Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το μήνυμα του road show της Morgan Stanley, αργότερα το ενδιαφέρον για Ελλάδα... και τα επενδυτικά τροχιοδεικτικά με Credicom – IBG

tags :
Το μήνυμα του road show της Morgan Stanley, αργότερα το ενδιαφέρον για Ελλάδα... και τα επενδυτικά τροχιοδεικτικά με Credicom – IBG
Οι ξένοι επενδυτές όπως θα αποδειχθεί και στο road show της Morgan Stanley θεωρούν ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα περίπτωση.... αργότερα.
Κρίσιμο road show για τα ελληνικά assets θα πραγματοποιηθεί από την Morgan Stanley την Τρίτη και Τετάρτη 20 και 21 Μαρτίου στο Λονδίνο όπου θα παραβρεθούν οι ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις.
Όμως όπως απέδειξε πρόσφατα και το road show της J P Morgan, οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν στην Ελλάδα μόνο όταν ξεκαθαρίσουν δύο σημαντικές παράμετροι.
1)Να ανακοινωθούν τα stress tests και αποσαφηνιστεί ποιες τράπεζες θα χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου.
2)Να αποσαφηνιστεί το μοντέλο με το οποίο θα πορευθεί η Ελλάδα στην μεταμνημονιακή Ελλάδα.
Εάν δηλαδή υπάρξει καθαρό clean exit ή ένα υβριδικό σχήμα όπου είναι και το πιθανότερο σενάριο.
Η πιστωτική γραμμή έχει αποκλειστεί ως ενδεχόμενο.
Είναι αλήθεια ότι η παρελθούσα εμπειρία διδάσκει ότι μετά από road show μεγάλης κλίμακας όπως της Morgan Stanley είθισται να παρατηρείται κάποιας μορφής επενδυτική κινητικότητα δηλαδή κάποιοι επενδυτές να αναλαμβάνουν το ρίσκο να τοποθετούνται στις μετοχές και έτσι να αυξάνονται οι συναλλαγές και οι long να υπερισχύουν.
Θα συμβεί το ίδιο μετά την παρουσίαση της Morgan Stanley;
Η απάντηση είναι ότι ακόμη και εάν υπάρχει κάποια κινητικότητα θα είναι μόνο παροδική καθώς τα δύο βασικά προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί, δηλαδή τα stress tests και το μοντέλο της μεταμνημονιακής Ελλάδος.

Τα επενδυτικά τροχιοδεικτικά των ξένων  

Μπορεί με όρους χρηματιστηρίου οι επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί αλλά οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την Credicom και την IBG αποδεικνύουν ότι οι ξένοι επενδυτές είναι έτοιμοι να αγοράσουν καθαρές τράπεζες, να συμμετάσχουν σε αυξήσεις κεφαλαίου και να αγοράσουν προς πώληση τράπεζες.
Η περίπτωση της Credicom που ηγείται επιτυχώς η Αναστασία Σακελαρίου είναι χαρακτηριστική.
Με την στήριξη της Atlas Capital συγκεντρώνει 200-250 εκατ ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου κυρίως από διεθνείς επενδυτές.
Ταυτόχρονα ενδιαφέρεται και για την Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος.
Όμως για την Επενδυτική Τράπεζα ενδιαφέρον εκδηλώνουν και άλλοι επενδυτές η Holding της Motor Oil μαζί με το Duet και διάφορα διεθνή funds έως και Σερβική τράπεζα.
Τι δείχνουν όλα αυτά;
Ενώ οι συστημικές τράπεζες με τα 95 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον μικρότερα τραπεζικά σχήματα όπως η Credicom ή η Επενδυτική Τράπεζα συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών.
Όπως αναφέρει πολύ έμπειρος τραπεζίτης «εάν σήμερα οι μεγάλες τράπεζες είχαν καθαρίσει από τα προβληματικά τους δάνεια θα αποτελούσαν πόλο έλξης για τράπεζες και διεθνείς επενδυτές.
Η βόμβα των 95 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων δεν επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να προσελκύσουν επενδυτές»

Συμπέρασμα

Οι ξένοι επενδυτές όπως θα αποδειχθεί και στο road show της Morgan Stanley θεωρούν ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα περίπτωση αργότερα.
Όμως τα επενδυτικά τροχιοδεικτικά οι ξένοι ήδη τα στέλνουν στις μικρότερες τράπεζες όπως Credicom και Επενδυτική τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης