Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κρυφή περιουσία του V. Putin - Παλάτια, πολυτελή σκάφη και εκατοντάδες δισ. δολάρια

tags :
Η κρυφή περιουσία του V. Putin - Παλάτια, πολυτελή σκάφη και εκατοντάδες δισ. δολάρια
Η κρυφή περιουσία του V. Putin – Παλάτια, πολυτελή σκάφη και εκατοντάδες δισ. δολάρια
Ο Vladimir Putin μόλις εξασφάλισε για τον εαυτό του έξι ακόμα χρόνια στην εξουσία μετά τη νίκη του στις ρωσικές εκλογές την Κυριακή (18/3) και δεν είναι λίγοι αυτοί που επανέρχονται στο θέμα της περιουσίας του νέου τσάρου της Ρωσίας.
Ο πλούτος του Putin βρίσκεται θαμμένος κάτω από ένα περίπλοκο πλέγμα πληρεξουσίων, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη για έναν πρώην πράκτορα της KGB.
Το Φεβρουάριο του 2018, πριν από τις ρωσικές προεδρικές εκλογές, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της χώρας εξέδωσε τις «επίσημες» αποκαλύψεις για την περιουσία του V. Putin, αναφέροντας ότι κέρδισε περίπου 673.000 δολάρια μεταξύ της περιόδου 2011 και 2016, με βάση το μέσο ετήσιο μισθό του που ανέρχεται περίπου στα 112.000 δολάρια.
Παράλληά η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας ανέφερε ότι ο V. Putin έχει καταθέσεις 241.000 δολαρίων σε 13 τραπεζικούς λογαριασμούς, ένα διαμέρισμα 800 τετραγωνικών μέτρων στην Αγία Πετρούπολη, 230 μετοχές της τράπεζας Bank Saint Petersburg και δύο σπορ αυτοκίνητα.
Ωστόσο αρκετοί στρατηγικοί αναλυτές τονίζουν πως πολλά περιουσιακά στοιχεία (ιδιαίετρα μεγάλης αξίας) που διαθέτει ο V. Putin δεν έιναι δηλωμένα πουθενά...
Ο Bill Browder πρώην διευθύνων σύμβουλος της Hermitage Capital Management, τονίζει ότι ο Putin αξίζει 200 δισ. δολάρια.
Εάν αυτό είναι αλήθεια, θα σήμαινε ότι ο Putin είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και η περιουσία ξεπερνάει ακόμα και το συνδιαμσό των περιουσιών των δύο πλουσιόυτερων ανθρώπων του κόσμου του Bill Gates και του Jeff Bezos.
Ο Browder κατέθεσε ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας τον Ιούλιο του 2017, ως βασικός μάρτυρας της έρευνας σχετικά με την παρέμβαση της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016.
Ο Browder είχε προσλάβει το ρώσο δικηγόρο Sergei Magnitsky για να διερευνήσει την καρταγγελίες για κρατική διαφθορά, αλλά ο Magnitsky πέθανε βρισκόμενος υπό ρωσική κράτηση το 2009, οδηγώντας στις κυρώσεις του νόμου Magnitsky των ΗΠΑ το 2012.
Σύμφωνα με τον Browder, με τη σύλληψη του ισχυρότερου ολιγάρχη της Ρωσίας, Mikhail Khodorkovsky, τον Ιούλιο του 2003 ο Putin έγινε ο «μεγαλύτερος ολιγλαρχης» στη Ρωσία και ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και οι δραστηριότητές μου κατά της διαφθοράς δεν θα γίνονταν πλέον ανεκτές.
«Μετά την καταδίκη του  Khodorkovsky, οι άλλοι ρώσοι ολιγάρχες πήγαν στον Putin και τον ρώτησαν τι έπρεπε να κάνουν για να αποφύγουν την μοίρα του Κhodorkovsky.
Από όσα ακολούθησαν, φάνηκε ότι η απάντηση του Putin ήταν «πενήντα τοις εκατό».
Δεν αναφερόταν στο 50% για τη ρωσική κυβέρνηση ή την προεδρία της, αλλά το 50% για τον Putin  προσωπικά», δήλωσε ο Browder στη αμερικανική Γερουσία.
Ο Browder είπε στη Γερουσία των ΗΠΑ ότι ο Magnitsky δολοφονήθηκε προκειμένου να καλυφθεί η κλοπή 230 δισ. δολαρίων από το ρωσικό θησαυροφυλάκιο του οποίου ο Putin ήταν δικαιούχος, αλλά αυτό είναι μόνο η κορυφή μιας πολύ μεγαλύτερης περιουσίας, είπε.
«Οι πρόσφατες αποκαλύψεις από τα Panama Papers έδειξαν ότι ο στενότερος παιδικός φίλος του Putin, Sergei Roldugin, έλαβε κεφάλαια ύψους 2 δισ. δολαρίων από ρλωσυος ολιγάρχες και το ρωσικό κράτος.
Εκτιμώ ότι (ο Putin) έχει συγκεντρώσει περί τα 200 δισ. δολάρια από διάφορες κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των 17 ετών που βρίσκεται στην εξουσία.
Διατηρεί τα χρήματά του στη Δύση και όλα τα χρήματά του στη Δύση είναι δυνητικά εκτεθειμένα σε δέσμευση και κατάσχεση.
Ως εκ τούτου, έχει ένα σημαντικό και πολύ προσωπικό συμφέρον να βρει έναν τρόπο να απαλλαγεί από τις κυρώσεις Magnitsky», δήλωσε ο Browder.
Ένας άλλος αριθμός στον εκτιμώμενο πλούτο του Putin, αναφέρθηκε από τον Stanislav Belkovsky, πρώην σύμβουλο του Κρεμλίνου, ο οποίος ισχυρίστηκε το 2007 ότι ο Putin άξιζε τουλάχιστον 40 δισ. δολάρια.
Αυτό δεν τον καθιστούσε τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, αλλά τον έβαζε στους δέκα πλουσιότερους της λίστας του Forbes την εποχή εκείνη.
Το 2013, ο Belkovsky εκτιμούσε την περιουσία του Putin στα 70 δισ. δολάρια.
Καθώς ο Putin θα συνεχίσει να βρισκεται στην ηγεσία της Ρωσίας για άλλα έξι χρόνια, κανείς δεν μπορεί να επαληθεύσει τα περιουσιακά στοιχεία του και όποιος προσπαθεί βρεί ένα διαφανές πλέγμαα.
Αλλά ο Ρώσος πρόεδρος έχει σίγουρα περιουσία μεγαλύτερη από ένα αυτοκίνητο Lada και 112.000 δολάρια σε τραπεζικές καταθέσεις.
Τα κοστούμια του κοστίζουν περισσότερο από το μισθό του, και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Ο κατάλογος των υποτιθέμενων περιουσιακών στοιχείων περιλαμβάνει ένα παλάτι αξίας 1 δισ. δολαρίων στη Μαύρη Θάλασσα, χτισμένο με κρατικά χρήματα, σύμφωνα με το BBC.
Επίσης, υπάρχει ένα πολυτελές σκάφος αξίας 500 εκατ. δολαρίων, καθώς και άλλα τρία σκάφη, μαζί με 60 αεροπλάνα, από τα οποία κανένα δεν έχει φωτογραφηθεί επισήμως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης