Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η αύξηση των επιτοκίων δε θα εμποδίσει την περαιτέρω αύξηση στις τιμές κατοικιών των ΗΠΑ

tags :
Fitch: Η αύξηση των επιτοκίων δε θα εμποδίσει την περαιτέρω αύξηση στις τιμές κατοικιών των ΗΠΑ
Ούτε τα αυξημένα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια θα εμποδίσουν την περαιτέρω αύξηση στις τιμές κατοικιών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Fitch
Τα αυξανόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, στο πλαίσιο της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed), δεν αναμένει να βάλουν «στοπ» στο «ράλι» των τιμών για την αγορά κατοικιών των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με όσα εκτιμά σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Ο οίκος αναμένει μόνο μερική επιβράδυνση των τιμών, σε ορισμένες πολιτείες.
Να σημειωθεί ότι το επιτόκιο -κατά μέσο όρο- των 30ετών στεγαστικών δανείων στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει φθάσει και έχει ξεπεράσει το 4,40%, επίδοση που είναι η υψηλότερη από το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Freddie Mac.
«Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014, ενώ είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω.

«Μυρίζει» νέα κρίση στην αμερικανική αγορά κατοικιών

Τις φωνές που «κάνουν λόγο για παράνοια» και «φούσκα» στην αγορά κατοικιών των Ηνωμένων Πολιτειών, αναμένεται να ενισχύσει η έρευνα Redfin, στην οποία διαπιστώνεται πως το 35% των πολιτών αγοράζει σπίτια που δεν έχει ακόμη δει.
Το ποσοστό είναι αυξημένο από το 33% που παρατηρήθηκε στην αντίστοιχη έρευνα, τον Μάιο 2017, και το 19% τον Ιούνιο 2016.
Βέβαια, όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, το φαινόμενο οφείλεται εν μέρει και στην αυξημένη αξιοπιστία των ιστότοπων που πωλούν -ή μεσολαβούν για την πώληση- διαδικτυακά τις κατοικίες.
Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν σε Λος Άντζελες, Σαν Ντιέγκο και Σαν Φρανσίσκο, ήτοι 57%, 46% και 44%, αντίστοιχα.

«Φούσκα» στην αγορά κατοικιών του Σαν Φρανσίσκο, ξεπέρασαν τα 300.000 δολάρια οι τιμές!

Στα 303.000 δολάρια υπολογίζει τη μέση τιμή για την αγορά μία απλής -μη πολυτελούς- μονοκατοικίας στο Σαν Φρανσίσκο η εταιρεία Paragon Real Estate -με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2017-, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ και αυξάνει τον φόβο για «φούσκα» στην τοπική αγορά κατοικιών.
Η ύπαρξη της Silicon Valley, της έδρας των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών παγκοσμίως, έχει εκτοξεύσει την προστιθέμενη αξία στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, με αποτέλεσμα ουκ ολίγοι αναλυτές να κάνουν λόγο για παράλογα υψηλές τιμές κατοικιών, τόσο σε ό,τι αφορά στην αγορά όσο και στην ενοικίαση.
Όπως υπογραμμίζει η Paragon Real Estate, πλέον μόλις το 12% των νοικοκυριών της πόλης μπορεί να αγοράσει ένα σπίτι στην περιοχή!
Να υπενθυμιστεί ότι η άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, προκλήθηκε, αρχικά, από την κατάρρευση στην αγορά ακινήτων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το παραπάνω εύρημα ευθυγραμμίζεται με την πρόσφατη έκθεση («Global Real Estate Bubble Index») της ελβετικής τράπεζας UBS, η οποία συμπεριελάμβανε την αμερικανική πόλη σε αυτές με υψηλό κίνδυνο σε ό,τι αφορά στην αγορά ακινήτων.
Ειδικότερα, η UBS εντόπιζε ότι σε Τορόντο, Στοκχόλμη και Μόναχο εντοπίζει τη μεγαλύτερη «φούσκα» στην αγορά ακινήτων.



Η προειδοποίηση αφορά, εκτός από τις τρεις προαναφερθέντες μεγαλουπόλεις, το Βανκούβερ, το Σίδνεϋ, το Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ και το Άμστερνταμ.
Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, μικρότερος είναι ο κίνδυνος για το Παρίσι, το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες, τη Ζυρίχη, τη Φρανκφούρτη, το Τόκιο και τη Γενεύη.
Οι βαθμολογίες του δείκτη προέρχονται από το σταθμισμένο μέσο όρο άλλων κοινών υποτομέων, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολών του λόγου τιμής προς έσοδα και του λόγου υποθηκών προς ΑΕΠ.
Ειδικά για το Τορόντο, η τράπεζα αναφέρει μεταξύ άλλων πως οι τιμές έχουν ενισχυθεί κατά 50%, μόλις τα τελευταία 5 χρόνια!



Σε αυτό το σημείο να υπενθυμιστεί πως η Moody's εκτιμούσε, το 2017, πως οι χώρες με υψηλές τιμών κατοικιών και ενοικίων που δεν αντικατοπτρίζουν την κατάσταση ισορροπίας της εγχώριας οικονομίας και δεν προσαρμόζονται με το πέρασμα του χρόνου, διατρέχουν υψηλό οικονομικό κίνδυνο.
Ο αμερικανικός οίκος σημείωνε πως, τα τελευταία πέντε χρόνια, πολλές προηγμένες οικονομίες βίωσαν μία απότομη αύξηση στις τιμές κατοικιών, προκαλώντας έτσι ανησυχίες για αποσταθεροποίηση σε περίπτωση μίας επικείμενης διόρθωσης, η οποία θα συμπαρασύρει κι άλλους τομείς.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως οι τιμές των κατοικιών εμφανίζονται πιο υψηλές στη Νορβηγία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Την ίδια στιγμή, λοιπές χώρες που επίσης έχουν βιώσει μεγάλες χρονικές περιόδους αύξησης των τιμών κατοικιών, όπως ο Καναδάς, η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, πλέον παρουσιάζουν σημάδια επιστροφής στην κατάσταση ισορροπίας της εγχώριας αγοράς.
Καθώς το κόστος της ιδιοκατοίκησης αυξάνεται, περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να νοικιάζουν το σπίτι τους, αυξάνοντας τη σχετική ζήτηση και την τιμή της ενοικίασης και οδηγώντας σε μείωση της ζήτησης για οικιακές αγορές.
Η εν λόγω διαδικασία φέρνει τις τιμές των κατοικιών πίσω στην ισορροπία, εξηγεί η Moody’s.
Η άνοδος των τιμών των κατοικιών που δεν ανταποκρίνονται στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, τροφοδοτεί μη ρεαλιστικές προσδοκίες για την πορεία των τιμών, ένα κοινό σημάδι μιας «φούσκας» στην αγορά.
Οι αγορές κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία, εμφάνισαν την πιο αργή προσαρμογή στην ισορροπία μεταξύ του κόστους χρήσης των κατοικιών και του λόγου τιμής προς ενοικίαση, πράγμα που σημαίνει ότι οι κίνδυνοι λόγω των υψηλών τιμών κατοικιών ενδέχεται να παραμείνουν και να έχουν επιζήμιες επιπτώσεις για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.
Αυτές οι χώρες είναι η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε: ΗΠΑ: Σε επίπεδο ρεκόρ το χρέος των νοικοκυριών το 2017, στα 13,15 τρισ. δολάρια

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης