Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Κίνδυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη από το κινεζικό χρέος και τη δημοσιονομική χαλάρωση των ΗΠΑ

tags :
ΔΝΤ: Κίνδυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη από το κινεζικό χρέος και τη δημοσιονομική χαλάρωση των ΗΠΑ
Το ΔΝΤ προειδοποιεί για το κινεζικό χρέος και τη δημοσιονομική χαλάρωση στις ΗΠΑ 
Το ολοένα αυξανόμενο ιδιωτικό χρέος στην Κίνα και η δημοσιονομική χαλάρωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, που συνεπάγεται περαιτέρω αύξηση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό, αποτελούν δύο κύριους κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη, αναφέρει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), διατηρώντας, ωστόσο, αμετάβλητη την εκτίμησή του για μεγέθυνση του παγκόσμιου ΑΕΠ τη διετία 2018-2019.
Όπως σημειώνεται, η πρόσφατη δημοσιονομική χαλάρωση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, μέσω, για παράδειγμα, της φορολογικής μεταρρύθμισης, αναμένεται να δώσει βραχυπρόθεσμη ώθηση στις Η.Π.Α..
Το ίδιο ισχύει και για τον δανεισμό της Κίνας προς τις τοπικές επιχειρήσεις.
Ωστόσο, σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τα δύο παραπάνω μέτρα αναμένεται να έχουν αρνητικές συνέπειες στην αμερικανική και την κινεζική οικονομία, καθώς θα εκτοξεύσουν ακόμη περισσότερο το χρέος.
Οι δύο οικονομίες είναι οι μεγαλύτερες στον κόσμο, με αποτέλεσμα οι συνέπειες να επηρεάσουν και το παγκόσμιο ΑΕΠ, επισημαίνεται.
«Η επιστροφή της Κίνας σε μία πιο βιώσιμη ανάπτυξη θα απαιτήσει σταδιακή παγίωση της δημοσιονομικής πολιτικής, με αποτέλεσμα η περαιτέρω μείωση της πιστωτικής επέκτασης να αφαιρεθεί από την ιδιωτική ζήτηση", ανέφερε η έκθεση.



Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η σημερινή οικονομική τόνωση θα μεταφραστεί στη συνέχεια σε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, όταν οι δημοσιονομικές κινήσεις θα αντιστραφούν και τα κίνητρα για τις δαπάνες επενδύσεων δεν θα ισχύουν.
Αυτό θα έχει συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο, ιδίως τις αναδυόμενες αγορές.
Η θετική δυναμική που αναμένεται για το 2018 και το 2019 θα επιβραδυνθεί τελικά, υποδηλώνοντας μια προκλητική μεσοπρόθεσμη προοπτική για πολλές χώρες», αναφέρει το Ταμείο, συμπληρώνοντας ότι αρνητικά θα λειτουργήσει και η ταχεία ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve).



Διαβάστε: ΔΝΤ: Ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ το χρέος των ανεπτυγμένων οικονομιών

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης