Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί επί 7 μήνες 3 hedge funds επιμένουν short με 67 εκατ μετοχές στις ελληνικές τράπεζες; - Ποντάρουν στο χάος των ΑΜΚ

Γιατί επί 7 μήνες 3 hedge funds επιμένουν short με 67 εκατ μετοχές στις ελληνικές τράπεζες; - Ποντάρουν στο χάος των ΑΜΚ
Τα hedge funds κατέχουν 67 εκατ μετοχές short θέση έχοντας επενδύσει περίπου 75 εκατ ευρώ – η τρέχουσα αξία της θέσης είναι 82 εκατ – προκαλεί αλγεινή εντύπωση γιατί επιμένουν τόσο επιθετικά.
Πραγματικά αποτελεί απορία, πως 3 hedge funds σταθερά εδώ και 7 μήνες επιμένουν short στο ελληνικό χρηματιστήριο με έμφαση στις τράπεζες.
Κατέχουν 67 εκατ μετοχές short θέση που μπορεί να μην θεωρείται ακραία μεγάλη αλλά έχοντας επενδύσει περίπου 75 εκατ ευρώ – η τρέχουσα αξία της θέσης είναι 82 εκατ – προκαλεί αλγεινή εντύπωση γιατί κάποιοι επιμένουν τόσο επιθετικά.
Να διατηρούνται επί 7 μήνες short θέσεις αποτελεί ρεκόρ και ενώ αυτοί ρισκάρουν πραγματικά κεφάλαια εμείς μπορεί να κάνουμε γενικές κρίσεις αλλά αυτοί επιμένουν με πραγματικό χρήμα.
Το ενδιαφέρον είναι ότι πολλά hedge funds ήρθαν είδαν και παρήλθαν.
Short θέσεις είχε το Discovery επίσης για καιρό και το Charlemagne Capital.
Όμως τα hedge funds επιμένουν σταθερά short είναι το Oceanwood Capital, το Lansdowne και το Marshall.
Το βασικό ερώτημα λοιπόν είναι το εξής.
Γιατί επιμένουν short 7 μήνες 3 hedge funds στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών;
Πηγή προσκείμενη σε ένα εκ των 3 hedge funds που μας μίλησε υπό την αίρεση της ανωνυμίας εξηγεί γιατί επιμένουν short…
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το βασικό ποντάρισμα είναι οι τράπεζες.
Οι τράπεζες είτε τώρα είτε αργότερα θα χρειαστούν κεφάλαια ή ακόμη και εάν επιλεγεί η λύση της bad bank πάλι θα χρειαστούν κεφάλαια.
Τα κεφάλαια δηλαδή αυξήσεις κεφαλαίου θα κρατήσουν σε ομηρία την αγορά.
Κάποια στιγμή τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2017 υπήρχε σοβαρή υπόνοια ότι μια τράπεζα θα αποτύχει στα stress tests και θα υπάρξει resolution.
Δεν είναι αυτό το πιθανό σενάριο αλλά οι αυξήσεις κεφαλαίου.
Μια ή δύο τράπεζες να οδηγηθούν σε αύξηση κεφαλαίου οι short θέσεις θα δικαιωθούν 100% σε όλες τις τράπεζες γιατί όλα θα παρασυρθούν πτωτικά.
Δεν μπορώ να αποκαλύψω πολλά αλλά αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι να δει κανείς εάν αυτοί οι τίτλοι είναι δανεισμένοι ή αγορασμένοι.
Όμως πέραν των τραπεζών έχει καλλιεργηθεί μια μεγάλη προσδοκία για την ελληνική αγορά και οικονομία που ενώ έχουν αναφερθεί 10 θα υλοποιηθούν τα 3 ή 4 και αυτό θα απογοητεύσει την αγορά»

Έλληνας τραπεζίτης που κλήθηκε να σχολιάσει γιατί τα hedge funds επιμένουν short στο ελληνικό χρηματιστήριο συμφωνεί με την θέση ότι ποντάρουν στις αυξήσεις κεφαλαίου και στο αποτέλεσμα των stress tests.
Όμως όπως εξηγεί συνολικά ομόλογα, χρηματιστήριο και οικονομία έχουν ξεθωριάσει και αυτή η εικόνα αποχής, προβληματισμού και δυσπιστίας τρέφει τις short θέσεις.
Οι τράπεζες είναι ο ένας πυλώνας αβεβαιότητας ο άλλος είναι η αμηχανία που προκαλεί η φάση της μετριότητας στην οποία έχουν περάσει οικονομία και αγορές.
Αν δούμε που βρίσκονται τα ομόλογα και οι μετοχές…εύλογα επιβεβαιώνεται το συμπέρασμα…ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει ξεθωριάσει…το πολύ αισιόδοξο σενάριο.

Υποσημείωση

Το βασικό σενάριο του bankingnews θέλει ΑΜΚ το 2019 για τις ελληνικές τράπεζες...




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης