Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι τράπεζες που θα περάσουν οριακά τα stress tests στις 5 ή 19 Μαΐου θα έχουν 10-14 μήνες προθεσμία να βρουν κεφάλαια

Οι τράπεζες που θα περάσουν οριακά τα stress tests στις 5 ή 19 Μαΐου θα έχουν 10-14 μήνες προθεσμία να βρουν κεφάλαια
Παραπλήσια ανακοίνωση της Unicredit το 2016 θα την δούμε και τον Μάιο του 2018 στις ελληνικές τράπεζες
«Παρά την αυστηρή φύση της άσκησης ακραίων καταστάσεων και τις έντονες συνθήκες των τελευταίων ετών, οι 4 ελληνικές τράπεζες στο δείγμα του SSM – ΕΚΤ  δείχνουν καλή ανθεκτικότητα και στο βασικό και στο δυσμενές σενάριο του stress tests»
Μια τέτοια ανακοίνωση από την ΕΚΤ…..περιμένουμε στις 5 ή 19 Μαΐου του 2018 για τις ελληνικές τράπεζες καθώς το stress tests δεν περιλαμβάνει μέτρο σύγκρισης αποτυχίας ή προσδιορισμένο κεφαλαιακό έλλειμμα.
Όμως όσες τράπεζες βρεθούν κοντά στα κατώτερα όρια κεφαλαιακής επάρκειας θα έχουν διαβουλεύσεις με τις εποπτικές αρχές τον SSM και την ΕΚΤ ώστε να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους.
Το νέο στοιχείο – που εδώ και μήνες υποστηρίζει το bankingnews ότι θα υλοποιηθούν ΑΜΚ το 2019 – είναι ότι οι εποπτικές αρχές στις κατά περίπτωση αναλύσεις των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας κάθε τράπεζας θα δώσει προθεσμία 10 με 14 μήνες για να βρουν πρόσθετα κεφάλαια.
Να τονιστεί ότι η ΕΚΤ και η EBA αυτό ακριβώς έπραξαν στην περίπτωση της μιας εκ των δύο βασικών ιταλικών τραπεζών που υλοποίησαν τελικώς αυξήσεις κεφαλαίου της Unicredit.
Η Unicredit με 7,1% common equity tier 1 στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ και της Ιταλικής Κεντρικής Τράπεζας ήταν η πρώτη μεταξύ των τραπεζών που πέρασε τα stress tests ωστόσο 10 μήνες αργότερα υλοποίησε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου.
Επίσης η περίπτωση της Unicredit μας έδειξε ότι μεταξύ του βασικού και δυσμενούς σεναρίου υπάρχει χαοτική διαφορά καθώς στο βασικό σενάριο εμφανίστηκε με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας υψηλότερο από αυτόν που είχε πραγματικά 11,5% από 10,4% που είχε…. και στο δυσμενές σενάριο εμφάνισε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 7,1%.
 
Παραπλήσια ανακοίνωση της Unicredit το 2016 θα την δούμε και τον Μάιο του 2018 στις ελληνικές τράπεζες

Παραπλήσια ανακοίνωση της Unicredit το 2016 θα την δούμε και τον Μάιο του 2018 στις ελληνικές τράπεζες
Τι είχε αναφέρει η Unicredit;
«Η UniCredit αποτέλεσε αντικείμενο της δοκιμασίας προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2016 που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) σε συνεργασία με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB).
Η UniCredit σημειώνει στην ανακοίνωση που έγινε σήμερα 29 Ιουλίου 2016 από την ΕΒΑ σχετικά με τη δοκιμασία προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο ΕΕ και αναγνωρίζει πλήρως τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης.
Η ανάλυση ακραίων καταστάσεων για το 2016 σε επίπεδο ΕΕ δεν περιέχει όριο επιτυχίας, αντιθέτως, έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιηθεί ως κρίσιμη πληροφορία για τη διαδικασία ελέγχου εποπτείας το 2016.
Τα αποτελέσματα θα επιτρέψουν στις αρμόδιες αρχές να αξιολογήσουν την ικανότητα της UniCredit να ανταποκρίνεται στις ισχύουσες ελάχιστες και συμπληρωματικές απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων υπό δυσμενή σενάρια που βασίζονται σε κοινή μεθοδολογία και παραδοχές.
Το δυσμενές σενάριο προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων καθορίστηκε από την ΕΚΤ και καλύπτει χρονικό ορίζοντα τριών ετών (2016-2018).
Η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων διεξήχθη εφαρμόζοντας μια υπόθεση στατικού ισολογισμού από τον Δεκέμβριο του 2015 και συνεπώς δεν λαμβάνει υπόψη μελλοντικές επιχειρηματικές στρατηγικές και δράσεις.
Επίσης δεν αποτελούν πρόβλεψη κερδών για την Unicredit.
Βάσει των αποτελεσμάτων της άσκησης, η οποία θα αποτελέσει σημαντική συνεισφορά στη διαδικασία ελέγχου εποπτείας του 2016, η UniCredit θα συνεργαστεί με την SSM για να κατανοήσει το βαθμό στον οποίο οι αξιόπιστες διαχειριστικές δράσεις μπορούν να αντισταθμίσουν ορισμένες από τις επιπτώσεις του αρνητικού σεναρίου, να εκτιμήσει τον αντίκτυπο των αποτελεσμάτων στα επενδυτικά σχέδια της UniCredit και την ικανότητά της να ικανοποιεί τις ισχύουσες κεφαλαιακές απαιτήσεις καθώς και να καθοριστεί εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα ή αλλαγές στο σχέδιο κεφαλαίου της UniCredit.

Τα αποτελέσματα της UniCredit το 2018 συνοψίζονται:

Βασικό σενάριο: Αναλογία CET1 στο 11,57%, που αντιστοιχεί σε 98bps υψηλότερη από το μεταβατικό CET1 από το Δεκέμβριο του 2015
Δυσμενές σενάριο: Αναλογία CET1 στο 7,12%, που αντιστοιχεί σε 347bps χαμηλότερη από τη σχέση CET1 σε σχέση με  το Δεκέμβριο του 2015.

O πίνακας που ακολουθεί για την Unicredit δείχνει ακριβώς τον τρόπο ανακοίνωσης του stress tests και για τις ελληνικές τράπεζες 



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης