Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Alpha Αστικά Ακίνητα: Αποτίμηση όσο σχεδόν το ταμείο – Δώρο τα ακίνητα, και τα έσοδα από παροχή υπηρεσιών

Alpha Αστικά Ακίνητα: Αποτίμηση όσο σχεδόν το ταμείο – Δώρο τα ακίνητα, και τα έσοδα από παροχή υπηρεσιών
Αρνητικό για τη μετοχή το γεγονός της χαμηλής ελεύθερης διασποράς που περιορίζει την εμπορευσιμότητα του τίτλου
Υψηλά ταμειακά διαθέσιμα σχεδόν όσα και η αποτίμηση της εταιρείας, εύλογη αξία ακινήτων 61,9 εκατ. ευρώ, καθαρή θέση σημαντικά υψηλότερη της αποτίμησης στο ταμπλό, ζημιές λόγω πώλησης συμμετοχής, μη διανομή μερίσματος και συνολικά διάρθρωση ισολογισμού που δείχνει στάση αναμονής είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της Alpha Αστικά Ακίνητα.
Η εισηγμένη είχε το 2017 αύξηση στα έσοδα έναντι του 2016 η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από παροχή υπηρεσιών.
Για τον Όμιλο όμως προέκυψαν ζημίες πριν το φόρο εισοδήματος ποσού 1,6 εκατ. ευρώ οι οποίες οφείλονται στη ζημία που προέκυψε από την πώληση της θυγατρικής εταιρίας.
Για την Εταιρία επίσης προέκυψαν ζημίες πριν το φόρο εισοδήματος ποσού 4,3 εκατ. ευρώ οι οποίες οφείλονται κυρίως στην απομείωση της αξίας συμμετοχής στην θυγατρική εταιρεία CHARDASH TRADING E.O.O.D. στην Βουλγαρία.
Το χαρτοφυλάκιο των επενδυτικών ακινήτων του περιελάμβανε 25 ακίνητα, εκ των οποίων 23 βρίσκονται στην Ελλάδα και 2 στην Βουλγαρία.
Η λογιστική αξία του συνόλου των ακινήτων του Ομίλου ανέρχεται σε 54,1 εκατ. ευρώ και η εύλογη αξία προσδιορίσθηκε σε 61,9 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως εντός του 2017 πωλήθηκε η θυγατρική ALPHA REAL ESTATE D.O.O. BEOGRAD αντί του ποσού 8,4 εκατ. ευρώ και για την εταιρεία λόγω της αξίας της επένδυσης προέκυψαν κέρδη ποσού 2.081.000 ευρώ.
Για τον όμιλο σύμφωνα µε την καθαρή θέση της θυγατρικής εταιρείας που πωλήθηκε προέκυψε ζημία ποσού 3.410.194 ευρώ λόγω συναλλαγματικών διαφορών.
Τα χρηματικά διαθέσιμα του ομίλου για τη χρήση 2017 ανήλθαν σε ποσό 73,81 εκατ. ευρώ και δεν υπάρχουν τραπεζικές υποχρεώσεις, ενώ σημειώνεται πως η αποτίμηση ανέρχεται στα 87 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση στα 128,3 εκατ. ευρώ.
Με την Alpha Bank να ελέγχει το 89,77% µέσω της εταιρίας ALPHA GROUP INVESTMENTS LIMITED του μετοχικού κεφαλαίου, το 1,70% µέσω της ALPHA ΕΠΕΝ∆ΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ 1 ΑΕ και το 1,70% µέσω της ΙΟΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ μία επιστροφή κεφαλαίου ακόμα και των μισών ταμειακών διαθεσίμων δεν θα εξέπληττε αλλά ούτε και θα επηρέαζε αρνητικά τους δείκτες της μετοχής.
Όμως η εταιρεία ανακοίνωσε πως δεν θα διανείμει μέρισμα για τη χρήση 2017.
Επιπλέον, δεν έχει ακουστεί κάποιο επενδυτικό πλάνο με αγορές για παράδειγμα ακινήτων όπως κάνουν άλλες εταιρείες ακινήτων, προκειμένου να έχει καλύτερη απόδοση των διαθεσίμων της.
Αρνητικό για τη μετοχή πάντως είναι το γεγονός της χαμηλής ελεύθερης διασποράς που περιορίζει την εμπορευσιμότητα του τίτλου.
Από την άλλη όποιος επενδυτής αγοράσει τη μετοχή στα τρέχοντα επίπεδα ουσιαστικά αγοράζει μία εταιρεία που τα διαθέσιμα είναι μόλις 10 εκατ. ευρώ μικρότερα από την αποτίμηση, και άρα παίρνει σχεδόν όλα τα ακίνητα δωρεάν και παράλληλα γίνεται μέτοχος σε μία εταιρεία με σημαντικό τζίρο από παροχή υπηρεσιών (10,08 εκατ. ευρώ από 8,6 εκατ. ευρώ το 2016).

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης