Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Road show Morgan Stanley: Η πλειοψηφία των funds θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα υλοποιήσουν ΑΜΚ – Μη επενδύσιμος ο κλάδος

Road show Morgan Stanley: Η πλειοψηφία των funds θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα υλοποιήσουν ΑΜΚ – Μη επενδύσιμος ο κλάδος
Πολλά funds θεωρούν ότι μετά τα stress tests η αυξημένη πιθανότητα άντλησης νέων κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες τις καθιστά μη επενδύσιμες.
Με προβληματισμό αντιμετωπίζουν τις ελληνικές τράπεζες οι ξένοι επενδυτές όπως προκύπτει από το road show της Morgan Stanley που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Λονδίνο.
Η πλειοψηφία των funds θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια και ως τότε μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο οι τραπεζικές μετοχές θα είναι μη επενδύσιμες.
Με βάση τραπεζικές πηγές από τα ερωτήματα που τέθηκαν εξάγονται ορισμένα συμπεράσματα.
1)Το ενδιαφέρον των ξένων για τις ελληνικές τράπεζες κινείται σε δύο επίπεδα
-Αυτών που δεν αγγίζουν ελληνικές τράπεζες όχι μόνο για ελληνικούς αλλά και για ευρύτερους λόγους
-Αυτών που θεωρούν ότι άπαξ και οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε αυξήσεις κεφαλαίου δεν θα είναι επενδύσιμες για καιρό.
2)Οι ξένοι δεν διαφοροποιούν τις ελληνικές τράπεζες αλλά τις αποτιμούν με τον ίδιο τρόπο καθώς θεωρούν ότι τα κοινά προβλήματα που εμφανίζουν δεν επιτρέπουν διαφοροποιήσεις
3)Αναλύοντας τις τράπεζες
-Για την Εθνική θέτουν ερωτήματα για τα πλάνα για την Ασφαλιστική και την θυγατρική στην Ρουμανία μετά τις εμπλοκές
-Για την Eurobank και Alpha bank πως θα διαφοροποιήσουν τις πηγές εσόδων
-Για την Πειραιώς για την πορεία υλοποίησης των στόχων των NPEs
4)Η βασική ανησυχία των funds είναι ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη λόγω χαμηλών επιτοκίων υπάρχει αδυναμία στην παραγωγή κερδοφορίας από τις τράπεζες.
5)Βασικό θέμα στα ερωτήματα που ετέθησαν ήταν η πορεία εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζών.
6)Επειδή το road show επικεντρώνεται γενικώς στην πορεία των ευρωπαϊκών τραπεζών υπήρξαν ειδικές αναφορές για το πώς η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει τον κλάδο.

Το μήνυμα για τις ελληνικές τράπεζες

Μπορεί οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να έχουν κάνει πολλά για να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους αλλά οι ξένοι θεωρούν ότι τα stress tests αποτελούν πηγή αποσταθεροποίησης.
Όμως πολλά funds θεωρούν ότι μετά τα stress tests η αυξημένη πιθανότητα άντλησης νέων κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες τις καθιστά μη επενδύσιμες.
 Ένα στοιχείο που χρήζει προσοχής είναι ότι οι ξένοι επενδυτές θεωρούν ότι εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο ανάγκης άντλησης ιδιωτικών κεφαλαίων, αυτά μπορούν να βρεθούν αλλά θα κυριαρχήσουν τα discount δηλαδή οι τραπεζικές μετοχές είναι για κάτω.
Εάν οι τράπεζες σχεδιάσουν ΑΜΚ το 2019…η χρηματιστηριακή αγορά θα επιχειρήσει να το αποτιμήσει νωρίτερα οπότε οι προοπτικές νέων ΑΜΚ θα αποδυναμώσουν τον κλάδο χρηματιστηριακά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης