Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ψηφιακές τράπεζες της Σουηδίας κηρύσσουν τον «πόλεμο» στις συστημικές

tags :
Οι ψηφιακές τράπεζες της Σουηδίας κηρύσσουν τον «πόλεμο» στις συστημικές
Έντονος ανταγωνισμός μεταξύ ψηφιακών και συστημικών τραπεζών της Σουηδίας
Ολοένα και αυξάνονται τα υπό διαχείριση κεφάλαια των νεοιδρυθέντων ψηφιακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη Σουηδία, οι οποίες εκμεταλλεύονται το υπάρχον πολύ υψηλό χρέος στεγαστικών δανείων και την ανάγκη ορισμένων πολιτών για διακανονισμό.
Όπως είχαμε γράψει και εχθές, 19 Μαρτίου 2018, η ψηφιακή πλατφόρμα Enkla.com αποφάσισε να ορίσει στο μόλις 0,95% το επιτόκιο (για τρία χρόνια), με αποτέλεσμα να δεχθεί «βροχή» αιτήσεων.
Ειδικότερα, το συνολικό ποσό των αιτήσεων έφθασε, μόνο εχθές, στα 20 δισεκ. κορόνες (περίπου 2 δισεκ. ευρώ)!
Το επιτόκιο της εταιρείας, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτελεί κάτω του ήμισυ σε σύγκριση με τις μεγάλες σουηδικές τράπεζες, καθώς το μέσο επιτόκιο διαμορφώνεται σε 1,6% -σύμφωνα με τα στοιχεία του Di Digital- για την αγορά στεγαστικών δανείων της Σουηδίας που ξεπερνά τα 3 τρισεκ. κορόνες (περίπου 300 δισεκ. ευρώ)!
Η Enkla.com δεν εκδίδει νέα στεγαστικά δάνεια, αλλά διαχειρίζεται αυτά δανειοληπτών που είναι πρόθυμοι να μεταφέρουν τα υπάρχοντα δάνεια στην πλατφόρμα της.
Πρόσβαση στην υπηρεσία έχει οποιοσδήποτε πολίτης διαθέτει στεγαστικό δάνειο ύψους έως 5 εκατ. κορόνων και μέγιστη αναλογία loan-to-value έως 85%.
Στόχος της Enkla είναι να διαχειριστεί υποθήκες 100 δισεκ. SEK τους επόμενους 18 μήνες, με έκδοση ομολόγων ενυπόθηκων δανείων στις διεθνείς αγορές.
Εάν επιτευχθεί ο στόχος, η εταιρεία θα εξετάσει μερίδιο αγοράς στη σουηδική αγορά ενυπόθηκων δανείων.
Στην ίδια αγορά έχουν εισρεύσει οι Stabelo και Hypoteket, προσφέροντας επιτόκιο 1,29% και 1,40%, αντίστοιχα!
Όπως έχει αναφέρει σε έρευνά της ακόμη και η τοπική τράπεζα SEB, η Enkla και οι λοιπές εταιρείες του κλάδου, αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την αγορά στεγαστικών δανείων.
Επισημαίνεται πως οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Σουηδίας, οι Nordea, SEB, Handelsbanken και Swedbank, παρουσίασαν συνολικά καθαρά κέρδη ύψους 107 δισεκ. κορόνων για το σύνολο του 2017.
Οι παραπάνω τράπεζες ελέγχουν το 75% του τραπεζικού κλάδου της σκανδιναβικής χώρας.

Διαβάστε: Οι τράπεζες καθησυχάζουν για την έλλειψη μετρητών στη σουηδική οικονομία

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης