Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ: Άφησε χωρίς παραγωγή την ΕΒΖ και απλήρωτους τους αγρότες

Τα κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ: Άφησε χωρίς παραγωγή την ΕΒΖ και απλήρωτους τους αγρότες
Το θέμα της ΕΒΖ ήταν αντικείμενο συζήτησης της Διυπουργικής Επιτροπής χθες 20/3 στο Μέγαρο Μαξίμου
«Σταύρωση χωρίς Ανάσταση» για τους τευτλοπαραγωγούς «αποφάσισε» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία στην ουσία  βάζει τέλος στην καλλιέργεια τεύτλων στη χώρα μας καθιστώντας την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης από  βιομηχανία παραγωγής σε έναν απλό έμπορο και εισαγωγέα ζάχαρης, καθώς έγινε το ακατόρθωτο.
Για το 2018 δεν υπάρχει καλλιέργεια ζαχαρότευτλων λόγω χρεών προς τους αγρότες.
Το θέμα της ΕΒΖ ήταν αντικείμενο συζήτησης της Διυπουργικής Επιτροπής χθες 20/3 στο Μέγαρο Μαξίμου η οποία όμως  δεν έφερε στο προσκήνιο κάποια λύση στο πρόβλημα των τευτλοπαραγωγών.  
Ο βουλευτής της  Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Μιχάλης Τζελέπης είχε προαναγγείλει τις εξελίξεις μιλώντας  στο bankingnews στα τέλη Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «βάζει ταφόπλακα στην ΕΒΖ».
Ο βουλευτής κ. Μιχάλης Τζελέπης ρίχνει ευθύνες στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη  Χαρίτση, ο οποίος, δεν αντιμετώπισε έγκαιρα το πρόβλημα και κυρίως δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσει τους παραγωγούς για την παραγωγή του 2017 με το συνολικό ύψος των οφειλών να φθάνει τα 6,2 εκατ. ευρώ προς τους παραγωγούς.
Η καθυστέρηση αποπληρωμής του χρέους, οδήγησε τους παραγωγούς σε «Σταύρωση χωρίς Ανάσταση», λέει ο κ. Μιχάλης Τζελέπης καθώς οι αγρότες θα μείνουν φέτος χωρίς εισόδημα αφού δεν έλαβα έγκαιρα τα χρήματα για να  καλλιεργήσουν φέτος τα χωράφια τους.
Το πρόβλημα πλέον για τους παραγωγούς θα ενταθεί καθώς θα κληθούν χωρίς έσοδα να αντιμετωπίσουν τα χρέη που έχουν προς τους προμηθευτές τους.
Να σημειωθεί ότι αρκετοί αγρότες έχουν δανειακές υποχρεώσεις έναντι των τραπεζών που είναι αδύνατον να τις  πληρώσουν.
Οι αγρότες είναι βέβαιο ότι δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν τις καθημερινές τους βιοποριστικές ανάγκες  διότι δεν εξοφλήθηκαν για την  περσινή  παραγωγή.
Το πρόβλημα για την κυβέρνηση γίνεται πιο πολύπλοκο καθώς δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει την ΕΒΖ ενώ  οι ελπίδες για τραπεζικό δανεισμό είναι μηδαμινές καθώς τα δάνεια της, έχουν ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ. 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η σύσκεψη της Διυπουργικής Επιτροπής δεν έβγαλε απόφαση και το χειρότερο  δεν υπήρχαν λύσεις για την άρση του αδιεξόδου.
Ωστόσο έγιναν αναφορές για την εξεύρεση επενδυτή χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι μπορεί να δώσει άμεση λύση.
Το φορτίο πέφτει στις πλάτες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος  μέχρι σήμερα κρατούσε αμυντική στάση στο θέμα αποφεύγοντας συναντήσεις με τους παραγωγούς της ΕΒΖ.  
Οι αγρότες προχώρησαν σε κατάληψη του εργοστασίου της ΕΒΖ στο Πλατύ, ζητώντας να πληρωθούν για τη σοδειά του 2017.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης