Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το Ελληνικό Δημόσιο θα πουλήσει το 20% των ΕΛΠΕ και όμιλος Λάτση το 31%, σύντομα ο διαγωνισμός - Επιβεβαιώνει ο όμιλος

Το Ελληνικό Δημόσιο θα πουλήσει το 20% των ΕΛΠΕ και όμιλος Λάτση το 31%, σύντομα ο διαγωνισμός - Επιβεβαιώνει ο όμιλος
Η προκήρυξη του διαγωνισμού μπορεί να βγει πριν το Πάσχα
(upd2)Ακόμη και πριν από το Πάσχα θα μπορούσε να κλείσει το deal του Ελληνικού Δημοσίου με τον όμιλο Λάτση για την πώληση του 51% των ΕΛΠΕ όπως και για το management.
Οι συζητήσεις ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και τον όμιλο Λάτση είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο με το βασικό «μενού» να περιλαμβάνει το ποσοστό των μετοχών που θα πουλήσουν οι δύο μέτοχοι των ΕΛΠΕ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το ποσοστό που πρόκειται να πουληθεί από το ελληνικό  Δημόσιο έχει συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές.
Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 35,477% και οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών κατέληξαν ότι το ελληνικό Δημόσιο να συνεισφέρει το 20% των μετοχών και η εταιρεία Paneuropean Oil του ομίλου Λάτση να παραχωρήσει το 31% των μετοχών των ΕΛΠΕ.
Η προοπτική αυτή της συμφωνίας διατηρεί ένα σημαντικό ποσοστό στο ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα διαμορφωθεί  το 15,477% και το ποσοστό του ομίλου Λάτση θα μειωθεί στο 14,47%  από 45,47% που είναι σήμερα.
Οι συζητήσεις ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και στον όμιλο Λάτση είναι ένα βήμα πριν την οριστικοποίηση τους και το μόνο που απομένει είναι να αποτυπωθούν σε γραπτό κείμενο.
Πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις συνομιλίες ευελπιστούν ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχει συνταχθεί το περίγραμμα της συναλλαγής, οι συνθήκες όπως και οι όροι της συμφωνίας.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν κρύβει την ικανοποίηση του για τη στάση που τήρησε η πλευρά του ομίλου Λάτση στην υπόθεση καθώς θα μπορούσε να βάλει προσκόμματα στη διαδικασία αφού είχε το δικαίωμα της πρώτης άρνησης και να οδηγούσε τα πράγματα εκεί που θα επιθυμούσε.
Τουναντίον από την πρώτη στιγμή ο όμιλος Λάτση έδειξε ανοικτός στο διάλογο και έδωσε την πρωτοβουλία  των κινήσεων στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο να σημειωθεί θέλει διακαώς να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα την πώληση του 51% των μετοχών των ΕΛΠΕ, για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος με καλύτερους όρους  για τη χώρα.
Ο χρόνος προκήρυξης του διαγωνισμού οι πιο αισιόδοξο τον τοποθετούν προς τα τέλη Μαρτίου.
Το αρχικό σχέδιο προβλέπει ότι τα ΕΛΠΕ θα έχουν νέο μέτοχο μέσα στο 2018 με την προϋπόθεση όμως να μη καθυστερήσουν οι εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Το bankingnews απευθύνθηκε στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ για το χρονοδιάγραμμα της πώλησης αλλά και για τα ποσοστά των μετοχών που θα συνεισφέρουν οι δύο βασικοί μέτοχοι.
Η απάντηση του ΤΑΙΠΕΔ ήταν «ουδέν σχόλιο».
Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ελπίζει στη μεγάλη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων καθώς είναι ο μόνος τρόπος για  να ανέβει το τίμημα.
Πρόκειται για πώληση «φιλέτο» από το ελληνικό Δημόσιο καθώς τα ΕΛΠΕ πλέον είναι ένας εξαγωγικός οργανισμός καθώς η εγχώρια αγορά διαμορφώνεται κάτω από το 30%.

ΕΛΠΕ: Σε εξέλιξη ακόμη οι διαπραγματεύσεις για την πώληση μετοχών από τους βασικούς μετόχους POIH και ΤΑΙΠΕΔ

Σε εξέλιξη βρίσκονται ακόμη οι διαπραγματεύσεις για την πώληση μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων από τους βασικούς μετόχους POIH και ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του ομίλου, επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα του www.bankingnews.gr.
Ειδικότερα, ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, με αφορμή δημοσιεύματα που είδαν κατά τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη διάθεση μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. από τους βασικούς μετόχους της, PANEUROPEAN OIL AND INDUSTRIAL HOLDINGS S.A (POIH) και ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., έλαβε, μετά από σχετικό αίτημά μας και επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενημέρωση από τους εν λόγω μετόχους, σύμφωνα με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο και η POIH ευρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο μεταβίβασης από κοινού πλειοψηφικού πακέτου μετοχών τους στην ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., την διαδικασία της από κοινού μεταβίβασης και την ρύθμιση των μεταξύ τους σχέσεων.
Σύμφωνα με τους μετόχους, οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη καταλήξει, αναμένεται όμως εντός του προσεχούς διαστήματος η έκβαση των σχετικών διαπραγματεύσεων.
Το ΤΑΙΠΕΔ και η POIH, θα προβούν στις απαραίτητες ανακοινώσεις σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία όταν συντρέχουν οι συνθήκες για αυτές, καταλήγει η ανακοίνωση.

(πρωτη ενημέρωση 20 Μαρτίου 2018, 00:04)

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης