Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας για τη μεταβατική περίοδο του Brexit - Εναλλακτική λύση για την Ιρλανδία

tags :
Συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας για τη μεταβατική περίοδο του Brexit - Εναλλακτική λύση για την Ιρλανδία
Ανοδικά κινείται η στερλίνα καθώς η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταλήξει σε μια ευρύτερη συμφωνία για μια μεταβατική περίοδο μετά το Brexit και τα ιρλανδικά σύνορα
Σε συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο του Brexit κατέληξαν ΕΕ και Βρετανία, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Michel Barnier.
Η μεταβατική περίοδος θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Συμφωνία υπάρχει και για τα δικαιώματα των πολιτών και τον οικονομικό διακανονισμό.
Σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι στο τελικό κείμενο θα υπάρχει και εναλλακτική για την αποφυγή ενδεχόμενου αδιεξόδου.
«Συμφωνήσαμε ότι η λύση που αποτελεί ‘δικλείδα ασφαλείας' πρέπει να ενσωματωθεί στο νομικό κείμενο της συμφωνίας αποχώρησης».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία συμφώνησαν ότι η συνθήκη για το διαζύγιό τους θα περιλαμβάνει μια «δικλείδα ασφαλείας» έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία, δήλωσε ο Barnier προσθέτοντας πως αυτό σημαίνει ότι το Λονδίνο θα λάβει τώρα μια συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο.
«Έχουμε μια συμφωνία για τη μετάβαση. Συμφωνήσαμε ότι η λύση που αποτελεί ‘δικλείδα ασφαλείας' πρέπει να ενσωματωθεί στο νομικό κείμενο της συμφωνίας αποχώρησης», τόνισε ο Barnier.

Πάνω από τα 1,4 δολ. η στερλίνα

Ανοδικά κινείται η στερλίνα καθώς η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταλήξει σε μια ευρύτερη συμφωνία για μια μεταβατική περίοδο μετά το Brexit και τα ιρλανδικά σύνορα.
Η στερλίνα ανήλθε νωρίτερα στο υψηλότερο επίπεδό της έναντι του ευρώ από τις 8 Φεβρουαρίου, σημειώνοντας άνοδο έως 0,6% στις 87,55 πένες ανά ευρώ. Έναντι του δολαρίου, το βρετανικό νόμισμα σημείωσε άνοδο 0,6% στο 1,4048 δολάριο, ξεπερνώντας για πρώτη φορά από τις 26 Φεβρουαρίου το όριο του 1,40 δολαρίων.
«Υπάρχει πολλή αισιοδοξία για τη συμφωνία μετάβασης.
Η αγορά πιστεύει ότι είναι τελειωμένη υπόθεση και η γενικότερη προσδοκία είναι ότι η συμφωνία θα εξαρτηθεί από το θέμα των ιρλανδικών συνόρων», ανέφερε αναλυτής της Societe Generale.
Νωρίτερα, για συμφωνία ανάμεσα στους διαπραγματευτές της Βρετανίας και της ΕΕ κάνουν λόγο πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, με μοναδική εκκρεμότητα το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων λόγω των πιέσεων που ασκεί η Ιρλανδία.
Ειδικότερα, Ευρωπαίοι και Βρετανοί διαπραγματευτές κατέληξαν σε συμφωνία για τα προσχέδια των κειμένων της συνθήκης του Brexit που αφορούν τη μεταβατική περίοδο και άλλα θέματα και έχουν μια γενικότερη συμφωνία για το θέμα των ιρλανδικών συνόρων, αν και κάποιες λεπτομέρειες παραμένουν ανοικτές, όπως δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ.
Ο διπλωμάτης, μιλώντας μετά τη συνάντηση των διαπραγματευτών της ΕΕ με απεσταλμένους από τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη, δήλωσε ότι έχουν επίσης συμφωνηθεί τα τελικά κείμενα για τα δικαιώματα των απόδημων και τον λογαριασμό του Brexit.
Δεν είναι απολύτως σαφές εάν οι ηγέτες της ΕΕ θα επικυρώσουν την Παρασκευή, όπως επιθυμεί η Βρετανία, το τελικό κείμενο για μια μεταβατική περίοδο.
«Τα κράτη-μέλη είναι αρκετά ικανοποιημένα», δήλωσε ο διπλωμάτης.
«Περιμένουμε ακόμα την αντίδραση της Ιρλανδίας.
Η Ιρλανδία θα συζητηθεί περαιτέρω, υπάρχει μερική σύγκλιση απόψεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης