Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Βρετανικό hedge fund αποχωρεί και πίεσε την μετοχή της Πειραιώς – Υπάρχει δύσκολο αλλά όχι…χειρότερο σενάριο….

Βρετανικό hedge fund αποχωρεί και πίεσε την μετοχή της Πειραιώς – Υπάρχει δύσκολο αλλά όχι…χειρότερο σενάριο….
Η Πειραιώς θα πουλήσει 1,6 δισεκ. προβληματικά δάνεια για να πάρει 320 εκατ ευρώ.
Αίσθηση προκάλεσε η ισχυρή πίεση που ασκήθηκε χθες 19 Μαρτίου του 2018 στην μετοχή της Πειραιώς.
Ο τίτλος υποχώρησε -6,99% στα 3,088 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 1,34 δισεκ.
Τι ακριβώς συνέβη;
Με βάση πληροφορίες αν και UBS, Wood και Citi πραγματοποίησαν αγοραπωλησίες… βρετανικό hedge funds με long θέση σχεδιάζει να αποχωρήσει από την μετοχή της Πειραιώς.
Προσπάθησε να πουλήσει μετοχές, δεν υπήρχε αγοραστικό ενδιαφέρον και οι φήμες ότι «κάποιος προσπαθεί να πουλήσει» δημιούργησε κλίμα ανησυχίας σε μια εξωφρενικά ρηχή αγορά.

Τι θα συμβεί με τα stress tests;

Το bankingnews σε ανύποπτο χρόνο είχε αποκαλύψει ότι από το TAR δηλαδή την ανασκόπηση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων θα προέκυπτε στην Πειραιώς μια ζημία περίπου 1,8 με 2,1 δισεκ. ευρώ.
Μόλις πρόσφατα η Πειραιώς ανακοίνωσε με αφορμή το IFRs 9 ότι αυξάνει τις προβλέψεις για την χρήση 2017 στα 2 δισεκ. συγκεκριμένα μόνο στο δ΄ τρίμηνο αυξήθηκαν οι προβλέψεις κατά 1,1 δισεκ.
Η Πειραιώς με αφορμή την ανακοίνωση για το IFRs 9 δημοσίευσε ότι η σωρευτική αρνητική επίδραση θα είναι 1,6 δισεκ.
Όμως μεταξύ άλλων ανέφερε για τις νέες προβλέψεις του 2017 και ταυτόχρονα ότι μέρος αυτών των νέων προβλέψεων θα τις ισοσκελίσει με αναβαλλόμενη φορολογία.
Το bankingnews πάλι σε ανύποπτο χρόνο είχε αποκαλύψει ότι από αναβαλλόμενη φορολογία η Πειραιώς θα ενισχυθεί 700 εκατ.
Με 2 δισεκ. νέες προβλέψεις η αναβαλλόμενη φορολογία DTA εφόσον αναγνωρίζεται όλη ισοδυναμεί με 600 εκατ.
Ας υποθέσουμε ότι η αύξηση των προβλέψεων στα 2 δισεκ. περιλαμβάνει και το TAR δηλαδή την ανασκόπηση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.
Άρα έχουμε 2 δισεκ. νέες ζημίες + 1,6 δισεκ. σε παρούσες αξίες ζημία από το IFRs9 = 3,6 δισεκ. – 600 εκατ από το DTA δηλαδή 3 δισεκ.
Όμως η Πειραιώς εμφανίζει προ προβλέψεων κέρδη περίπου 1,2 δισεκ.
Άρα από τα 2 δισεκ. νέες προβλέψεις αφαιρούμε τα 1,2 δισεκ. προ προβλέψεων έσοδα και αφαιρούμε και τα 600 εκατ DTA σημαίνει σχεδόν μηδενίζεται η ζημία από τις νέες προβλέψεις για προβληματικά δάνεια.
Σε αυτή την εξίσωση αυτό που δεν έχει προβλεφθεί είναι σε ποιο βαθμό οι προβλέψεις 2 δισεκ. καλύπτουν 100% το TAR δηλαδή την ανασκόπηση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων και πόσο συμπεριλαμβάνουν την αρνητική επίδραση από το stress tests.
Πρακτικά λοιπόν η κατάσταση στον ισολογισμό της τράπεζας Πειραιώς πρέπει να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα τόσο της εξυγίανσης στην οποία εστιάζει η διοίκηση Μεγάλου…. όσο και του μεγάλου ερωτηματικού… εάν αυτά τα 2 δισεκ. καλύπτουν την συνολική επιβάρυνση από τους ελέγχους και το stress tests.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προφανώς και δεν το καλύπτουν αλλά οι διαφορές δεν είναι και τόσο μεγάλες.
Η τράπεζα Πειραιώς στο βασικό σενάριο που έχει αναλύσει το bankingnews περνάει το stress tests αλλά εντός 10-14 μηνών θα πρέπει να αυξήσει τα κεφάλαια της ώστε να θωρακιστεί περαιτέρω και να αναβαθμίσει την ποιότητα τους.
Όταν προστίθεται αναβαλλόμενη φορολογία προφανώς και υποβαθμίζεται το κεφάλαιο.

Υποσημείωση

Γιατί αντισταθμίζεται η ζημία με αναβαλλόμενη φορολογία παρ΄ ότι ο νόμος ορίζει μετατροπή σε μετοχές των νέων ζημιών αποτελεί ένα ερωτηματικό.

Υποσημείωση 2

Κάποιοι στην αγορά έχουν ανησυχήσει μήπως η Πειραιώς χρειαστεί να βρει κεφάλαια μέσα στο β΄ 6μηνο του 2018 και όχι το 2019.
Απάντηση στο ερώτημα αυτό θα δοθεί με την ανακοίνωση του stress tests αλλά πιθανότερο σενάριο είναι να δοθεί χρόνος, όπως και σε όλες τις ελληνικές τράπεζες να βρουν κεφάλαια το 2019.

Πώληση προβληματικών δανείων 1,6 δισεκ. με εγγύηση εμπορικά ακίνητα

Η τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στην τελική φάση πώλησης 1,6 δισεκ. προβληματικών δανείων με εγγύηση εμπορικά ακίνητα.
Οι εξασφαλίσεις των ακινήτων αυτών φθάνουν τα 479 εκατ ευρώ.
Με βάση συγκλίνουσες πληροφορίες η μέση τιμή της πώλησης των NPLs ανέρχεται στο 20% της ονομαστικής αξίας ή 320 εκατ ευρώ.
Η Πειραιώς θα πουλήσει 1,6 δισεκ. προβληματικά δάνεια για να πάρει 320 εκατ ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης