Τελευταία Νέα
Διεθνή

Visco (ΕΚΤ): Αρνητικές οι συνέπειες για όλους από έναν εμπορικό πόλεμο

tags :
Visco (ΕΚΤ): Αρνητικές οι συνέπειες για όλους από έναν εμπορικό πόλεμο
Αρνητικές οι συνέπειες από έναν εμπορικό πόλεμο, σύμφωνα με τον Ιταλό κεντρικό τραπεζίτη 
Οι συνέπειες από έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο θα είναι αρνητικές για όλες τις πλευρές, υποστήριξε ο Ignazio Visco, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας, «φωτογραφίζοντας» τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δασμούς που επέβαλε ο Donald Trump στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, 25% και 10% αντίστοιχα.
Παράλληλα, υποστήριξε την ανάγκη για «ελεύθερο» αλλά και «δίκαιο» εμπόριο.
Νωρίτερα σήμερα (20 Μαρτίου 2018), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, διαβεβαίωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει στους δασμούς των ΗΠΑ με «υπεύθυνο και λογικό» τρόπο, σε επιστολή - πρόσκληση προς τους ηγέτες της ΕΕ, εν όψει της Συνόδου Κορυφής (22-23/3).
Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την απειλή ενός εμπορικού πολέμου στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ ακόμη δεν γνωρίζουν εάν οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να απαλλάξουν το μπλοκ από τους δασμούς.
Ο κ. Tusk δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για όλα τα πιθανά σενάρια.
«Ως η μεγαλύτερη εμπορική δύναμη στον κόσμο, η απάντηση της ΕΕ θα είναι υπεύθυνη και λογική», γράφει στην επιστολή του ο Tusk.
Επίσης, επισημαίνει στην ανάγκη να τεθεί η τρέχουσα εμπορική διαφορά στις σωστές της διαστάσεις, ακόμη και αν οι δασμοί των ΗΠΑ απαιτούσαν μια κατάλληλη απάντηση.
«Όταν οι ΗΠΑ αύξησαν τους δασμούς το 1930, που εφαρμόστηκε στο ένα τρίτο του εμπορίου μας, οδηγηθήκαμε σε έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Οι δασμοί που προτείνονται τώρα, αν εφαρμοστούν, θα επηρεάσουν περίπου το 1,5% του διατλαντικού εμπορίου», συνεχίζει ο Tusk στην επιστολή του.
Οι διατλαντικές σχέσεις, όπως αναφέρει, ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της ασφάλειας και της ευημερίας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη και θα πρέπει να συνεχίσουν να ενισχύουν τους δεσμούς και όχι να τους αποδυναμώνουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης