Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πότε πρέπει να πουλήσει το ΤΧΣ τις τραπεζικές μετοχές; - Δεν θα συμμετάσχει σε μελλοντικές ΑΜΚ, μεγάλο το dilution

Πότε πρέπει να πουλήσει το ΤΧΣ τις τραπεζικές μετοχές; - Δεν θα συμμετάσχει σε μελλοντικές ΑΜΚ, μεγάλο το dilution
Η λογική λέει ότι το ΤΧΣ δεν θα βιαστεί να υλοποιήσει placement σε αυτή την φάση αλλά κάποια στιγμή μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου θα αποφασίσει να μειώσει θέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Η τρέχουσα αξία των συμμετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ανέρχεται στα 1,71 δισεκ. ευρώ σε σύνολο κεφαλαιοποίησης 8,45 δισεκ. ευρώ.
Το ΤΧΣ συμμετέχει με 40% στην Εθνική η αξία του οποίου φθάνει τα 986 εκατ.
Στην Alpha bank το 11% που κατέχει το ΤΧΣ αποτιμάται στα 320 εκατ, στην Eurobank με 2,34% αποτιμάται 38 εκατ.
Στην Πειραιώς το 25% που κατέχει το ΤΧΣ αποτιμάται 362 εκατ.
Το ΤΧΣ συνολικά επένδυσε κεφάλαια και funding gap 38 δισεκ. εκ των οποίων η τρέχουσα αξία τους είναι 1,71 δισεκ. ευρώ.
Πρακτικά και κάτω από οποιαδήποτε σενάριο το ΤΧΣ δεν θα καταφέρει να ανακτήσει τα επενδεδυμένα κεφάλαια και θα υποστεί ως Ταμείο - Επενδυτής ιστορικών διαστάσεων ζημίες. 
Άλλο fund με τέτοιες ζημίες θα έκλεινε.
Ωστόσο το βασικό ερώτημα είναι πότε πρέπει να πουλήσει το ΤΧΣ τις τραπεζικές μετοχές πριν τις αυξήσεις κεφαλαίου ή μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου;
Δυστυχώς το ερώτημα αυτό είναι μόνο ρητορικό καθώς το ΤΧΣ και να ήθελε να πραγματοποιήσει placement θα αποτύγχανε καθώς κανείς σε αυτή την συγκυρία δεν θέλει να αγοράσει μετοχές ελληνικών τραπεζών σε τέτοια κλίμακα.
Γιατί τίθεται αυτό το ερώτημα;
Για δύο λόγους

1)Εάν πουλήσει νωρίτερα μπορεί να πουλήσει σε λογικές τιμές καθώς όταν υλοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου οι τιμές των μετοχών θα πιεστούν.
Για να υπάρξει θεαματική βελτίωση των αποτιμήσεων των τραπεζών θα απαιτηθεί χρόνος και προφανώς όλα θα εξαρτηθούν από τον χρόνο και των ύψος των επόμενων αυξήσεων κεφαλαίου.

2)Εάν πουλήσει μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου, πρωτίστως το ΤΧΣ θα υποστεί dilution δηλαδή απίσχναση καθώς δεν θα συμμετάσχει στις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου.
Το βασικό σενάριο πάντως θέλει το ΤΧΣ ακόμη και εάν υπάρχει σχεδιασμός η Ελλάδα να διαθέτει ένα ποσό 8 δισεκ. για τις τράπεζες, να μην συμμετάσχει στις αυξήσεις κεφαλαίου του 2019.
Μετά τις αυξήσεις και το dilution που θα υπάρξει για το Ταμείο, θα μπορούσε μέσω placement να πουλήσει τις τραπεζικές μετοχές.

Ποια είναι η βέλτιστη λύση;

Η λογική λέει ότι το ΤΧΣ δεν θα βιαστεί να υλοποιήσει placement σε αυτή την φάση - καθώς αντικειμενικά δεν μπορεί να πουλήσει - αλλά κάποια στιγμή μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου θα αποφασίσει να μειώσει θέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Το ΤΧΣ θα πουλήσει τραπεζικές μετοχές μετά το dilution που θα υποστεί.
Όμως ακόμη και εάν δεχθούμε ότι όλα θα εξελιχθούν θετικά τα 1,71 δισεκ. το πολύ να αυξηθούν στα 3 δισεκ. οπότε το μέγιστο που μπορεί να επιτύχει το Ταμείο από μια επένδυση 38 δισεκ. είναι 3 δισεκ. και υπό πολύ αυστηρούς όρους.
Το βασικό σενάριο θέλει η τελική αξία των μετοχών που κατέχει στις τράπεζες να κινηθεί κάτω από 1,7 δισεκ. κάτω από τις τρέχουσες τιμές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης