Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Jork Kukies, από την Goldman Sachs στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών

Deutsche Welle: Jork Kukies, από την Goldman Sachs στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών
Υφυπουργός Οικονομικών ο Jork Kukies, ηγετικό στέλεχος της Goldmann Sachs.
Τοποθέτηση-έκπληξη από τον Olaf Scholz στο υπουργείο Οικονομικών: υφυπουργός ο Jork Kukies, ηγετικό στέλεχος της Goldmann Sachs.
Έκπληξη και η επιστροφή του Werner Gatzer, άλλοτε συνεργάτη του Schaeuble.
Για τον Schauble ήταν ο "αρχιτέκτονας του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού" στη Γερμανία, για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια.
Πρόκειται για τον Werner Gatzer, ο οποίος αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών μετά την αποχώρηση Schaeuble για να αναλάβει, στις αρχές της χρονιάς, επιτελική θέση στους γερμανικούς σιδηροδρόμους.
Αλλά τώρα ο 59χρονος Gatzer επιστρέφει, με νέο πολιτικό προϊστάμενο τον σοσιαλδημοκράτη Scholz.
Αυτό ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα 19/3, στο περιθώριο συνόδου του G20 στο Μπουένος Άιρες, στην οποία συμμετείχε και ο Scholz.
Ο διάδοχος του Schaeuble ανακοίνωσε και μία ακόμη-τοποθέτηση έκπληξη: θέση υφυπουργού αναλαμβάνει ο Jork Kukies, ένας από τους δύο επικεφαλής του γερμανικού παραρτήματος της επενδυτικής τράπεζας Goldmann Sachs.
Η είδηση προκαλεί αντιδράσεις.
Στελέχη της αντιπολίτευσης (και όχι μόνο) εκφράζουν ανησυχίες για το αν ο Kukies θα επιδείξει πράγματι την ανεξαρτησία που απαιτείται για να ασκήσει αμερόληπτα τα καθήκοντά του ή απλώς θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα του τραπεζικού κλάδου στο υπουργικό συμβούλιο.
Πάντως ο Kukies είχε ξεκινήσει την πολιτική του σταδιοδρομία, στις αρχές της δεκαετίας του ´90, ως ηγετικό στέλεχος της σοσιαλδημοκρατικής νεολαίας (Jusos), η οποία είναι γνωστή για τις ριζοσπαστικές, αριστερές θέσεις της.

Μετράει η «εμπειρία»;

Τί λέει για όλα αυτά ο ίδιος ο Scholz;
Από το Μπουένος Άιρες ο νέος υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι είναι ευτυχής που έχει συγκεντρώσει μία "καλή ομάδα συνεργατών" και ότι σημασία έχει να πλαισιώνεται κανείς από συνεργάτες με πολλά και διαφορετικά προσόντα και ειδικότητες.
Η επιλογή του Kukies συνεπάγεται προφανώς την αποχώρηση του T. Stefen, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν υπεύθυνος για τα ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα του υπουργείου και συνοδεύει τον Scholz στη σύνοδο του G20.
Υπέρ του νέου υφυπουργού τοποθετείται ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, J. Weidmann, λέγοντας ότι "η εργασιακή εμπειρία δεν βλάπτει" και ότι θεωρεί δεδομένη την ανεξαρτησία του Kukies κατά την άσκηση των νέων καθηκόντων του.
Όσο για τον σοσιαλδημοκράτη Gatzer, είχε διατελέσει υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό, στην περίοδο 2005-2017.
Αρχικά συνεργάστηκε με τον επίσης σοσιαλδημοκράτη Peer Steinbrück στην κορυφή του υπουργείου, αλλά παρέμεινε στη θέση του όταν ανέλαβε ο χριστιανοδημοκράτης Schauble.
Η παραμονή θεωρείται απόδειξη της εξαιρετικής τεχνοκρατικής κατάρτισης του Gatzer, ο οποίος, συνεργαζόμενος με τον Schaeuble, είχε καταρτίσει τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στη Γερμανία μετά από 45 χρόνια.
Στα τέλη του 2017, μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, όλα έδειχναν κυβέρνηση της Κεντροδεξιάς με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους και ο Gatzer αναζήτησε αλλού επαγγελματική στέγη.
Όμως τα πράγματα άλλαξαν, χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες τελικά συμφώνησαν σε μία επανέκδοση του  "μεγάλου συνασπισμού" και ο περιζήτητος υφυπουργός αποχωρεί από τους γερμανικούς σιδηροδρόμους προτού καλά-καλά εγκατασταθεί στο γραφείο του...  

Ο χρόνος πιέζει...

Το νέο επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών πρέπει να ανεβάσει ταχύτητες, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης έχουν διαρκέσει πολλούς μήνες και υπάρχει πλέον τεράστια χρονική πίεση.
Ο νέος προϋπολογισμός θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, την αποκαλούμενη και "Άνω Βουλή", μέχρι τον Ιούλιο, με τους υπουργούς να προσπαθούν να υλοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις δεσμεύσεις που περιέχονται στην πολιτική συμφωνία των τριών κομμάτων, τα οποία συναποτελούν τον "μεγάλο συνασπισμό".
Επιτελικές θέσεις στο υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνουν και δύο άνθρωποι εμπιστοσύνης του
Scholz , γνωστοί και έμπιστοι από τη θητεία του ως κυβερνήτη του Αμβούργου. Πρόκειται για τον 47χρονο Βόλφγκανγκ Σμιτ και τον 52χρονο Ρολφ Μπέζινγκερ.
Έτσι, ο Όλαφ Σολτς αλλάζει τα ηγετικά κλιμάκια του υπουργείου, κάτι που δεν είχε κάνει ο προκάτοχός του Βόλφγανγκ Σόιμπλε.
Έντονη κριτική στην επιλογή Γκάτσερ εκφράζουν οι Πράσινοι.
"Ο Σολτς κάνει το ίδιο λάθος που είχε κάνει και ο Στάινμπρουκ, δηλαδή εμπιστεύεται ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής στα στελέχη της επενδυτικής τραπεζικής και στους φίλους τους", λέει ο Γκέρχαρντ Σικ, εκπρόσωπος της Κ.Ο. των Πρασίνων για την οικονομική πολιτική.
Αλλά και στις τάξεις των συγκυβερνώντων χριστιανοδημοκρατών υπάρχουν επιφυλάξεις.
"Τίθεται το ερώτημα, αν (ο Γκάτσερ) θα υπηρετεί όντως τα συμφέροντα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ή του χαρτοφυλακίου που είχε παλαιότερα" δηλώνει ο Έκχαρντ Ρέμπεργκ, εκπρόσωπος των χριστιανοδημοκρατών για θέματα προϋπολογισμού, στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης