Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενώ όλοι επιδιώκουμε το θετικό σενάριο….τι θα συνέβαινε εάν όλα πήγαιναν στραβά σε τράπεζες και οικονομία;

tags :
Ενώ όλοι επιδιώκουμε το θετικό σενάριο….τι θα συνέβαινε εάν όλα πήγαιναν στραβά σε τράπεζες και οικονομία;
Τι θα συνέβαινε εάν κυριαρχήσει το αρνητικό σενάριο στην Ελλάδα;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλοι επιδιώκουμε ή πρέπει να επιδιώκουμε την επιτυχή ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου και την καθαρή έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια.
Πρέπει να επιδιώκουμε την επιτυχή ολοκλήρωση των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες έχοντας την στήριξη της ΕΚΤ και του SSM.
Πρέπει να επιδιώκουμε την επιτυχή επάνοδο της Ελλάδος στις αγορές με στόχο μια βιώσιμη πορεία επανόδου στην κανονικότητα.
Ανεξαρτήτως πεποιθήσεων και ιδεολογικών αφετηριών όλοι οι πολίτες θέλουν και θέλουμε την επιτυχία της χώρας και την οικονομική της ευημερία και όσοι ασχολούμαστε με τις αγορές…ανάκαμψη και κέρδη.
Όμως έχει αναλυθεί τι θα συνέβαινε εάν αντί να κυριαρχήσει το θετικό σενάριο όλα πήγαιναν στραβά;
Εάν αντί για το θετικό σενάριο σημειωνόταν το καλοκαίρι του 2018 επιδείνωση εκτινάσσοντας τις αποδόσεις των ομολόγων π.χ. στο 5% στην 10ετία από 4,17% της τρέχουσας περιόδου ή οι τράπεζες εμφανώς εμφανιζόντουσαν αδύναμες και υποχρεωνόντουσαν σε αυξήσεις κεφαλαίου;
Αντί να δούμε επιτόκια στο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 3,20% εκτιναχθεί στο 5% τι θα συμβεί;
Τι θα συμβεί εάν αντί για άνοδο τιμών και πτώση αποδόσεων στα ομόλογα σημειωθεί πτώση τιμών και άνοδος αποδόσεων επειδή οι επενδυτές δεν ικανοποιηθούν από την λύση για το χρέος ή γιατί αισθανθούν ανασφάλεια για το μέλλον της Ελλάδος;
Τι θα συμβεί εάν εμφανώς διαπιστωθεί ότι υπάρχει κεφαλαιακή αδυναμία στις τράπεζες;
Σε μια τέτοια περίπτωση θα συνέβαιναν τα εξής
1)Ως προς την μεγάλη εικόνα της πορείας της χώρας στην μεταμνημονιακή Ελλάδα, με επιτόκια στο 10ετές προς το 5% θα ναυαγήσει το σχέδιο του clean exit και η Ελλάδα στο καλύτερο σενάριο θα οδηγηθεί σε υβριδική λύση.
2)Εάν οι τράπεζες αποτύχουν στα stress tests είναι προφανές ότι οι μετοχές θα καταρρεύσουν και θα δούμε το ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ 700-750 μονάδων με τις τράπεζες επενδυτικά zombie.
3)Επειδή ενώ όλοι θέλουμε την επιτυχία και την κυριαρχία του καλού σεναρίου είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να προετοιμαστούμε και για την πιθανότητα – μικρή ομολογουμένως – όλα να πάνε στραβά.
Εάν όλα πάνε στραβά το βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν όλες οι στρατηγικές γιατί πλέον ο στόχος θα είναι η αποτροπή των χειρότερων.
Στην επιβεβαίωση – μικρή ομολογουμένως – του αρνητικού σεναρίου η ελληνική αγορά θα παγιδευτεί σε ένα καθοδικό σπιράλ αποεπένδυσης και απαξίωσης.
4)Εάν δούμε ψύχραιμα μια παράμετρο πολύ σημαντική για μια αγορά και μια οικονομία, το ερώτημα μας είναι το εξής ποιους επενδυτές μπορεί να προσελκύσει η Ελλάδα;
Η απάντηση θα ήταν η εξής.
-Δεν θα προσέλκυαν π.χ. οι τράπεζες pension funds.
Π.χ. στο παρελθόν το συνταξιοδοτικό Ταμείο των δασκάλων της Ολλανδίας ήταν μεγάλος μέτοχος στην Alpha bank.
Ένας τέτοιος μέτοχος δεν θα έρθει στις τράπεζες γιατί απλά δεν θα δώσουν μέρισμα τα επόμενα 3 χρόνια.
-Δεν θα προσέλκυαν οι τράπεζες real money επενδυτές καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών συνεχίζουν να είναι χαμηλές.
-Θα προσέλκυαν ορισμένα hedge funds που θα μπορούσαν να ρισκάρουν βραχυπρόθεσμα.
Βέβαια το hedge funds Paulson έχει ρισκάρει μακροπρόθεσμα στην Ελλάδα και δεν έχει κερδίσει ως long επενδυτής.
Άρα το συμπέρασμα είναι ότι όσο η Ελλάδα δεν μπορεί να προσελκύσει πραγματικούς μακροπρόθεσμους επενδυτές που θα τοποθετηθούν γιατί θα γνωρίζουν ότι θα βγάλουν κέρδη από τις μετοχές και θα πάρουν μερίσματα.
Μέχρι αυτό να συμβεί θα πρέπει να κάνουμε υπομονή πάνω από 1000 ημέρες…ίσως και περισσότερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης