Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το αφήγημα του με έμφαση στην οικονομία οικοδομεί ο Κ. Μητσοτάκης παρά τις γκρίνιες των βουλευτών του

Το αφήγημα του με έμφαση στην οικονομία οικοδομεί ο Κ. Μητσοτάκης παρά τις γκρίνιες των βουλευτών του
Στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχει παρασκηνιακή δυσαρέσκεια που εντοπίζεται σε δύο πεδία
Το δικό του αφήγημα οικοδομεί σταδιακά ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς θεωρεί ότι ουσιαστικά είμαστε σε προεκολογική περίοδο και ότι οι εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή.
Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν θα πάει στις εκλογές έχοντας προηγουμένως κάνει μείωση των συντάξεων.
Επιπλέον, στην απίθανη περίπτωση που η κυβέρνηση πάρει το οκ των δανειστών για να αναβάλλει τις μειώσεις, οι εκλογές θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές το Μάικο του 2019.
Ο κ. Μητσοτάκης προβάλλει συνεχώς την αύξηση των θέσεων εργασίας, σε 600.000 τις προσδιόρισε για την πρώτη του τριετία και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Πάντα στο πλαίσιο του δικού του αφηγήματος ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε δύο ακόμη υποσχέσεις:

- Την κατάργηση του υπο-κατώτατου μισθού των 510 ευρώ που ισχύει σήμερα για τους νέους έως 25 ετών και την ένταξή τους στον ενιαίο κατώτατο μισθό που είναι σήμερα 586 ευρώ.
 -Την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Καθώς τα μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μειώνουν το αφορολόγητο όριο για όλους κατά 3000 ευρώ, ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα αυξήσει, σε κάθε περίπτωση, το αφορολόγητο όριο κατά 1000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί.

Σε κάθε του ομιλία περί τα οικονομικά ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι θα μειώσει μέσα στα δύο πρώτα χρόνια τους φορολογικούς συντελεστές και τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% ενώ πρόσφατα υποσχέθηκε και «συνολική τολμηρή ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους».
Παράλληλα αν και δεν το λέει καθαρά τάσσεται υπέρ της προληπτικής γραμμής στήριξης, αν και στην πραγματικότητα αυτό που επιθυμεί είναι να αναγκαστεί η κυβέρνηση σε αυτή την λύση μετά το τέλος του μνημονίου, κάτι που θα της στερήσει το δικό της καφήγημα. Προς τούτο δε ο κ. Μητσοτάκης στηρίζει τον Γιάννη Στρουρνάρα καθώς ο κεντρικός τραπεζίτης είναι ο μόνος παράγοντας που τάσσεται δημόσια υπέρ της παράτασης της αυστηρής επιτήρησης.
Στο πολιτικό πεδίο ο κ. Μητσοτάκης από την μία συγκεντρώνει τα πυρά του στον Πάνο Καμμένο, προκειμένου να δημιουργήσει ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό και αφετέρου προσεγγίζει την κεντροαριστερά με την οποία συμπίπτουν στην σκληρή αντί-ΣΥΡΙΖΑ κριτική.
Επιπλέον σε κάθε ευκαιρία προσπαθεί να αποδομήσει το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς.
Ωστόσο καίτοι διατηρεί το δημοσκοπικό προβάδισμα στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχει παρασκηνιακή δυσαρέσκεια που εντοπίζεται σε δύο πεδία.
Το πρώτο είναι ότι έχει ταυτιστεί ξεκινώντας από το σκοπιανό και συνεχίζοντας με τη Novartis με το δίδυμο Σαμαρά-Γεωργιαδή, αλλοιώνοντας την μετριοπαθή κεντροδεξιά φυσιογνωμία του κόμματος.
Ο κ. Σαμαράς μάλιστα, λένε οι κακές γλώσσες, υποβάλλει εάν δεν επιβάλλει την γραμμή του κόμματος λειτουργώντας σαν «σκιώδης πρόεδρος και πάντως πραγματικός αρχηγός της ΝΔ».
Το δεύτερο πεδίο στο οποίο επικεντρώνεται η γκρίνια των βουλευτών είναι ότι χάνει όλες τις κοινοβουλευτικές μάχες με τον Αλέξη Τσίπρα.
Τα κενά έδρανα στην τελευταία συζήτηση που είχε ζητήσει η ΝΔ για σύσταση προανακριτικής είναι ενδεικτική των διαθέσεων των βουλευτών.

Σπ. Γκουτζάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης