Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρές πιέσεις στη Wall Street λόγω Facebook - «Βουτιά» -1,34% για Dow Jones, πτώση -1,42% ο S&P 500

tags :
Ισχυρές πιέσεις στη Wall Street λόγω Facebook - «Βουτιά» -1,34% για Dow Jones, πτώση -1,42% ο S&P 500
Ισχυρές πιέσεις στη Wall Street λόγω Facebook - «Βουτιά» -1,34% για Dow Jones, πτώση -1,42% ο SP 500
Σημαντικές απώλειες κατέγραψε σήμερα (19/3/2018) η Wall Street, με τους επενδυτές να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) αυτής της εβδομάδας, καθώς αναμένεται ευρέως μια αύξηση των επιτοκίων - η πρώτη για το 2018 - ενώ ο τεχνολογικός κλάδος δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από τη «βουτιά» στη μετοχή του Facebook.
Αυτή ήταν  θα είναι η πρώτη συνεδρίαση της Fed υπό την προεδρία του Jerome Powell, ο οποίος διαδέχθηκε τη Janet Yellen στις αρχές Φεβρουαρίου.
Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα προβεί σε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%, στο εύρος 1,50% - 1,75%.
O Dow Jones υποχώρησε κατά 1,34% στις 24.611,12 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,42% στις 2.712,92 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες -1,84% στις 7.344,24 μονάδες.
Ο Nasdaq δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από τη μετοχή του Facebook, που σημείωσε «βουτιά» 6,77% στα 172,56 δολάρια, στον απόηχο της είδησης για τις παραβιάσεις που υπέστησαν τα προσωπικά δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του κοινωνικού δικτύου.
Ειδικότερα, η εταιρεία Cambridge Analytica φέρεται να συγκέντρωσε προσωπικά στοιχεία από περισσότερους από 50 εκατομμύρια χρήστες του Facebook, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, προκειμένου να αναπτύξει τεχνικές για την υποστήριξη της προεκλογικής καμπάνιας του Donald Trump το 2016.
Πρώην υπάλληλοι της εταιρείας αποκάλυψαν μάλιστα πως η Cambridge Analytica δημιούργησε με τη βοήθεια αυτών των δεδομένων ένα λογισμικό που της επέτρεψε να προβλέπει αλλά και να επηρεάζει τις πολιτικές επιλογές των ψηφοφόρων.
Η μετοχή του Facebook πίεσε χαμηλότερα και τις υπόλοιπες μετοχές των επονομαζόμενων εταιρειών «FANG», ήτοι των Amazon, Netflix και της μητρικής της Google, Alphabet.



Πιέσεις στη Wall Street ασκεί και η πολιτική αβεβαιότητα στην Ουάσιγκτον, αλλά και οι ανησυχίες που έχει πυροδοτήσει η απόφαση του Trump να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, σχετικά με τις επιπτώσεις που θα είχε ένας εμπορικός πόλεμος.
Την Κυριακή (18/3), δύο μέρες μετά την απόλυση του Andrew McCabe, πρώην υποδιευθυντή του FBI, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, κατηγόρησε τον ειδικό εισαγγελέα Robert Mueller ότι έχει προσλάβει «Δημοκρατικούς» για να ερευνήσει δεσμούς ανάμεσα στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 και στη Ρωσία.
Ο Trump επανήλθε με νέο tweet σήμερα, κάνοντας λόγο για ένα «κυνήγι μαγισσών με σοβαρές συγκρούσεις συμφερόντων».
Την Παρασκευή, η Wall έκλεισε με οριακές μεταβολές, με την προσοχή των επενδυτών να επικεντρώνεται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ουάσιγκτον
Εν τω μεταξύ, πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, μετά την άνοδο που κατέγραφαν το πρωί, με τους επενδυτές να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη συνεδρίαση της Fed.
Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ανήλθε κατά 2,6 μονάδες βάσης, στο 2,874%, ενώ αργότερα υποχωρούσε στο 2,84%.
Σημαντική αύξηση της τάξεως του 24,62% κατέγραψε ο δείκτης CBOE Volatility Index (VIX) στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης, εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας από τις επιλογές της Ουάσιγκτον και με τους επενδυτές να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη Fed.
O δείκτης μεταβλητότητας διαμορφώθηκε στις 29,73 μονάδες.
Επισημαίνεται ότι ο «δείκτης φόβου» VIX λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα προαίρεσης (options prices) για να υπολογίσει την κίνηση του S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες.
Μία αύξηση του δείκτη συνεπάγεται και αύξηση της μεταβλητότητας στον S&P 500, με τις «φυσιολογικές» τιμές να κυμαίνονται στις 11-14 μονάδες.
Το ιστορικό χαμηλό του δείκτη, το οποίο σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, είναι 8,84 μονάδες.
Το ελληνικό ETF GREK υποχώρησε κατά 1,09%, διαπραγματευόμενο στα 9,98 δολάρια.
Κοινή επιστολή προς τον αμερικανό πρόεδρο Donald Trump έστειλαν 45 εμπορικές ενώσεις της χώρας, ζητώντας τη διακοπή των σχεδίων για επιβολή δασμών στις κινεζικές εισαγωγές, καθώς αυτή η κίνηση θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε η επιστολή των εμπορικών ομάδων, «η επιβολή δασμών θα προκαλούσει μία αλυσιδωτή αντίδραση αρνητικών συνεπιών για την οικονομία των ΗΠΑ, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται αντίποινες, άμβλυνση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών στις ΗΠΑ, και αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές».
Ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει ένα σύνολο εμπορικών μέτρων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η επιβολή δασμών σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 30 δισ. ετησίως, με τον κλάδο της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών να βρίσκεται στο επίκεντρο, με τη σχετική απόφαση να αναμένεται να ανακοινωθεί είτε την τρέχουσα είτε την ερχόμενη εβδομάδα.
Παράλληλα, οι εμπορικές ενώσεις ζητούν από την αμερικανική κυβέρνηση να ενημερώσει τις βιομηχανίες της χώρας οι οποίες ενδέχεται να επηρεαστούν από τους δασμούς, πραγματοποιώντας τις σχετικές παρατηρήσεις πριν τεθούν σε ισχύ οι δασμοί.
«Ζητάμε από την κυβέρνηση να δώσει την ευκαιρία στους εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας να σχολιάσουν αυτά τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου και του οικονομικού αντίκτυπου οποιωνδήποτε πιθανών δράσεων», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ενώσεις, καλώντας παράλληλα την Ουάσιγκτον να εργαστεί από κοινού με άλλα έθνη ώστε να πείσει το Πεκίνο να τερματίσει τους περιορισμούς στις ξένες επιχειρήσεις.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq



Επιχειρήσεις

Σε συμφωνία για την εξαγορά της ισραηλινής εταιρείας τεχνολογίας ηλεκτρονικών Orbotech, ήρθε η KLA-Tencor, έναντι 3,4 δισ. δολαρίων.
Η KLA-Tencor θα πληρώσει 38,86 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά, καθώς και επιπλέον 0,25 μετοχές της για κάθε μία που κατέχουν οι μέτοχοι της Orbotech.
Η εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών  Fidelity National Financial ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει την ασφαλιστική εταιρεία  Stewart Information Services σε μια συμφωνία που αποτιμάται στα 1,2 δισ. δολάρια.
Η προσφορά της Fidelity στα 50 δολάρια ανά μετοχή αντιστοιχεί σε premium 23% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Stewart στις 16 Μαρτίου.
Η Dana Inc αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις του 2018, στα 7,75-8,05 δισ. δολάρια, υψηλότερα των εκτιμήσεων για 7,69 δισ. δολάρια, λόγω της ενίσχυσης της ζήτησης σε οχήματα εκτός δρόμου και εμπορικά οχήματα.

Αναλύσεις

Αν και το 2017 οι επενδυτές επωφελήθηκαν από την επιρροή της αμερικανικής πολιτικής στις αγορές, έχοντας αποφύγει τα δύσκολα, όπως έναν εμπορικό πόλεμο, το 2018 τα πράγματα θα είναι λίγο διαφορετικά.
Όπως αναφέρεται σε άρθρο του Michael Zezas, υψηλόβαθμου στελέχους της Morgan Stanley, καθώς η μεταβλητότητα επιστρέφει στην αγορά.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχουν ενισχυθεί, όπως θα περίμενε κανείς εν αναμονή της καλύτερης ανάπτυξης και των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed, αλλά η καμπύλη έχει γίνει επίπεδη σημαντικά, αντικατοπτρίζοντας μια μακροπρόθεσμη οικονομική ανησυχία.
«Και ενώ γι' αυτή την εξέλιξη δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε την αμερικανική πολιτική, νομίζουμε ότι έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.
Ναι, έχουν επιβληθεί μέτρα τόνωσης και άρχισε η απελευθέρωση της αγοράς, αλλά έχει έρθει η ώρα να ληφθούν υπόψη ορισμένες από τις σκληρότερες πραγματικότητες αυτών των πολιτικών και οι προκλήσεις της ευρύτερης πολιτικής ατζέντας.
Με λίγα λόγια, φάγαμε το επιδόρπιο μας, τώρα ήρθε η ώρα για τα λαχανικά μας» επισημαίνει ο ίδιος στο άρθρο
Όπως τονίζει ο Zezas, η ενίσχυση των κινδύνων από την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ είναι το πιο προφανές παράδειγμα αυτής της δυναμικής, αλλά όχι η μόνη.
Για τους επενδυτές που ελπίζουν ότι η απελευθέρωση θα αποφέρει οφέλη βραχυπρόθεσμα, θα σημειώσουμε ότι οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι, δεδομένου ότι, βάσει του ιστορικού μέσου όρου, η επαναδιατύπωση κανόνων διαρκεί τέσσερα χρόνια.
Η δημοσιονομική πολιτική είναι ένας άλλος τομέας που θα μπορούσε να απογοητεύσει με το πέρασμα του χρόνου.
Και ενώ τα βραχυπρόθεσμα οφέλη της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι ξεκάθαρα, σε βάθος χρόνου όμως δημιουργούν κάποια προβλήματα.
Στο πλαίσιο επανέρχεται στο προσκήνιο η ιδέα ότι η αμερικανική πολιτική έχει επεκτείνει σημαντικά τον κύκλο της αγοράς, αντί να στηρίζει αυτό που έχει προεξοφλήσει η αγορά, δηλ. τα οφέλη που προκύπτουν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται μεγαλύτερη μεταβλητότητα στον ορίζοντα καθώς πλέον έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται οι πολιτικές της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η λήψη μέτρων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump υπέρ των αμερικανικών επιχειρήσεων θα γυρίσει μπούμερανγκ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της Credit Suisse, James Sweeney.
Στην πραγματικότητα, η λήψη μέτρων όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα διευρύνει το εμπορικό έλλειμμα και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών με την Κίνα,
Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα έχουν οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων, πολλά από αυτά τα κεφάλαια οδηγούνται στην Ασία, καθώς η Κίνα παραμένει το «παγκόσμιο εργοστάσιο», όπως εξηγεί ο Sweeney σύμφωνα με το CNBC.
«Η φορολογική μεταρρύθμιση οδηγεί σε διεύρυνση των ελλειμμάτων», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ελβετικής τράπεζας, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Χονγκ Κονγκ.
Η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας, κατάσταση η οποία αναμένεται να επιμείνει για χρόνια.
Αυτό σημαίνει ότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα δεν θα κοπάσουν, σύμφωνα με την Credit Suisse.
Όπως υπογράμμισε ο Sweeney η διεύρυνση των αμερικανικών ελλειμμάτων, αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους η Credit Suisse τηρεί μια bearish στάση έναντι του δολαρίου.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι η τόνωση της οικονομίας είναι πιθανό να οδηγήσει τη Fed σε τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2018.
«Η θετική παγκόσμια ανάπτυξη θα αλλάξει την πολιτική των επιτοκίων στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, τη στιγμή που τα ελλείμματα διευρύνονται στις ΗΠΑ.
Δηλώνουμε απαισιόδοξοι για το δολάριο έναντι του ευρώ, έναντι του γεν και έναντι μιας σειράς νομισμάτων των αναδυόμενων οικονομιών», τόνισε ο Sweeney.
Πτώση 2,19% σημείωσαν οι αποδόσεις των hedge funds τον Φεβρουάριο 2018, με αποτέλεσμα να διαγραφούν πλήρως τα κέρδη του Ιανουαρίου 2018,  σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg Hedge Fund Database.
Αιτία της πτώσης η «έκρηξη» ανόδου κατά 47% του δείκτη μεταβλητότητας VIX, η πτώση 3,9% του S&P 500 και η επιστροφή της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου στο 2,86%.
Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος χειρότερος μήνας για τα hedge funds ήταν ο Ιανουάριος 2016, όταν οι αποδόσεις τους είχαν υποχωρήσει 2,57%.
Παράλληλα το Bloomberg, επισημαίνει ότι τα hedge funds που επενδύουν στον τομέα της υγείας  κατέγραψαν πτώση 0,64% τον Φεβρουάριο, διαγράφοντας τα κέρδη 4,6% του Ιανουαρίου, ενώ αυτά που τοποθετούνται στην ενέργεια είδαν τις αποδόσεις τους να υποχωρούν 3,7% τον μήνα, μετά από άνοδο 2,6% τον Ιανουάριο.
Οι 23 από τις 26 επενδυτικές στρατηγικές σημείωσαν πτώση τον Φεβρουάριο, με τη συστηματική στρατηγική να καταγράφει βουτιά 6,87%.
Τα αυξανόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, στο πλαίσιο της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed), δεν αναμένει να βάλουν «στοπ» στο «ράλι» των τιμών για την αγορά κατοικιών των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με όσα εκτιμά σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Ο οίκος αναμένει μόνο μερική επιβράδυνση των τιμών, σε ορισμένες πολιτείες.
Να σημειωθεί ότι το επιτόκιο -κατά μέσο όρο- των 30ετών στεγαστικών δανείων στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει φθάσει και έχει ξεπεράσει το 4,40%, επίδοση που είναι η υψηλότερη από το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Freddie Mac.
«Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014, ενώ είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης