Τελευταία Νέα

Τι συνέβη και το χρηματιστήριο έχασε 9% σε ένα μήνα

tags :
Τι συνέβη και το χρηματιστήριο έχασε 9% σε ένα μήνα
Απώλειες 9% από την 1η Φεβρουαρίου, το Χ.Α σχεδόν μηδένισε την απόδοση του από την αρχή του έτους
Τι συνέβη και το χρηματιστήριο έχασε 9% σε ένα μήνα
  • Από τα υψηλά της 1ηςΦεβρουαρίου απέχουμε σχεδόν 90 μονάδες. Σε αυτή την περίοδο συνέβησαν ουκ ολίγα τα οποία ήρθαν να αλλάξουν προοδευτικά το κλίμα και να γυρίσουν τους τζίρους στα μίζερα επίπεδα των 50 – 60 εκατ. ευρώ. 
Αν και η ελληνική οικονομία βίωσε ένα κρεσέντο τριών συνεχόμενων - κοντινά χρονικών - αναβαθμίσεων σε αυτή την περίοδο, οι λόγοι που δεν κατάφερε να διαφοροποιηθεί από τις υπόλοιπες αγορές ήταν και εσωτερικοί.

Ως τώρα οι εταιρίες που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα δεν τα πήγαν καθόλου άσχημα τόσο από πλευράς κερδοφορίας όσο και από πλευράς ρευστότητας και μερισμάτων. Ο συνδυασμός ωστόσο της εγχώριας επικαιρότητας ήταν πολύ αρνητικός για να αφήσει ασυγκίνητο το ταμπλό:

Η κρίση με την Τουρκία: Τα γεγονότα μεταξύ των δύο κρατών δεν δείχνουν καμία τάση αποκλιμάκωσης μετά τα περιστατικά σε Ίμια και Έβρο. Η Τουρκία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση στα ανατολικά σύνορα της και ο ήχος των συνεχών προκλήσεων κάθε άλλο παρά θετικά ακούγεται στο εξωτερικό. Μια χώρα που επιχειρεί πολεμικά και βρίσκεται σε μόνιμη τριβή με τους γείτονες της κάθε άλλο παρά εμπιστοσύνη ασφάλειας εμπνέει.

Η ένταση με την αντιπολίτευση: Το άνοιγμα της υπόθεσης της Novartis με τις πιθανές παραπομπές στελεχών της αντιπολίτευσης στην δικαιοσύνη δημιουργούν ένα ακόμα τοίχο προς την πορεία συναίνεσης των πολιτικών κομμάτων. Η Ελλάδα ακόμα δεν έχει βγει από την κρίση, η ανάπτυξη και οι ρυθμοί βελτίωσης είναι ακόμα εύθραυστοι και οι εκλογές του 2019 πλησιάζουναν δεν αλλάξειεκτάκτως κάτι ενδιάμεσα. Αν δεν υπάρξει κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία στην επόμενη βουλή ή δεν εξασφαλιστεί η υποστήριξη 180 βουλευτών στην προεδρική εκλογή του 2020 το ενδεχόμενο αλλεπάλληλων εκλογών με απλή αναλογική (μεθεπόμενος εκλογικός νόμος) φαντάζει απειλητικό καθώς η ένταση που θα έχει δημιουργηθεί από τις εξεταστικές επιτροπές θα έχει δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα χάσματα μεταξύ των κομμάτων αυξάνονταςτην πιθανότητα ακυβερνησίας.

Η πιστοληπτική γραμμή: Οι Ευρωπαίοι και η ΕΚΤ φαίνεται από τώρα να βάζουν το θέμα της πιστοληπτικής γραμμής ως την προτιμητέα λύση για την εναλλακτική χρηματοδότηση της χώρας εφόσον δεν το επιτρέψουν οι αγορές. Ωστόσο το παρελθόν έχει δείξει ότι κάθε τέτοια συμφωνία σημαίνει μνημόνιο και μέτρα. Αν όχι μέτρα σίγουρα ένα σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο που έρχεται σε αντίθεση με το αφήγημα της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο και χαλάρωση. Η κόντρα με τον κεντρικό Τραπεζίτη που κατά καιρούς αποκτά χαρακτηριστικά «προσωπικής βεντέτας» εξηγείται μερικώς από την υιοθέτηση της πρακτικής της πιστοληπτικής γραμμής από την Τράπεζα της Ελλάδος ως εργαλείο που θα κρατούσε χαμηλά τα διαφορικά επιτόκια στις επικείμενες αναχρηματοδοτήσεις έως το 2022.

Πτώση των τιμών των ομολόγων: Το ντεμπούτο της έκδοσης της ελληνικής 7ετίας (3,375%) κάθε άλλο παρά κερδοφόρα ξεκίνησε για τους επενδυτές που συμμετείχαν στην έκδοση. Η απόδοση ανέβηκε γρήγορα προς το 4% και παρά την αποκλιμάκωση που παρατηρήθηκε διεθνώς σε δεύτερο χρόνο τα ελληνικά χαρτιά δεν ακολούθησαν ανάλογη πορεία (3,92% την περασμένη Τετάρτη). Η αναθεώρηση των ασφάλιστρων κινδύνου επί τα χείρω έγινε γρήγορα, ακυρώνοντας μεγάλο μέρος της δυναμικής που βοήθησε την άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς.

Απόκλιση από βασικούς στόχους:Το ΑΕΠ της περυσινής χρονιάς με βάση τα πρώτα στοιχεία έχασε το στόχο του 1,7% παρά τις τρεις καθοδικές αναθεωρήσεις που είχαν προηγηθεί. Η απόκλιση επηρεάζει όλη την σειρά των ετήσιων προβλέψεων που ακολουθεί σε απόλυτους αριθμούςτην ίδια στιγμή που το ΔΝΤ σχεδόν εμμονικά ζητά την προσαρμογή του χρέους προς το ΑΕΠ σε σαφώς πιο βιώσιμα επίπεδα.

  • Το χρέος δεν μειώνεται, το ΑΕΠ δεν αυξάνεται με τους ρυθμούς που υπολογίζονται και όλο το μοντέλο χρήζει αναθεώρησης. Ακόμα οι αποκλίσεις μπορούν να θεωρηθούν διαχειρίσιμες αρκεί να επιτυγχάνονται άλλοι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ρευστότητα. Ωστόσο αυτή η είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που υπάρχει αστοχία και μάλιστα πολύ χαμηλότερη των εκτιμήσεων στο δ’ τρίμηνο, θέτοντας ένα θέμα αξιοπιστίας των βασικών προβλέψεων των επόμενων χρόνων.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι έτυχαν μεγέθυνσης και λόγω της αρνητικής διεθνούς συγκυρίας…

Σε περιόδους που οι Αγορές έχουν ανοδική δυναμική οι λόγοι που αναφέρθηκαν ενδεχομένως να είχαν πολύ μικρότερη επιρροή στην Αγορά και η χρονική τους επίδραση να περιορίζονταν σε μερικές μόνο ημέρες.

Τώρα η συρρίκνωση των συναλλαγών ξανακάνει τις ελληνικές μετοχές ευάλωτες στην επίδραση τέτοιων φαινομένων με ελάχιστες επιμέρους διακρίσεις λόγω ποιοτικών (θεμελιωδών) παραμέτρων. Το πως θα πορευτεί η Αγορά από εδώ και πέρα με όλες αυτές τις εκκρεμότητες είναι μάλλον αναμενόμενο: Με περισσότερη νευρικότητα και με το βλέμμα στραμμένο στον διεθνή τάση μέχρι να αποκατασταθούν ή να μετριαστεί η επίδραση από τους παραπάνω παράγοντες.

  • Το βέβαιο είναι ότι το πλεονέκτημα «Greece is the next big thing» επί του παρόντος δεν αποτυπώνεται σε μετοχές και ομόλογα.
http://www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης