Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Credit positive για τις ελληνικές τράπεζες η επίδραση του IFRS9 - Στις 300 μ.β. η επίδραση στο CET1

tags :
Moody’s: Credit positive για τις ελληνικές τράπεζες η επίδραση του IFRS9 - Στις 300 μ.β. η επίδραση στο CET1
Η Moody's εκτιμά ότι η επίδραση ύψους 5,4 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες από το IFRS 9 θα μειώσει τον δείκτη CET1 κατά μέσο όρο 300 μονάδες βάσης σε διάστημα πέντε ετών
Η υιοθέτηση του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9 από τις ελληνικές τράπεζες ενισχύει την ικανότητά τους να πωλούν προβληματικά δάνεια χωρίς να υφίστανται σημαντικές ζημίες, διαπιστώνει η Moody's στη σημερινή της ανάλυση, στην οποία κρίνει την επίδραση πιστωτικά θετική (credit positive) για τον κλάδο.
Την περασμένη Τετάρτη, ελληνικές τράπεζες, η Τράπεζα Πειραιώς (Caa2 σταθερό, caa2), η Εθνική Τράπεζα (Caa2 θετική, caa2), η Alpha Bank (Caa3 θετική, caa2) και η Eurobank SA (Caa3 σταθερό, caa3) δημοσίευσαν τα προκαταρκτικά στοιχεία που δείχνουν την επίδραση από την εφαρμογή του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης αριθ. 9 (ΔΠΧΑ 9).
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η εφαρμογή του IFRS 9 εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών μεταφράζεται άμεσα σε αύξηση των προβλέψεων των δανείων κατά περίπου 10% κατά μέσο όρο, αυξάνοντας την κάλυψη των προβλέψεων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) σε περίπου 55% από 50% το τέταρτο τρίμηνο του 2017.
Αυτή είναι μια θετική πιστωτικά εξέλιξη.
Οι πρόσθετες προβλέψεις θα βοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν κατά το 40% περίπου το 2017-19 το μεγάλο τους απόθεμα σε NPE (περίπου 95 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2017), σύμφωνα με τη δέσμευσή τους στον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι υψηλότερες διατάξεις θα διευκολύνουν την ικανότητα των τραπεζών να πωλούν NPE στη δευτερογενή αγορά χωρίς να υφίστανται σημαντικές ζημίες και θα διευκολύνουν τις πιθανές διαγραφές NPE για δανειολήπτες με υψηλή μόχλευση ή μη βιώσιμους δανειολήπτες.



Εντούτοις, σύμφωνα με τη Moody's, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν κινδύνους εκτέλεσης για τη μείωση των NPEs τους εν μέσω ενός ακόμα δυσχερούς αλλά βελτιούμενου λειτουργικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και επειδή το κύριο βάρος της μείωσης των NPEs θα χρειαστεί να συμβεί αυτό το έτος και στη συνέχεια σύμφωνα με τη δέσμευση προς την ΕΚΤ.
Ακόμη και αν οι τράπεζες επιτύχουν στόχο NPE/ ακαθάριστα δάνεια, περίπου στο 35% μέχρι το τέλος του 2019, θα εξακολουθήσουν να έχουν ένα από τα υψηλότερα επίπεδα προβληματικών δανείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιορίζοντας τις ανοδικές δυνατότητες της πιστωτικής τους ποιότητας και των αξιολογήσεων.
Η Moody's εκτιμά ότι η επίδραση ύψους 5,4 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες από το IFRS 9 θα μειώσει τον δείκτη CET1 κατά μέσο όρο 300 μονάδες βάσης σε διάστημα πέντε ετών από ένα μέσο CET1 περίπου 16,5% το τέταρτο τρίμηνο 2017.
Το άμεσο αποτέλεσμα για το 2018 θα περιοριστεί σε περίπου 15 μονάδες βάσης, επειδή μόνο το 5% αυτών των πρόσθετων διατάξεων θα επηρεάσει το ρυθμιστικό κεφάλαιο.
Οι ελληνικές ρυθμιστικές αρχές επιτρέπουν μια ανομοιογενή περίοδο σταδιακής εισαγωγής για διάστημα πέντε ετών, έτσι ώστε το εποπτικό κεφάλαιο των τραπεζών να μπορέσει να απορροφήσει πλήρως το αποτέλεσμα.
Αυτό σημαίνει ότι μετά την ενσωμάτωση του 5% φέτος, ο ρυθμός θα αυξηθεί σε 15% το 2019, 30% το 2020, 50% το 2021, 75% το 2022 και 100% το 2023.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης