Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συγκρατημένα κέρδη στη Wall εν αναμονή της Fed, στο +0,7% ο Dow - Ήπια άνοδος 0,74% για DAX

Συγκρατημένα κέρδη στη Wall εν αναμονή της Fed, στο +0,7% ο Dow - Ήπια άνοδος 0,74% για DAX
Οριακές μεταβολές καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street μετά τη χθεσινή πτώση
(upd) Συγκρατημένα κέρδη καταγράφει σήμερα (20/3/2018) η Wall Street, προσπαθώντας να ανακάμψει από τις χθεσινές ισχυρές απώλειες, εν αναμονή της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), η οποία αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει αύριο την πρώτη αύξηση των επιτοκίων για το 2018.
Περί τις 21:00, ο Dow Jones Industrial average ενισχυόταν κατά 0,7%, στις 24.778 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,3% στις 2.721 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,4% υψηλότερα, στις 7.372 μονάδες.
Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα προβεί σε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%, στο εύρος 1,50% - 1,75%, κατά την πρώτη συνεδρίασή της υπό τον Jerome Powell.
Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, οι προσδοκίες της αγοράς για μια αύξηση των επιτοκίων κατά τη σημερινή συνεδρίαση διαμορφώνονται στο 94,4%.
Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν, παράλληλα, πολύ προσεχτικά τις ανακοινώσεις της Fed, προκειμένου να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με το εάν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα παραμείνει σε τροχιά για τρεις αυξήσεις των επιτοκίων φέτος ή εάν προβεί σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στο σκάνδαλο παραβίασης δεδομένων του Facebook.
Η μετοχή του Facebook σημείωσε χθες «βουτιά» 6,77% - η μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο του 2014 - καθώς η εταιρεία Cambridge Analytica φέρεται να συγκέντρωσε προσωπικά στοιχεία από περισσότερους από 50 εκατομμύρια χρήστες του Facebook, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, προκειμένου να αναπτύξει τεχνικές για την υποστήριξη της προεκλογικής καμπάνιας του Donald Trump το 2016.
Η μετοχή του μέσου κοινωνικής δικτύωσης σημειώνει νέες ισχυρές απώλειες σήμερα, υποχωρώντας κατά 3,7%.
Το βρετανικό Κοινοβούλιο έστειλε κλήτευση στον διευθύνοντα σύμβουλο, Mark Zuckerberg, προκειμένου να παραδώσει στοιχεία σχετικά με τις διασυνδέσεις του Facebook με την εταιρεία πολιτικών αναλύσεων Cambridge Analytica, ενώ έρευνα κατά του Facebook φέρεται να έχει ξεκινήσει και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Bloomberg».
Tο «Bloomberg», επικαλούμενο πηγή με γνώση της υπόθεσης, δήλωσε ότι η FTC θα εξετάσει αν η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης επέτρεψε στην Cambridge Analytica να λάβει ορισμένα δεδομένα χρηστών του Facebook κατά παράβαση των πολιτικών της.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο, με βάση διακανονισμό του 2011, το Facebook συμφώνησε να προχωρήσει σε αλλαγές στις ρυθμίσεις για την ιδιωτικότητα, μετά από καταγγελία ότι παραπλάνησε καταναλωτές αναγκάζοντας τους να μοιράζονται περισσότερα προσωπικά δεδομένα από αυτά που ήθελαν.
Αν η FTC διαπιστώσει πως το Facebook παραβίασε τους όρους της συμφωνίας, έχει την εξουσία να του επιβάλει πρόστιμο χιλιάδων δολαρίων την ημέρα.
Μέχρι στιγμής, ο Zuckerberg δεν έχει μιλήσει για το θέμα.
Το ελληνικό ETF GREK ενισχύεται οριακά κατά 0,1%, διαπραγματευόμενο στα 9,99 δολ.

Στάση αναμονής στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με ήπια κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται σε εταιρικά αποτελέσματα, εν αναμονή των αυριανών αποφάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,51% υψηλότερα, στις 375,57 μονάδες, με σχεδόν όλους τους κλάδους να τερματίζουν με θετικό πρόσημο.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,74% στις 12.307,33 μονάδες, ο FTSE 100 σημείωνε άνοδο 0,26% στις 7.061,27 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,57% υψηλότερα, στις 5.252,43 μονάδες.


Στήριξη στις ευρωπαϊκές μετοχές προσέφεραν ορισμένα θετικά εταιρικά αποτελέσματα.
Ειδικότερα, η μετοχή της Partners Group ενισχύθηκε κατά 3,5%, καθώς η εταιρεία ανέφερε υψηλότερα κέρδη για το 2017, προσφέροντας ώθηση στο σύνολο του ευρωπαϊκού κλάδου χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (+1,4%).
Οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών ανέκαμψαν από τις απώλειες που κατέγραφαν νωρίτερα, εν μέσω φόβων για αυστηρότερη ρύθμιση, μετά την είδηση διαρροής προσωπικών δεδομένων χρηστών του Facebook.

Ασία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τρίτη (20/3) οι αγορές στην Ασία, με τις μετοχές στον κλάδο της τεχνολογίας να σημειώνουν απώλειες μετά την πτώση που σημειώθηκε χθες (19/3) στη Wall Street.
Ειδικότερα, στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,47% στις 21.380,97 μονάδες, ενώ οι ενδοσυνεδριακές απώλειές του άγγιξαν ακόμα και το -1,2%.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου της χώρας, Hiroshige Sko, υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» η Ιαπωνία να εξαιρεθεί από τις επιβολές δασμών των ΗΠΑ, καθώς τα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου της χώρας είναι «αναντικατάστατα» για την αμερικανική βιομηχανία.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,39% στις 5.936,40 μονάδες, με τον κλάδο εξορύξεων να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση, καθώς η τιμή στο σιδηρομετάλλευμα κινήθηκε καθοδικά.
Ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά 0,42% στις 2.485,52 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο -0,33% και στις 11.010,84 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά την ευρεύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 0,35% στις 3.290,64 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, και συγκεκριμένα στο +0,11% και τις 31.549,93 μονάδες.

Πετρέλαιο

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στο πετρέλαιο, με το αμερικανικό αργό να φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο τριών εβδομάδων, ενώ ανοδικά κινήθηκε και το Brent.
Στήριξη στις τιμές έδωσαν οι ανησυχίες των επενδυτών για τη συνάντηση μεταξύ του Trump και του πρίγκιπα της Σ. Αραβίας Mohammed bin Salman και κυρίως για τη στάση που θα κρατήσουν οι δύο ηγέτες έναντι στο Ιράν.
Παράγοντας που οδήγησε υψηλότερα τις τιμές θεωρείται και το γεγονός ότι η παραγωγή της Βενεζουέλας συνεχίζει να υποχωρεί, έχοντας προσγειωθεί κάτω από τα δύο εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Αποτέλεσμα το αμερικανικό αργό να ενισχυθεί κατά 1,37 δολάρια ή 2,2% και να φθάσει στο επίπεδο των 63,43 δολαρίων το βαρέλι.
Ανάλογη πορεία και για το Brent, με κέρδη 1,36 δολαρίων ή 2,1% και διαμόρφωση στα 67,41 δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης