Κομισιόν: Λυπηρό να αποκρύπτεται ο ρόλος της ΕΕ στη διασύνδεση των Κυκλάδων

Κομισιόν: Λυπηρό να αποκρύπτεται ο ρόλος της ΕΕ στη διασύνδεση των Κυκλάδων
Ενόχληση της Κομισιόν για την «απόκρυψη» της ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων
Ως «λυπηρό» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το γεγονός ότι κατά την σημερινή (19 Μαρτίου 2019) παρουσίαση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, απεκρύβη η ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση του έργου.
«Λυπηρό ότι η συγχρηματοδότηση από την ΕΕ της ιστορικής ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων αποσιωπήθηκε στη σημερινή κάλυψη των εγκαινίων.
Σε μια εποχή που η Ευρώπη βάλλεται, σημαντικό να τονίζεται ο ρόλος της ΕΕ στην αναπτυξιακή ανάταξη της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.Σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων - Τα οφέλη και τα επόμενα βήματα

Τη στιγμή που σήμερα ολοκληρώνεται επίσημα η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, με τα εγκαίνια των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Σύρου, της Πάρου, της Μυκόνου και της Τήνου από τον Αλέξη Τσίπρα στη Σύρο, ο ΑΔΜΗΕ «τρέχει» με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες, ώστε να ξεκινήσουν στο δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς τα έργα των δύο επόμενων φάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 173 εκατ. ευρώ.
Έτσι, ο Διαχειριστής αναμένεται να ολοκληρώσει σύντομα την αξιολόγηση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών που έχουν υποβληθεί για τα έργα της δεύτερης φάσης της διασύνδεσης, ώστε να προχωρήσει στην ανάθεσή τους.
Στόχος είναι οι εργασίες να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι, κάτι που θα συμβεί και με τα έργα της τρίτης φάσης, καθώς ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε να φέρει την ολοκλήρωσή της (και επομένως την ολοκλήρωση και όλου του project) δύο χρόνια νωρίτερα.
Δηλαδή το 2020 αντί του 2022 που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.
Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης, προϋπολογισμού 71 εκατ. ευρώ, τα έργα περιλαμβάνουν τη σύνδεση της Πάρου με τη Νάξο και της Νάξου με τη Μύκονο, όπως επίσης και την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων Άνδρου -Τήνου και Άνδρου - Λιβαδιού (Εύβοια).
Το δεύτερο στάδιο αναμένεται να αποπερατωθεί το 2019, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί έναν χρόνο αργότερα με την τρίτη φάση.
Το τρίτο και τελευταίο στάδιο έχει προϋπολογισμό 102 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την πόντιση και δεύτερης καλωδίωσης ανάμεσα στο Λαύριο και τη Σύρο, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη αξιοπιστία η τροφοδοσία με ρεύμα των Κυκλάδων από το ηπειρωτικό δίκτυο.

Τέλος στην ηλεκτρική απομόνωση των Κυκλάδων

Τα σημερινά εγκαίνια της πρώτης φάσης έρχονται μετά την ολοκλήρωση με επιτυχία της δοκιμαστικής λειτουργίας των υποθαλάσσιων καλωδίων που κατασκευάσθηκαν στο πλαίσιό της.
Έτσι, για την άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης των εν λόγω νησιών, η Σύρος συνδέθηκε με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω του υποσταθμού του Λαυρίου, ενώ υποβρύχια καλώδια διασυνέδεσαν το νησί με την Πάρο, τη Μύκονο και την Τήνο.
Με την ηλέκτριση της διασύνδεσης της Σύρου και της Πάρου, ήδη έχουν μπει σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας οι πετρελαϊκοί μονάδες στα 2 νησιά, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα και με τη μονάδα στη Μύκονο.
Ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας των διασυνδέσεων που μόλις υλοποιήθηκαν, θα υπάρξει εξοικονόμηση 80 εκατ. ευρώ από την απόσυρση των πετρελαϊκών μονάδων στα τρία νησιά.
Επομένως, με δεδομένο πως το κόστος του project αγγίζει τα 245 εκατ., η απόσβεσή του θα γίνει μέσα σε μόλις 3 χρόνια.
Παράλληλα, με την ολοκλήρωση και της τρίτης φάσης θα μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της διασύνδεσης, με τη σωρευτική εξοικονόμηση πόρων να υπολογίζεται σε 2,7 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 20ετίας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS