Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ελλάκτωρ: Στα άκρα και πάλι η κόντρα Κούτρα - Μπόμπολα με Καλλιτσάντση

tags :
Ελλάκτωρ: Στα άκρα και πάλι η κόντρα Κούτρα - Μπόμπολα με Καλλιτσάντση
Εντείνεται η πίεση προς την πλευρά Κούτρα – Μπόμπολα για θέματα διαχείρισης και στρατηγικής του ομίλου, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζεται η αναζήτηση χρηματοδότησης
Σε νέα φάση όξυνσης εισήλθαν οι σχέσεις των μεγαλομετόχων της Ελλάκτωρ, μετά την άπραγη παρέλευση του τετραμήνου, εντός του οποίου έπρεπε να βρεθεί αποδεκτή συμφωνία για διαμοιρασμό των δραστηριοτήτων του ομίλου καθώς βέβαια και οι πόροι χρηματοδότησής της.   
Οι Δ. Κούτρας – Λ. Μπόμπολας από τη μια και οι αδερφοί Καλλιτσάντση από την άλλη είχαν συμφωνήσει στα τέλη του 2017 στο εξής σχήμα: η κάθε πλευρά θα επιδίωκε να βρει, ως το τέλος Φεβρουαρίου, χρηματοδότηση για να αγοράσει την άλλη.
Επρόκειτο για δύσκολο, εξ αρχής, εγχείρημα καθώς ακόμη και αν βρισκόταν χρηματοδότηση, θα έπρεπε οι εν δυνάμει πωλητές να συμφωνήσουν με τους όρους της συναλλαγής.
Το σχήμα στις γενικές του γραμμές προέβλεπε τα εξής: αν αγοραστής ήταν η πλευρά των αδερφών Καλλιτσάντση θα αποκτούσε το ποσοστό των Δ. Κούτρα και πιθανώς Λ. Μπόμπολα στην Ελλάκτωρ και εν συνεχεία θα ακολουθούσε ευρεία αναδιάρθρωση του ομίλου, με στόχο το «νοικοκύρεμά» του.  
Στην περίπτωση που αγοραστής ήταν η πλευρά Δ. Κούτρα θα αποκτούσε το ποσοστό των Δημήτρη και Αναστάσιου Καλλιτσάντση στην Ελλάκτωρ (6,37% ο Αν. Καλλιτσάντσης και 5,47% ο Δ. Καλλιτσάντσης).
Μέρος των παραπάνω κεφαλαίων θα γύριζε στην Ελλάκτωρ, καθώς εν συνεχεία οι αφοί Καλλιτσάντση θα αγόραζαν από τη μητρική του ομίλου το 55,4% που κατέχει στη Reds.
Στο ίδιο σενάριο το ποσοστό, που κατέχει η Ελλάκτωρ στην ΕΛΤΕΧ Άνεμος, θα πωλούνταν, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα της μητρικής.
Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, το Bankingnews για την ΕΛΤΕΧ Άνεμος υπάρχει προχωρημένο ενδιαφέρον από το Icon fund, το οποίο διενεργεί due diligence.
Για να προχωρήσει, όμως, η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάκτωρ και Icon θα πρέπει οι μεγαλομέτοχοι του εγχώριου ομίλου να καταλήξουν σε συμφωνία, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί.
Στον αντίποδα, από τις αρχές Μαρτίου είναι ορατή η όξυνση της αντιπαράθεσης με διαρροές, αλλά και δημόσια επιχειρήματα της κάθε πλευράς για θέματα στρατηγικής και διαχείρισης του ομίλου.
Οι διαρροές για το τι διαμείφθηκε σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελλάκτωρ, όταν η πλευρά Καλλιτσάντση ζήτησε ενημέρωση για την πρόοδο του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου ήταν ενδεικτικές της αλλαγής τακτικής.
Οι Καλλιτσάντσηδες κλιμακώνουν τις κινήσεις τους, προτάσσοντας τη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του πλάνου «νοικοκυρέματος» του ομίλου, με περιορισμό ή και διακοπή ζημιογόνων δραστηριοτήτων, λειτουργική αναδιάρθρωση και περικοπή εξόδων.   
Πρόκειται για τακτική, που αν δεν υπάρξουν εντυπωσιακές ανατροπές, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ανοικτή αντιπαράθεση μετόχων σε τακτική ή σε έκτακτη γενική συνέλευση, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την κόντρα.  
Με δεδομένο, πάντως, ότι οι κινήσεις εξεύρεσης χρηματοδότησης δεν έχουν σταματήσει, η κριτική των αδερφών Καλλιτσάντση για θέματα διαχείρισης θα μπορούσε να θεωρηθεί ως άσκηση πίεσης.   
Για να επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο θα πρέπει η πλευρά Καλλιτσάντση, που είναι αυτή που ασκεί την πίεση, να παρουσιάσει στο προσεχές διάστημα μια «φόρμουλα» συμφωνίας, με επαρκή χρηματοδότηση, την οποία θα αποδεχθεί ο Δ. Κούτρας και πιθανώς ο Λ. Μπόμπολας.
Σχετικές επαφές με funds βρίσκονται σε εξέλιξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης