Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Γιατί δεν θέλουν το ΧΑ οι ελληνικές επιχειρήσεις

tags :
Γιατί δεν θέλουν το ΧΑ οι ελληνικές επιχειρήσεις
Γιατί όμως οι ελληνικές επιχειρήσεις στρέφουν την πλάτη στο ελληνικό χρηματιστήριο
Στην τελευταία εκδήλωση που πραγματοποίησε το Χρηματιστήριο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Greek Crisis Success Stories», στην οποία συμμετείχαν αξιόλες επιχιερήσεις όπως η Μέγα Γύρος, η Apivita, o Tρικαλινός, αλλά και παλαιότερα οι Λουξ και οι Βίκος, καμία εταιρεία δεν εξέφρασε την επιθυμία της να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.
Μάλιστα εκπρόσωποι των εταιρειών αυτών είναι κατηγορηματικά αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία τριετία δεν έχει γίνει καμία δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τη θετική τάση που έχει διαμορφωθεί παγκοσμίως.
Η τελευταία ήταν με την ΕΛΤΕΧ Άνεμος τον Ιούλιο του 2014. 
Γιατί όμως οι ελληνικές επιχειρήσεις στρέφουν την πλάτη στο ελληνικό χρηματιστήριο;
Η χρηματοπιστωτική ασφυξία,  τα capital controls αλλά και η γραφειοκρατία κάνουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να στρέφονται σε άλλα ξένα χρηματιστήρια, όπως για παράδειγμα σε αυτό της Κύπρου.
Τα πλεονεκτήματα πολλά.
Όπως ότι η φορολόγηση των καθαρών κερδών της κυπριακής εταιρείας γίνεται με τον χαμηλό ενιαίο φορολογικό συντελεστή του 12.5%, τα τιμολόγια που εκδίδονται από μια Κυπριακή εταιρεία αναγνωρίζονται κανονικά σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ενώ δεν φορολογείται η πώληση μετοχών και τίτλων ιδιοκτησίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις πιο πρόσφατες εισαγωγές τίτλων ελληνικών εταιρειών ήταν εκείνες των «Κουϊμτζής Α.Ε.» από τη Θεσσαλονίκη, «alfa- Αθανάσιος Κουκουτάρης Α.Ε.Β.Ε.» από την Κοζάνη και της αθηναϊκής «First Advisory & Holdings», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δύο ακόμη μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις ετοιμάζονται να διαβούν την πόρτα του κυπριακού Χρηματιστηρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης