Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι 6 κρίσιμες ημερομηνίες με το «plan A» των δανειστών από σήμερα ως τον Αύγουστο 2018

Οι 6 κρίσιμες ημερομηνίες με το «plan A» των δανειστών από σήμερα ως τον Αύγουστο 2018
Σε ένα τόσο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που απαιτεί και συχνές τηλεδιασκέψεις το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να «φορτσάρει» έτσι ώστε μέχρι τον Μάιο να έχει συμπληρώσει και τα 88 προαπαιτούμενα
Δεκατέσσερις εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων για προαπαιτούμενα 4ης αξιολόγησης, μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας, έχει η κυβέρνηση μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, που αποτελεί το τελευταίο «ορόσημο» για μία συμφωνία - πακέτο με τους δανειστές. 
Σε ένα τόσο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που απαιτεί και συχνές τηλεδιασκέψεις το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να «φορτσάρει» έτσι ώστε μέχρι τον Μάιο να έχει συμπληρώσει και τα 88 «κουτάκια» με τις υποχρεώσεις της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης - όπως άλλωστε συνομολογήθηκε κατά την τελευταία επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα (26 Φεβρουαρίου - 1 Μαρτίου).
Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, όπου οι τέσσερις επικεφαλής θα ξανάρθουν στην Αθήνα για τον δεύτερο κύκλο των διαπραγματεύσεων, είναι σύμφωνα με τον επίτροπο Moscovici το ιδανικό διάστημα για μία «καταρχήν συμφωνία» σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στις δύο πλευρές η οποία θα «σφραγιστεί» στο Eurogroup της 24ης Μαΐου 2018.

Ουσιαστικά όλα τα κρίσιμα ζητήματα θα τεθούν καθ΄ ολοκληρία το Μάιο οπότε και θα έχει φανεί εάν:
- «Τρέχουν» όπως πρέπει οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Από τον Μάιο ξεκινούν οι πλειστηριασμοί και για οφειλές προς το Δημόσιο ( Εφορίες – Ασφαλιστικά Ταμεία)
-  Προχωρεί η εκκαθάριση του «στοκ» με τα ληξιπρόθεσμα χρέη για να γίνει η εκταμίευση του 1 δισ.  ευρώ που έμεινε υπόλοιπο από την 3η αξιολόγηση.
-  Τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι ώστε να μη χρειαστεί για το 2019 περικοπή του αφορολογήτου έως τα 5.700 ευρώ, όπως «φωτογραφίζει» το ΔΝΤ που ειρήσθω εν παρόδω έχει τη σύνοδό την άνοιξη.
- Προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις σύμφωνα με τα υπεσχημένα, κάτι που «καίει» τους θεσμούς.
- Ολοκληρώνεται ο επανυπολογισμός των συντάξεων δηλαδή οι περικοπές και υλοποιείται το νέο πλαίσιο για την εργασία (απεργίες κτλ).
-Τηρούνται έστω και με επιείκεια τα χρονοδιαγράμματα για τις μεγάλες αλλαγές στο δημόσιο (κινητικότητα, επιδόματα, νέοι μόνιμοι Γενικοί Γραμματείς)
-Υλοποιήθηκε η αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών και διασφαλίστηκε ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές εσόδων στις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ ( 2,7 δις. ευρώ)
Σε ότι αφορά τις συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αυτές θα ξεκινήσουν στις 20 Απριλίου στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ , θα γίνει μία δεύτερη κουβέντα στο Eurogroup της 23ης Απριλίου στην Σόφια και θα κορυφωθούν στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο τον Ιούνιο.
Εφόσον σε αυτό το Eurogroup επέλθει πολιτική συμφωνία η Ελλάδα θα λάβει άλλη μία δόση από τον ESM τον Ιούλιο ύψους 11,7 δισ, ευρώ η οποία θα κατευθυνθεί για το αποθεματικό και στις 20 Αυγούστου θα έχουμε από την ελληνική πλευρά την «φιέστα» εξόδου από τα Μνημόνια ή σύμφωνα με τις Βρυξέλλες την «επιτυχή ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου».

Αναλυτικότερα οι κρίσιμες ημερομηνίες ως τις 20 Αυγούστου έχουν ως εξής:

1. Απρίλιος: Μέσα στον Απρίλιο, αμέσως μετά το Πάσχα, θα πρέπει να παρουσιαστεί από την ελληνική κυβέρνηση το αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο θα καλύπτει την περίοδο από το 2019 και μετά.
Τη σύνταξη του προγράμματος έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση ενώ το κείμενο αναμένεται να παρουσιαστεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Eurogroup της 23ης Απριλίου το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην βουλγαρική πρωτεύουσα (σ.σ λόγω του ότι η Βουλγαρία έχει την προεδρία της ΕΕ).
Θα προηγηθεί η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στις 20 Απριλίου για το χρέος.

2.Μάιος:  Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου έχει σημαδευτεί στο ημερολόγιο των δανειστών για την σύναψη τεχνικής συμφωνίας με την ελληνική πλευρά επί των 88 προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης πριν από το Eurogroup του συγκεκριμένου μήνα.

2.α Μάιος:
Στις 5 ή 19 Μαίου του 2018 θα ανακοινωθούν τα stress tests των τραπεζών.

3.Ιούνιος: Είναι ο πιο κομβικός μήνας για μία πλήρη συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί το πλαίσιο επιτήρησης της Ελλάδας, τα μέτρα για το χρέος αλλά και οι προϋποθέσεις ενεργοποίησής τους.

4. Ιούλιος: Είναι ο μήνας που θα έχουν κλείσει και μένει μόνο η εκταμίευσης της τελευταίας δόσης από τον ESM ύψους 11,7 δις. ευρώ που θα πάει στο «μαξιλάρι».

5. Αύγουστος: Στις 20 Αυγούστου εκπνέει το 3ο Μνημόνιο και ακολουθεί η κυβερνητική φιέστα πριν η χώρα μπει στο νέο καθεστώς επιτήρησης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης