Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ποιές εταιρίες επενδύει το Venture Capital Fund των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ της CIA

tags :
Σε ποιές εταιρίες επενδύει το Venture Capital Fund των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ της CIA
Σε ποιές εταιρίες επενδύει το Venture Capital Fund της CIA
Υπάρχει μια επενδυτική εταιρία η οποία δεν ανήκει ούτε σε θεσμικούς επενδυτές, ούτε είναι επενδυτικός βραχίονας ενός κρατικού κεφαλαίου, αλλά ανήκει στην μεγαλύτερη μυστική υπηρεσία του κόσμου την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών τη CIA και δεν είναι άλλη από την In-Q-Tel.
Το "Q" είναι αφιερωμένο στον επιστήμονα που εμφανίζεται στις πασίγνωστες ταινίες του James Bond και είναι υπεύθυνος για την κατασκευή όλων των τεχνολογικών gadgets, του πασίγνωστου πράκτορα.
Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ λειτουργεί λοιπόν ένα επενδυτικό fund το In-Q-Tel, με έδρα το Arlington της Βιρτζίνια.
Το IQT έχει 186 υπαλλήλους.
Η αποστολή του είναι "να προσδιορίσει και να συνεργαστεί με startup εταιρείες που αναπτύσσουν καινοτόμες τεχνολογίες οι οποίες προστατεύουν και διατηρούν την ασφάλεια του έθνους μας" όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος είναι ο Chris Darby.
Βασικός εταίρος είναι ο Steve Bowsher, ο οποίος έχει έδρα στο Σαν Φρανσίσκο με διαπιστευτήρια στην κοινότητα των Venture Capitals.
Γιατί πρέπει οι επενδυτές να δίνουν βάση στις κινήσεις του IQT;
Γιατί ξέρει πώς να επιλέγει νικητές και δεν φοβάται να επενδύσει ακόμα και σε εταιρίες που κανένας δεν τις πιστεύει.
Για παράδειγμα, η IQT ήταν η μόνη εταιρεία που επένδυσε στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης της εταιρίας Palantir.
Η Palantir ιδρύθηκε από τον Peter Thiel και χρησιμοποιεί προηγμένο λογισμικό και μεγάλη ανάλυση δεδομένων προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα της διαδικτυακής κατασκοπείας.
Η κοινότητα των Venture Capitals, με ορισμένους να τονίζουν ότι η ιδέα της Palantir δεν θα λειτουργούσε ποτέ.
Η IQT χρηματοδότησε την Palantir με 2 εκατ. δολάρια το 2004 και άνοιξε το δρόμο στην Palantir για να συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση σε αρκετά σοβαρά προβλήματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, στα οποία βρέθηκε λύση.
Τώρα η αξία της Palantir μπορεί να φθάσει τα 20 δισ. δολάρια, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις για πιανή εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο μέσω Δημόσιας Προσφοράς.
Ακόμη και αν η αρχική επένδυση ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων της IQT στην Palantir τους έδινε μόνο το 1% της εταιρείας, με μια πιθανή κεφαλαιοποίηση 20. δισ. δολαρίων, η αξία του μεριδίου της IQT εκτινάσσεται στα 200 εκατ. δολάρια.
Σε τι επενδύει το IQT τώρα;
Οι πιο ενδιαφέρουσες επενδύσεις παραμένουν μυστικές, ωστόσο εδώ είναι μερικές από τις επενδύσεις της που έχουν δημοσιοποιηθεί.
SnapDNA: Φορητό σύστημα ανίχνευσης DNA, προσδιορίζει οποιονδήποτε στη Γη σε πραγματικό χρόνο με βάση το γενετικό αποτύπωμα.
Magnet Forensics: Ψηφιακή ιατροδικαστική ανάλυση στοιχείων από υπολογιστές, τηλέφωνα και tablet για την καταπολέμηση του εγκλήματος και την προστασία της εθνικής ασφάλειας.
Sonitus Technologies: Μικροσκοπικά μικρόφωνα και ηχεία που μπαίνουν στο στόμα του χρήστη και επιτρέπουν την ασφαλή και υψηλής πιστότητας επικοινωνία σε οποιοδήποτε περιβάλλον.
Και μια αξιοσημείωτη προηγούμενη επένδυση: Keyhole, εταιρεία δορυφορικών εικόνων. Πωλήθηκε στην Google το 2005, όπου και έγινε το πασίγνωστο Google Earth.
Ένας κατάλογος μη δημοσιευμένων εταιρειών χαρτοφυλακίου της In-Q-Tel εμφανίζεται παρακάτω.



Η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ η Mossad παρακολουθεί τα βήματα της  IQT, έχοντας ιδρύσει ένα Venture Capital το Libertad Ventures.
Η αρχική του εστίαση θα είναι στους τομείς της ρομποτικής, της ενέργειας, της κρυπτογράφησης, τη τεχνητή νοημοσύνη.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης