Τελευταία Νέα
Διεθνή

ESMA: Στα ύψη παραμένουν οι κίνδυνοι για τις μετοχές και τους μικροεπενδυτές ψηφιακών νομισμάτων

tags :
ESMA: Στα ύψη παραμένουν οι κίνδυνοι για τις μετοχές και τους μικροεπενδυτές ψηφιακών νομισμάτων
Η ESMA επανέλαβε τις ανησυχίες της σχετικά με τους μικροεπενδυτές που επενδύουν σε κερδοσκοπικά και επικίνδυνα προϊόντα
Οι ευρωπαϊκές αγορές κινητών αξιών και οι επενδυτές παραμένουν σε κίνδυνο, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) στην τελευταία έκθεση για τις τάσεις, τους κινδύνους και της ευπάθειες (TRV).
Η ESMA επανέλαβε επίσης τις ανησυχίες της σχετικά με τους μικροεπενδυτές που επενδύουν σε κερδοσκοπικά και επικίνδυνα προϊόντα, όπως τα εικονικά νομίσματα και οι αρχικές προσφορές νομισμάτων (ICO).
Η έκθεση TRV, η οποία καλύπτει το πρώτο εξάμηνο του 2018, διαπιστώνει ότι τα συνολικά επίπεδα κινδύνου για τις αγορές κινητών αξιών της ΕΕ παρέμειναν σταθερά αλλά σε υψηλά επίπεδα για τις περισσότερες κατηγορίες κινδύνου.
Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 2018 παρατηρήθηκαν σοβαρές διορθώσεις στην αγορά και η επιστροφή της μεταβλητότητας της αγοράς μετοχών, επιβεβαιώνοντας τις επικρατούσες ανησυχίες της ESMA.
Από την άλλη πλευρά, το επίπεδο του πιστωτικού κινδύνου μειώθηκε, από πολύ υψηλό σε υψηλό επίπεδο, αντανακλώντας ένα ενισχυτικό μακροοικονομικό περιβάλλον και υψηλότερες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας σε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ.
Η TRV προσδιορίζει τους ακόλουθους βασικούς κινδύνους στις αγορές κινητών αξιών της ΕΕ:
- Ο κίνδυνος αγοράς παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο λόγω ανησυχιών σχετικά με τις υψηλές αποτιμήσεις των αγορών περιουσιακών στοιχείων και τις επικρατούσες γεωπολιτικές αβεβαιότητες, όπως για παράδειγμα γύρω από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το Brexit.
- Ο πιστωτικός κίνδυνος έχει μειωθεί σε σχέση με ένα βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον, αλλά παραμένει υψηλός λόγω της πιθανής και ξαφνικής ανατίμησης των ασφαλίστρων κινδύνου.
- Ο επιχειρησιακός κίνδυνος εξακολούθησε να αυξάνεται με επιδείνωση των προοπτικών, με εκτεταμένες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
- Οι κίνδυνοι για τους μικροεπενδυτές που σχετίζονται με επενδύσεις σε εικονικά νομίσματα και ICO.
Η TRV εξετάζει την απόδοση των αγορών κινητών αξιών, αξιολογώντας τόσο τις τάσεις όσο και τους κινδύνους, προκειμένου να αναπτύξει μια συνολική εικόνα των συστημικών και μακροπροληπτικών κινδύνων στην ΕΕ, προκειμένου να βοηθήσει τόσο τους εθνικούς όσο και τους ευρωπαϊκούς φορείς στις αξιολογήσεις κινδύνου τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης