Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και ΟΗΕ συνένοχοι στα εγκλήματα Erdogan

ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και ΟΗΕ συνένοχοι στα εγκλήματα Erdogan
Το διεθνείς δίκαιο έχει μετατραπεί για πολλοστή φορά σε κουρελόχαρτο
Ξημερώματα της Κυριακής 18 Μαρτίου 2018 οι δυνάμεις του Erdogan εισέβαλαν στην πόλη Αφρίν της Συρίας μαζί με τους ακραίους ισλαμιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, μετά από σχεδόν 2 μήνες σφοδρών βομβαρδισμών.
Ο Τούρκος πρόεδρος «καθάρισε» την Αφρίν από τους Κούρδους αμάχους και ετοιμάζεται ανενόχλητος να αλλάξει τα σύνορα με την ανοχή  και τη συνενοχή των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας και του ΟΗΕ.
Το διεθνείς δίκαιο έχει μετατραπεί για πολλοστή φορά σε κουρελόχαρτο.
Η Τουρκία εισέβαλε σε ξένο έδαφος χωρίς την κήρυξη πολέμου και ο ΟΗΕ δεν μπήκε καν στον κόπο να εκδώσει μια καταδικαστική ανακοίνωση, έστω για τα μάτια του κόσμου, γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζουμε έτσι κι αλλιώς κανείς δεν δίνει σημασία στις παρεμβάσεις του διεθνούς οργανισμού!
Περιορίστηκε απλώς στο αίτημα για πλήρη πρόσβαση στην Αφρίν (και στην Ανατολική Γούτα) και αυτό τουλάχιστον 48 μετά την κατάληψη της πόλης από τις τουρκικές δυνάμεις.
Την ίδια ώρα δεν υπήρξε καμία ισχυρή αντίδραση από τη Δύση και τις άλλες μεγάλες δυνάμεις (Ρωσία, Κίνα).
To State Department αρκέστηκε στο να εκφράσει «βαθιά ανησυχία», καθώς φαίνεται πως η ευαισθησία εξαντλήθηκε στα όσα - θλιβερά και εγκληματικά - συμβαίνουν στη Γούτα της Ανατολικής Συρίας.
Η ένοχη σιωπή των μεγάλων δυνάμεων, του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών οργανώσεων για όσα συμβαίνουν στο Αφρίν από τις τουρκικές δυνάμεις, αποτελούν ξεκάθαρη συνενοχή στα εγκλήματα και για άλλη μια φορά ξεγυμνώνουν την υποκρισία της «διεθνούς κοινότητας».
Η στάση Αμερικάνων και Ρώσων θα πρέπει να αποτελέσει άλλο ένα μάθημα και για τους Κούρδους του YPG, καθώς τους χρησιμοποίησαν στη μάχη κατά των τζιχαντιστών και τώρα τους πετάνε σαν στυμμένες λεμονόκουπες στις ορέξεις του Σουλτάνου.
Οι εξελίξεις στο Αφρίν θα πρέπει κατ' επέκταση να προβληματίσουν ιδιαίτερα και την Ελλάδα, η οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάζει απέναντι στις προκλήσεις Erdogan, ποντάροντας στη στήριξη EE - NATO - ΗΠΑ.
Είναι πασιφανές ότι η Δύση δεν έχει τη βούληση να βάλει φρένο στα σχέδια της Άγκυρας με αποφασιστικότητα, την ώρα που Erdogan απειλεί ότι θα εισβάλει στο βόρειο Ιράκ!
Ακόμη και μετά τις πρόσφατες προκλήσεις με τον εμβολισμό του πλοίου Γαύδος στα Ίμια και τη σύλληψη των 2 Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, οι αντιδράσεις ήταν από χλιαρές έως ανύπαρκτες, παρά το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι «σύμμαχοι» στο ΝΑΤΟ.
Είναι ξεκάθαρο ότι η παρεμβατικότητα της ΕΕ έχει περιορισμένη δυναμική, την ώρα που ΗΠΑ και ΝΑΤΟ επιλέγουν τη γραμμή των ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Ως εκ τούτου η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα αν ο Erdogan βρεθεί αντιμέτωπος με ανταρτοπόλεμο των Κούρδων στο Αφρίν και επιχειρήσει αντιπερισπασμό στο Αιγαίο.

Μαρία Παπαδάτου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης