Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Βασικός παράγοντας τo πολιτικό ρίσκο στις αξιολογήσεις κρατών

tags :
Fitch: Βασικός παράγοντας τo πολιτικό ρίσκο στις αξιολογήσεις κρατών
Το πολιτικό ρίσκο αποτελεί βασικό καθοριστικό παράγοντα στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών, αναφέρει η Fitch Ratings
Το πολιτικό ρίσκο αποτελεί βασικό καθοριστικό παράγοντα στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών, αναφέρει η Fitch Ratings.
Όπως αναφέρει σε σημερινή της έκθεση η Fitch, από την άποψη του κυρίαρχου χρέους, πολιτικό ρίσκο είναι οποιοσδήποτε παράγοντας πολιτικού ή διακυβερνητικού χαρακτήρα που επηρεάζει την προθυμία ή την ικανότητα ενός κράτους να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις.
Όπως σημειώνει η Fitch, το πολιτικό ρίσκο έρχεται με πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένης της ευπάθειας στις πολιτικές αναταραχές, στην πολιτική βία, στις συγκρούσεις ή στην κοινωνική αστάθεια, της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης και των θεσμικών οργάνων να διαχειριστούν την οικονομική δραστηριότητα και να απορροφήσουν δυσμενή σοκ, των πιέσεων που οδηγούν σε μια επιβλαβή μετατόπιση της οικονομικής πολιτικής ή σε πολιτική παράλυση, καθώς και των γεωπολιτικών κινδύνων, όπως συγκρούσεις ή εντάσεις με ή στις γειτονικές χώρες, οικονομικές κυρώσεις ή απειλές κατά της ασφάλειας.
Η Fitch αναγνωρίζει ότι υπάρχουν διάφορα πολιτικά και θεσμικά συστήματα που μπορούν να προσφέρουν αποτελεσματικούς τρόπους διακυβέρνησης, οικονομικές πολιτικές και σταθερότητα.
Η σημασία του πολιτικού ρίσκου γίνεται εμφανής στη συχνή συμβολή του στις κρίσεις και σε αθετήσεις πληρωμών.
Ανάλυση της Fitch σε 38 επεισόδια «κρίσεων κρατικών αξιολογήσεων» για την περίοδο 1997-2017, στις οποίες υπήρχαν τουλάχιστον τρεις βαθμοί υποβάθμισης εντός τριών ημερολογιακών ετών, διαπιστώνει ότι τα πολιτικά και διακυβερνητικά ζητήματα ήταν η αιτία ή ο κύριος παράγοντας στο 21% των περιπτώσεων.
Στις κυριαρχικές αθετήσεις που κατατάχθηκαν από τη Fitch, οι πολιτικοί παράγοντες ήταν ακόμη πιο εμφανείς, καθώς αποτέλεσαν το κύριο παράγοντα για το 25% των περιπτώσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης