Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από τα 1,23 δολ. το ευρώ - Αυξάνονται οι εκτιμήσεις για αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ το α' 3μηνο του 2019

tags :
Πάνω από τα 1,23 δολ. το ευρώ - Αυξάνονται οι εκτιμήσεις για αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ το α' 3μηνο του 2019
Η αλλαγή στην καθοδήγηση της ΕΚΤ μπορεί να γίνει και με άλλα εργαλεία, όπως οι μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότηση
Άνοδο πάνω από τα επίπεδα των 1,23 δολαρίων προκάλεσε στο ευρώ η φημολογία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου της το α' 3μηνο του 2019.
Ειδικότερ, το ευρώ κινείται με κέρδη 0,20% στα 1,2315 δολάρια, πολύ κοντά στο υψηλό των 52 εβδομάδων που είναι στα 1,2557 δολάρια.



Όπως αναφέρει το Reuters, η αγορά προβλέπει αύξηση επιτοκίων από το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Αλλά η αλλαγή στην καθοδήγηση της ΕΚΤ μπορεί να γίνει και με άλλα εργαλεία, όπως οι μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης.
Επιπλέον, το Reuters αναφέρει ότι πηγές αναφέρουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μετατοπίζουν τη συζήτησή τους στην τροχιά των αυξήσεων των επιτοκίων καθώς η αγορά αρχίζει να δέχεται το αναπόφευκτο τέλος της QE φέτος ...



Οι αξιωματούχοι αισθάνονται άνετα με τις προβλέψεις της αγοράς σχετικά με τα επιτόκια, περιλαμβανομένης της πρόβλεψης για μία αύξησή τους στα μέσα του 2018, και η συζήτηση εστιάζει όλο και περισσότερο στη κλιμάκωση της πορείας των επιτοκίων στη συνέχεια, καθώς ορισμένοι θέλουν να είναι περιορισμένες οι μελλοντικές προσδοκίες με δεδομένη την αργή αύξηση του πληθωρισμού, δήλωσαν στο Reuters πέντε πηγές με γνώση της συζήτησης.
Μετά από τρία και πλέον χρόνια αγορών ομολόγων, ύψους σχεδόν 2,5 τρισ. ευρώ, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συζητούν τώρα για τη σταδιακή κατάργηση των μη συμβατικών μέτρων και την ομαλοποίηση της πολιτικής σε μία περίοδο εύρωστης ανάπτυξης αλλά χαμηλού πληθωρισμού.
«Το μόνο επιχείρημα για την παράταση του προγράμματος (σ.σ.: αγορών ομολόγων) θα ήταν για να μετατεθούν οι προσδοκίες αύξησης των επιτοκίων και να εμπεδωθεί η καμπύλη αποδόσεων», δήλωσε μία από τις πηγές στο Reuters, προσθέτοντας: «Αυτό, όμως, μπορεί να γίνει με άλλα μέσα, όπως μία πιο αναλυτική κατεύθυνση της μελλοντικής πολιτικής ή πιο μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης».
Το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας, που έχει ήδη παραταθεί αρκετές φορές, προβλέπεται τώρα να ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου και οι προβλέψεις των στελεχών της ΕΚΤ κάνουν την υπόθεση ότι θα τερματισθεί σταδιακά τρεις μήνες μετά από αυτό το χρονικό σημείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης