Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1 τρισ. δολάρια σε μόλις 6 μήνες!

tags :
Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1 τρισ. δολάρια σε μόλις 6 μήνες!
Η κυβέρνηση του Donald Trump εκτόξευσε το δημόσιο χρέος κατά 1 τρισ. δολάρια, σε μόλις 6 μήνες
Ένα από τα κύρια επιχειρήματα του Donald Trump στην προεκλογική εκστρατεία, αποτέλεσε το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών εκτοξεύθηκε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του κ. Barack Obama.
Ο Δημοκρατικός ανέλαβε την προεδρία την 20η Ιανουαρίου 2009, στο μέσο της χρηματοπιστωτικής κρίσης που «βύθισε» σε άνευ προηγουμένου ύφεση την αμερικανική οικονομία.
Ωστόσο, αν και επέστρεψαν την οικονομία των Η.Π.Α. στην ανάπτυξη και μείωσαν το ποσοστό ανεργίας στο μόλις 4,1%, η χαλαρή νομισματική πολιτική από τη Federal Reserve και τα δημοσιονομικά κίνητρα αύξησαν το χρέος στα 20 τρισεκ., από τα 9,3 τρισεκ. δολάρια, μέσα σε οκτώ χρόνια.
Για την ακρίβεια, ξεπέρασε πρώτη φορά τα 20 τρισεκ. δολάρια τον Σεπτέμβριο 2017.
Στην περίπτωση του Ρεπουμπλικάνου Προέδρου, του ιδίου ανθρώπου που κατέκρινε όπου και αν βρίσκεται τον Barack Obama για την εκτόξευση του χρέους, το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί κατά 1 τρισεκ. δολάρια τους τελευταίους έξι μήνες!
Ο λόγος είναι η πολιτική δημοσιονομικής χαλάρωσης, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά και η αύξηση των δαπανών, που αυξάνουν το έλλειμμα στον προϋπολογισμό.
Μάλιστα, το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται πλέον η Ουάσιγκτον είναι σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο, την περίοδο 2009-2017 εν μέσω νομισματικής χαλάρωσης.
Η απόδοση για το 10ετές κρατικό ομόλογο Η.Π.Α. έχει ξεπεράσει ορισμένες φορές το 2,90% τους τελευταίους μήνες, τη στιγμή που το 30ετές και το 2ετές έχει ξεπεράσει το 3% και 2%, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών πριν από δύο ημέρες, το δημόσιο χρέος των Η.Π.Α. έχει αυξηθεί για πρώτη φορά πάνω από 21 τρισεκ. δολάρια.
Συγκεκριμένα, ανέρχεται στα 21.031.067.004.766 δολάρια.
Αν υποθέσουμε απλά ότι ο τρέχον ρυθμός δανεισμού συνεχιστεί και για το υπόλοιπο της προεδρίας του D.Trump, τότε το δημόσιο χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών θα ανέρχεται σε πάνω από 30 τρισεκ. δολάρια, το 2020.



Σε επίπεδο-ρεκόρ το χρέος, αλλά και ο πλούτος των αμερικανικών νοικοκυριών

Αύξηση της τάξεως του 1,5% (193 δισεκ. δολάρια) κατέγραψε το συνολικό χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών το 2017, στο επίπεδο-ρεκόρ των 13,15 τρισεκ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve).
Μάλιστα, ειδικά για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017, το χρέος ενισχύθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό από το τέταρτο τρίμηνο του 2007, ήτοι 5,2%, όταν προκλήθηκε η άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτική κρίση.
Εντός του 2017 καταγράφηκε αύξηση 1,6%, 0,7%, 3,2% και 1,5% σε ό,τι αφορά στα στεγαστικά δάνεια, τα δάνεια για την αγορά αυτοκινήτων, τα δάνεια για πιστωτικές κάρτες και τα φοιτητικά δάνεια, αντίστοιχα.
Πρόκειται για το 14ο συνεχόμενο τρίμηνο που το χρέος των νοικοκυριών στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνεται, με το ποσό, πλέον, να είναι κατά 473 δισεκ. δολάρια υψηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2008, οπότε και η παγκόσμια οικονομία, και ειδικά η αμερικανική, βίωσε έντονα τη χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση όλων των εποχών.
Να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια των προαναφερθέντων 14 τριμήνων, η συνολική ενίσχυση διαμορφώνεται σε 17,9%!
Σημαντικό ρόλο έπαιξε η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική που εφάρμοσε η Federal Reserve, στον απόηχο της κρίσης, με ιστορικά χαμηλά επιτόκια (0%-0,25%) μέχρι τον Δεκέμβριο 2015, σε συνδυασμό με μαζικά προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων.
Ωστόσο, πλέον ο συνολικός πλούτος των αμερικανικών νοικοκυριών ανέρχεται, επίσης, σε επίπεδα-ρεκόρ, στα 98,75 τρισεκ. δολάρια, έπειτα από αύξηση 2,08 τρισεκ. το περασμένο έτος.
Την ίδια στιγμή, τα μετρητά των επιχειρήσεων της χώρας αυξήθηκαν στα 2,5 τρισεκ. δολάρια, από 2,43 τρισεκ. στα τέλη του 2016.
Ο λόγος πλούτου προς το χρέος των νοικοκυριών:


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης