Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Natixis: Ένας ακόμη δείκτης της κρίσης του 2008 στις ΗΠΑ, ενεργοποιήθηκε

tags :
Natixis: Ένας ακόμη δείκτης της κρίσης του 2008 στις ΗΠΑ, ενεργοποιήθηκε
Τελευταία φορά που ο λόγος πλούτου/χρέους για τα αμερικανικά νοικοκυριά έφθασε σε τόσο υψηλά επίπεδα, ακολούθησε κρίση 
Ένας δείκτης που «υπέδειξε» την κρίση του 2008 στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόλις ενεργοποιήθηκε εκ νέου μία δεκαετία αργότερα, σύμφωνα με όσα παρατηρούν οι αναλυτές της Natixis.
Ειδικότερα, η γαλλική τράπεζα αναφέρεται στον λόγο πλούτου/χρέους για τα αμερικανικά νοικοκυριά, ο οποίος εκτοξεύθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2017, σε υψηλότερα επίπεδα και από το 2008.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε νωρίτερα μέσα στον μήνα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve), το συνολικό χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 1,5%, στο επίπεδο-ρεκόρ των 13,15 τρισεκ. δολαρίων.
Μάλιστα, ειδικά για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017, το χρέος ενισχύθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό από το τέταρτο τρίμηνο του 2007, ήτοι 5,2%, όταν προκλήθηκε η άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτική κρίση.
Πρόκειται για το 14ο συνεχόμενο τρίμηνο που το χρέος των νοικοκυριών στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνεται, με το ποσό, πλέον, να είναι κατά 473 δισεκ. δολάρια υψηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2008, οπότε και η παγκόσμια οικονομία, και ειδικά η αμερικανική, βίωσε έντονα τη χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση όλων των εποχών.
Να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια των προαναφερθέντων 14 τριμήνων, η συνολική ενίσχυση διαμορφώνεται σε 17,9%!
Σημαντικό ρόλο έπαιξε η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική που εφάρμοσε η Federal Reserve, στον απόηχο της κρίσης, με ιστορικά χαμηλά επιτόκια (0%-0,25%) μέχρι τον Δεκέμβριο 2015, σε συνδυασμό με μαζικά προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων.
Ωστόσο, πλέον ο συνολικός πλούτος των αμερικανικών νοικοκυριών ανέρχεται, επίσης, σε επίπεδα-ρεκόρ, στα 98,75 τρισεκ. δολάρια, έπειτα από αύξηση 2,08 τρισεκ. το περασμένο έτος.
Ο λόγος πλούτου προς το χρέος των νοικοκυριών:



«Από τη Μεγάλη Ύφεση που έληξε τον Ιούνιο του 2009, η διαφορά μεταξύ καθαρής θέσης και εισοδήματος έχει αυξηθεί, κυρίως λόγω της αύξησης στις τιμές των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες έχουν ενισχυθεί κατά 33,9 τρισεκ. δολάρια, έναντι 10,4 τρισεκ. για τα μη χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.
Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι τα αμερικανικά πορτοφόλια έχουν συσσωρεύσει χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές και τα αμοιβαία κεφάλαια, παρά κέρδη από το εισόδημα των εργασιών τους», αναφέρει η τράπεζα, επισημαίνοντας ότι, πλέον, ο δείκτης πλούτου/χρέους διαμορφώνεται στο 6,79, έναντι 6,51 το 2006 και 6,12 το 2000, όταν ακολούθησε η έκρηξη της τεχνολογικής «φούσκας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης