Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η καθίζηση του τζίρου στο ΧΑ και το πενιχρό επενδυτικό ενδιαφέρον προβληματίζει τα στελέχη της αγοράς

tags :
Η καθίζηση του τζίρου στο ΧΑ και το πενιχρό επενδυτικό ενδιαφέρον προβληματίζει τα στελέχη της αγοράς
Χάνει πιθανότητες το σενάριο ανοδικής αντίδρασης λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων και του κλίματος που επικρατεί στο εξωτερικό
Απογοητευμένα εμφανίζονται τα στελέχη της αγοράς από την εξέλιξη των τελευταίων συνεδριάσεων όπου ο χαμηλός τζίρος και η απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι τα κύρια χαρακτηριστικά.
Και μπορεί όπως αναφέρουν στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής 16 Μαρτίου ο τζίρος λόγω FTSE να εκτοξεύτηκε άνω των 100 εκατ. ευρώ, ωστόσο αναφέρουν πως δεν αναμένουν συνέχεια στις επόμενες συνεδριάσεις.
Οι πιο απαισιόδοξοι εύχονται καλό καλοκαίρι καθώς εκτιμούν πως έτσι θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες.
Άλλα στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως ο τζίρος έχει υποχωρήσει αρκετά και μαζί του χάθηκαν οι εντολές από όλες τις μετοχές και ακόμη και αυτές που θα είχαν λόγους να κινηθούν δεν διαφοροποιούνται.
Άλλες μετοχές έχουν υποχωρήσει αισθητά από τα υψηλά τους αλλά κανείς δεν εκμεταλλεύεται τη διόρθωση ως επενδυτική ευκαιρία.
Μέχρι και κάποιες επιλεκτικές κινήσεις λόγω θεμελιωδών μεγεθών που είχαν παρατηρηθεί το προηγούμενο διάστημα έχουν ελαχιστοποιηθεί.
Η υποχώρηση των τραπεζών και οι πιέσεις που ασκούνται στις μετοχές, έχουν αυξήσει τις ανησυχίες των επενδυτών.
Και ενώ πριν μερικές εβδομάδες όλοι ή σχεδόν όλοι εμφανίζονταν αισιόδοξοι για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σήμερα υπάρχουν εκ νέου φόβοι για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και οι απαισιόδοξοι σημειώνουν πως ίσως γίνουν νωρίτερα από όσο περιμένει η αγορά.
Η Τράπεζα Πειραιώς χθες 19/3 δέχθηκε μεγάλες πιέσεις και μηδένισε την άνοδο από την αρχή του έτους.
Την ίδια ώρα βέβαια η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται να χάνει 17%, η Eurobank 14,5% και η Alpha Bank να είναι η μόνη με μικρή άνοδο 3,3%.
Αυτό σημαίνει πως Πειραιώς και Alpha έχουν αποδόσεις σημαντικά καλύτερες των Εθνική και Eurobank, αλλά και από τον τραπεζικό δείκτη ο οποίος υποχωρεί 6,5%.
Ο γενικός δείκτης αφού δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις 830 μονάδες επιστρέφει ξανά στις 800 μονάδες και αν δεν υπάρξει άμεσα αντίδραση με βελτίωση του τζίρου ίσως οι 780 μονάδες να μην είναι και τόσο μακριά.
Το κατά πόσο η αγορά μπορεί να δικαιολογήσει μία αντίδραση την ώρα που απουσιάσουν οι σημαντικές ειδήσεις, δεν υπάρχει κάτι να αναμένεται στον ορίζοντα όπως σημειώνουν αναλυτές, και στο εξωτερικό οι τάσεις που επικρατούν δεν λειτουργούν υποστηρικτικά είναι το βασικό ερώτημα για τις επόμενες συνεδριάσεις.
 
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης