Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τέλος στα σενάρια για κυβερνητικό ρήγμα από τον Καμμένο - Σεβασμός στις «κόκκινες γραμμές» των δύο εταίρων

tags :
Τέλος στα σενάρια για κυβερνητικό ρήγμα από τον Καμμένο - Σεβασμός στις «κόκκινες γραμμές» των δύο εταίρων
Ο Πάνος Καμμένος είχε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου
Σε ανανέωση των όρκων τους... προχώρησαν στη σημερινή 20/3 τους συνάντηση Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος.
Απογοητεύοντας όσους εντός και εκτός των κομμάτων τους περίμεναν ότι μετά την συνεδρίαση των ΑΝΕΛ και την συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, θα υπάρξουν εξελίξεις, οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν να συνεχίσουν να πορεύονται στο πλαίσιο που έχουν χαράξει.
Η συνάντηση έγινε για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις που καλλιεργεί η ΝΔ για ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό και να μπει τέλος στις φήμες και στα σενάρια που προκαλούν δημοσκοπική αιμορραγία και δημιουργούν εντυπώσεις πολιτικής αποδυνάμωσης του πρωθυπουργού από την συμπεριφορά του κυβερνητικού του εταίρου.
Οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν να είναι πιο προσεκτικοί στις δημόσιες δηλώσεις τους –αυτό αφορά τον κ. Καμμένο-, και να μην δίνουν αφορμές για επιθέσεις από την αντιπολίτευση και να συστήσουν και στα στελέχη τους να είναι συγκρατημένα στις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις.
Το πλαίσιο του αλληλοσεβασμού το δίνουν οι κόκκινες γραμμές των δύο κομμάτων, τα θέματα δηλαδή που άπτονται του πολιτικής και ιδεολογικής τους φυσιογνωμίας.
Ο κ. Καμμένος έθεσε θέμα για τον αναπληρωτή υπουργό, Φώτη Κουβέλη, και την «υπερτροφική» επικοινωνιακή του παρουσία από την ανάληψη των καθηκόντων του.
Στο εξής αναμένεται ότι οι εμφανίσεις του κ. Κουβέλη θα είναι πιο αραιές, τουλάχιστον σε ότι αφορά την γενική πολιτική του υπουργείου ή τα κρίσιμα θέματα.
Αγκάθι πάντως παραμένει το θέμα της πώλησης των βλημάτων στην Σαουδική Αραβία στο οποίο θα επιμείνει η ΝΔ και στο οποίο ο κ. Τσίπρας δεν είναι ικανοποιημένος από τον χειρισμό του υπουργού του.
Πάντως θα συνεχίσει να τον στηρίζει.
Τα δύο κόμματα θα βαδίσουν μαζί μέχρι τέλους... όπως επανέλαβε ο Πάνος Καμμένος, αν και φυσικά δεν προσδιορίζει πότε θα είναι το τέλος.
Το περιέγραψε όμως λέγοντας ότι η σκοπός της κυβέρνησης από την αρχή ήταν και παραμένει η έξοδος της χώρας από την εποπτεία και η καταπολέμηση της διαπλοκής.
Και οι δύο στόχοι θα έχουν ολοκληρωθεί ή θα έχει δρομολογηθεί η ολοκλήρωσή τους μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Στο οικονομικό πεδίο με την έξοδο από το μνημόνιο δίχως προληπτική γραμμή στήριξης και στο πεδίο της διαπλοκής με την εξέλιξη της υπόθεσης Novartis, ενώ είναι πιθανό να επανέλθουν και τα δάνεια των κομμάτων.
Οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν εάν υπάρξει συμφωνία με τα Σκόπια και το όποιο σχέδιο λύσης έλθει προς ψήφιση στην Βουλή.
Σε αυτή την περίπτωση όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Πάνος Καμμένος οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν.
Σημείωσε πάντως ότι η μπάλα είναι πλέον στην ηγεσία της γείτονος και η τροποποίηση του Συντάγματος είναι απόλυτη προϋπόθεση.
Ήδη ο κ. Καμμένος έχει «μαλακώσει» την θέση του αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν θα καλυφθούν οι προϋποθέσεις που βάζει η ελληνική πλευρά, θα είναι διαφορετική και η ένταση της δικής του αντίδρασης.
Όσο για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς ουσιαστικά δεν υπήρξε από την αρχή διαφωνία αφού και ο Νίκος Κοτζιάς στην ενημέρωση που είχε κάνει στην Επιτροπή της Βουλής είχε μιλήσει για ομήρους.
Η δυσαρέσκεια του Μαξίμου αφορά τους χειρισμούς από την ηγεσία του υπουργείου και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην σύλληψη των δύο αξιωματικών.
Η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου – ότι ο κ. Καμμένος είπε μεταφορικά ότι πρόκειται για ομηρία-, έγινε σε μία αμυντική κίνηση απέναντι στις αιτιάσεις της συνολικής αντιπολίτευσης. Πάντως ο κ. Καμμένος δήλωσε, όπως και ο κ. Τζανακόπουλος, ότι πρόκειται για ένα διμερές θέμα, πρόσθεσε όμως ότι τείνει να πάρει διεθνείς διαστάσεις.
Συνολικά υπάρχον δύο εκτιμήσεις: η πρώτη ότι τα δύο κόμματα θα βαδίσουν μαζί μέχρι τις εκλογές οψέποτε κι αν γίνουν κάνοντας αμοιβαίες υποχωρήσεις στα θέματα που διαφωνούν.
Η δεύτερη ότι οι δύο θα επιλέξουν από κοινού την κατάλληλη ώρα για το συναινετικό τους διαζύγιο.
Ο μεν Πάνος Καμμένος για να κάνει την πολιτική του προς το δεξιό κοινό επιδιώκοντας την επανεκλογή των ΑΝΕΛ στην Βουλή.
Ο δε Αλέξης Τσίπρας για να προωθήσει την κοινωνική ατζέντα που περιλαμβάνει και αναθεώρηση του Συντάγματος μέσα στην οποία υπάρχουν και ακανθώδη θέματα όπως πχ οι σχέσεις κράτους-Εκκλησίας.
Θα απαιτήσει αυτή η ατζέντα συμμαχίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις, από την ευρύτερη κεντροαριστερά και όχι τους ΑΝΕΛ.

Οι δηλώσεις του κ. Καμμένου

Τα περί ρήξης με τον ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε για ακόμα μια φορά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Καμμένος για ακόμα μία φορά έκανε λόγο για «έντιμη πολιτική συνεργασία» που θα πάει μέχρι τέλους, ενώ επεσήμανε ότι θα σεβαστούν απόλυτα οι κόκκινες γραμμές και διαφορετικές θέσεις και των δύο κομμάτων.
Τόνισε ακόμη ότι «η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πάει μέχρι τέλους με απόλυτο σεβασμό στις κόκκινες γραμμές και τις διαφορετικές θέσεις των δύο κομμάτων» ενώ αναφερόμενος σε πρόσφατο δημοσίευμα του Φιλελεύθερου περί έντονου καβγά κατά τη διάρκεια μυστικής συνάντησης των Τσίπρα-Καμμένου-Παππά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι όλες οι συναντήσεις γίνονται επώνυμα και δημοσίως.
Παράλληλα επεσήμανε ότι τα σενάρια των προηγούμενων ημερών σύμφωνα με τα οποία το κλίμα ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους δεν είναι καλό, ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για εικασίες που εξυφαίνονται από συγκεκριμένα κέντρα.
Όσον αφορά το Σκοπιανό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε πως οι θέσεις μας είναι γνωστές στον πρωθυπουργό, ενώ για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία, επέμεινε στη θέση του ότι είναι όμηροι.

Η έξοδος από πρόγραμμα

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι συζήτησαν με τον Αλέξη Τσίπρα και για τον κύριο σκοπό που η κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συγκροτήθηκε.
Όπως τόνισε δύο ήταν οι κύριοι στόχοι: η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία και η κάθαρση.
«Αυτοί οι δύο στόχοι, είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση τους» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Γι' αυτούς τους δύο στόχους που βάλαμε και τους οποίους είμαστε πάρα πολύ κοντά να εκπληρώσουμε, η συνεργασία αυτή, σε πείσμα όλων εκείνων που θέλουν να γράφουν σενάρια, θα συνεχιστεί μέχρι τέλους.
Με απόλυτο σεβασμό στις κόκκινες γραμμές και στις διαφορετικές πολιτικές θέσεις που από την αρχή έντιμα και ξεκάθαρα έχουμε θέσει ως όρο για τη συνεργασία μας» τόνισε ο κ. Καμμένος.

Σπύρος Γκουτζάνης


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης