκύψουν άλλα «ατυχήματα», όπως το ποδόσφαιρο ή η εμπλοκή στα ελληνοτουρκικά με την παρατεινόμενη «ομηρεία» των δύο Ελλήνων αξιωματικών.
Οι εξελίξεις περί την οικονομία, εκτιμά το κυβερνητικό επιτελείο, προσφέρονται για την διαμόρφωση ενός συνοπτικού αφηγήματος για την έξοδο από τα μνημόνια που βρίσκει απήχηση στην κοινωνία, όπως και η καταπολέμηση της διαπλοκής - σε αντίθεση με τα εθνικά θέματα ελληνοτουρκικά και σκοπιανό όπου αιμορραγεί.
Ενδεικτικό είναι ότι ο πρωθυπουργός συγκάλεσε την περασμένη εβδομάδα Πολιτικό Συμβούλιο αποκλειστικά για τις εξελίξεις στην οικονομία, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε δύο συνεχόμενα μπρίφινγκ με αυτή την θεματολογία.
Επιπλέον θα συνεχίσει να έχει στο στόχαστρο τον Αντώνη Σαμαρά και τον Άδωνη Γεωργιάδη, ενώ θα προκύπτουν στοιχεία για την πολιτική τους διασύνδεση με τον Κωνσταντίνο Φρουζή.
Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι «ο σκιώδης πρόεδρος της ΝΔ και ο ακραίος αντιπρόεδρος», αποτελούν τα αδύνατα σημεία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να ρωτά τον κ. Μητσοτάκη αν θα αποδοκιμάσει την πολιτική συμπεριφορά του πρώην πρωθυπουργού και αν θα αποπέμψει από το κόμμα τον αντιπρόεδρό του.
Η έξοδος από το μνημόνιο είναι απαραίτητη για να αποκτήσει βαθμούς ελευθερίας η οικονομική πολιτική, υποστηρίζει η κυβέρνηση, ωστόσο παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δίχως να κοπεί το κουβάρι της διαπλοκής δεν μπορεί να υπάρξει.
Συμπίπτει δε, εκείνοι που κυρίως είναι κατά της «καθαρής εξόδου» και υπέρ της προληπτικής γραμμής στήριξης να είναι και εγκαλούμενοι στον έναν ή στον άλλο βαθμό για το σκάνδαλο της Novartis.
Ο σταυροφόρος της παράτασης της αυξημένης επιτήρησης, Γιάννης Στουρνάρας, αλλά και οι Αντώνης Σαμαράς, Βαγγέλης Βενιζέλος, και μαζί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σύμφωνα με το Μαξίμου «υλοποιεί την πολιτική του σκιώδους πρέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά».
Εν ολίγοις σύμφωνα με το αφήγημα, εκείνοι που αντιμάχονται την έξοδο από το μνημόνιο και την μετάβαση σε μία εποχή ανάπτυξης είναι οι ίδιοι που ευθύνονται αφενός για την χρεοκοπία της χώρας και αφετέρου βαρύνονται με τα σκάνδαλα της αμαρτωλής περιόδου.
Θεωρείται ζήτημα ημερών να ανοίξει παράλληλα με τη Novartis και το θέμα των δανείων προς τα πολιτικά κόμματα και ίσως των θαλασσοδανείων προς εκδότες και επώνυμους επιχειρηματίες.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι πρόσφατες αποκαλύψεις για την συμπεριφορά της  Novartis έναντι των πολιτικών, δικαιώνει τις δικές της αιτιάσεις για το παλιό πολιτικό σύστημα αν και απέχει από το να προσφέρει στοιχεία ποινικής καταδίκης των εμπλεκομένων.
Σημειώνουν πάντως ότι «η έντονη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, είναι στοιχείο πανικού και η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη πολιτική συνυπευθυνότητα στην προσπάθεια συγκάλυψης».
Εκτιμούν δε ότι τόσο το αφήγημα της εξόδου από το μνημόνιο όσο και η καταπολέμηση της διαπλοκής μπορούν να επαναφέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά διεκδίκησης της εκλογικής νίκης.
 
 Ανταλλαγή πυρών

Μέσα από το αυτό το πρίσμα το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε και στις αιτιάσεις της ΝΔ για την δική της διαπλοκή με τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. 
Η ΝΔ αφενός αναζητά το δικό της αφήγημα για μετά την λήξη του μνημονίου και αφερέρου επιτίθεται στην κυβέρνηση για την δική της διαπλοκή.
Ενδεικτική είναι η χθεσινή της επίθεση όπου αναφέρει : «Μετά τις αποκαλύψεις στον Τύπο το τελευταίο διήμερο, ο κ. Τσίπρας μπορεί κάλλιστα να διεκδικήσει τον τίτλο του “μετρ της διαπλοκής.
Ο άλλοτε εκλεκτός της κυβέρνησης και νυν “αποδιοπομπαίος τράγος” της Ιβάν Σαββίδης, φέρεται να είχε διαδοχικές συναντήσεις στο Μαξίμου προκειμένου να παράσχει στήριξη στην Κυβέρνηση επενδύοντας σε συγκεκριμένα Μ.Μ.Ε..
Άραγε τι έχει να πει για όλα αυτά ο λαλίστατος κυβερνητικός εκπρόσωπος;».
Εξίσου σκληρή ήταν η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου:
«Μετά από μια εβδομάδα εκκωφαντικής σιωπής για τις συνταρακτικές αποκαλύψεις, το κόμμα της Novartis επιτέλους μίλησε.
Όχι δεν έδωσε, φυσικά, εξηγήσεις. Τι να πει άλλωστε;
Ούτε βέβαια ο κ. Μητσοτάκης αποδοκίμασε τον πρωθυπουργό της Novartis κ. Σαμαρά, ούτε απέπεμψε τον αντιπρόεδρό του κ. Γεωργιάδη, που νομοθετούσε κατ' εντολήν Φρουζή. Τι είπε; Αλλά λόγια να αγαπιόμαστε…
Ανακάλυψε τον υπεύθυνο της διαπλοκής και της χρεοκοπίας στον τόπο.
Ούτε Siemens, ούτε θαλασσοδάνεια, ούτε Novartis, αλλά Ιβάν Σαββίδης... τον οποίο, όμως, οι δικές τους κυβερνήσεις ανακήρυξαν σε εθνικό ευεργέτη.
"Αν δεν είχαν καταστρέψει μια ολόκληρη χώρα θα ήταν απλά γελοίοι.
Δεν είναι όμως. Είναι επικίνδυνοι…».

Σπ. Γκουτζάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης