Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στη Wall, μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed - Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Οριακές μεταβολές στη Wall, μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed - Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές
Οριακές μεταβολές σημειώνουν οι δείκτες της Wall Street, μετά τις αποφάσεις της Fed
(upd) Οριακές μεταβολές καταγράφει σήμερα (21/3/2018) η Wall Street, περιορίζοντας τα κέρδη που σημείωνε μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) να αυξήσει τα επιτόκια στο εύρος 1,5% - 1,75%.
Περί τις 21:00, ο Dow Jones Industrial average ενισχυόταν κατά 0,2% στις 24.780 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,1% στις 2.720 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,1% χαμηλότερα, στις 7.357 μονάδες.
Η Fed ανακοίνωσε σήμερα αύξηση του εύρους επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,50% - 1,75%, έπειτα από τη διήμερη συνεδρίαση της Νομισματικής Επιτροπής (FOMC), την πρώτη επί προεδρία του Jerome Powel, που διαδέχθηκε την Janet Yellen.
Ο επικεφαλής της Fed δήλωσε πως η κεντρική τράπεζα πρέπει να συνεχίσει τη «σταδιακή» ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής για να ανταποκριθεί στην «υποχρέωσή» της απέναντι στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η απόφαση είχε προεξοφληθεί από το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας.
Παράλληλα, η Fed επανέλαβε τη δέσμευσή της για δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους, ενώ προανήγγειλε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής το 2019, με τρεις αυξήσεις επιτοκίων.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας, η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, ωστόσο, την ίδια στιγμή, παρατηρείται μία επιβράδυνση στην αύξηση των δαπανών και επενδύσεων από τα νοικοκυριά.
Σε ό,τι αφορά στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, αναμένεται ενίσχυση κατά τους επόμενους μήνες, φθάνοντας στον στόχο του 2% -σε ετήσια σύγκριση.
Στον απόηχο της απόφασης της Fed, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ΗΠΑ ανήλθε στο 2,91% (+1,3%), ενώ οι αποδόσεις για το 30ετές και το 2ετές διαμορφώνονται στο 3,13% (+0,8%) και 2,32% (-0,4%), αντίστοιχα.


Την ίδια στιγμή, ο δείκτης δολαρίου υποχωρεί, παραδόξως, στις 89,6 μονάδες (-0,5%).

Ορισμένα αρνητικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ πίεζαν νωρίτερα σε χαμηλά επίπεδα τα κέρδη των αμερικανικών μετοχών.
Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου έδειξαν ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ «εκτοξεύτηκε» κατά 26% στο δ’ τρίμηνο του 2017, καταγράφοντας αύξηση μεγαλύτερη της αναμενόμενης, λόγω των αυξημένων εισαγωγών.
Ειδικότερα, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, που υπολογίζει τη ροή αγαθών, υπηρεσιών και επενδύσεων προς και από μία χώρα, διευρύνθηκε κατά 26,7 δισ. δολ., στα 128,2 δισ. δολ., ή στο 2,6% του ΑΕΠ, από 101,5 δισ. δολ., ή στο 2,1% του ΑΕΠ, στο γ’ τρίμηνο του 2017.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές ανέμεναν το έλλειμμα να διευρυνθεί στα 125 δισ. δολ.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο της προσοχής παραμένει το Facebook, με τη μετοχή του μέσου κοινωνικής δικτύωσης να προσπαθεί να ανακάμψει μετά από δύο ημέρες πτώσης (+1,3%).
Η μετοχή του Facebook έχει δεχτεί ισχυρές πιέσεις τις τελευταίες ημέρες, καταγράφοντας πτώση άνω του 9% τις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας, στον απόηχο δημοσιευμάτων που ανέφεραν ότι η εταιρεία Cambridge Analytica φέρεται να συγκέντρωσε προσωπικά στοιχεία από περισσότερους από 50 εκατομμύρια χρήστες του Facebook, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, προκειμένου να αναπτύξει τεχνικές για την υποστήριξη της προεκλογικής καμπάνιας του Donald Trump το 2016.
Πρώην υπάλληλοι της εταιρείας αποκάλυψαν μάλιστα πως η Cambridge Analytica δημιούργησε με τη βοήθεια αυτών των δεδομένων ένα λογισμικό που της επέτρεψε να προβλέπει αλλά και να επηρεάζει τις πολιτικές επιλογές των ψηφοφόρων.
Σήμερα, η εταιρεία Facebook ανακοίνωσε ότι είναι «σοκαρισμένη που εξαπατήθηκε» για τη χρήση προσωπικών δεδομένων των χρηστών της από την Cambridge Analytica και τόνισε ότι «κατανοεί τη σοβαρότητα του προβλήματος».
Εξαιτίας του εύρους του σκανδάλου μια βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή ζήτησε χθες από τον Mark Zuckerberg να παρουσιαστεί ενώπιών της για να της δώσει εξηγήσεις, ενώ του έχει δώσει διορία ως τη Δευτέρα για να απαντήσει στο αίτημά της.
Ο νεαρός δισεκατομμυριούχος έχει επίσης κληθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο «θα εξετάσει ενδελεχώς» αυτή «την απαράδεκτη παραβίαση του δικαιώματος στον εμπιστευτικό χαρακτήρα των δεδομένων».
Στις ΗΠΑ, οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης και της Μασαχουσέτης έχουν ξεκινήσει έρευνα για το σκάνδαλο, ενώ, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC), ο κρατικός οργανισμός που είναι αρμόδιος για την προστασία των καταναλωτών και του ανταγωνισμού, επίσης ερευνά την υπόθεση.
Το ελληνικό ETF GREK υποχωρεί κατά 0,1%, διαπραγματευόμενο στα 9,97 δολ. 


Οριακές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με οριακές μεταβολές έκλεισαν νωρίτερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα εταιρικά αποτελέσματα και στη συνεδρίαση της Fed.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,16% χαμηλότερα, στις 374,96 μονάδες, με τους κλάδους να «δείχνουν» προς διαφορετικές κατευθύνσεις.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε μόλις κατά 0,01%, στις 12.309,15 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωνε πτώση 0,32% στις 7.038,97 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,24% χαμηλότερα, στις 5.239,74 μονάδες.


Ο ευρωπαϊκός κλάδος πρώτων υλών κατάφερε να ανακάμψει από τις απώλειες που κατέγραφε από νωρίς, σημειώνοντας ισχυρά κέρδη 1,7%, με τη μετοχή της Arcelormittal να κλείνει με «άλμα» άνω του 4%.
Ο κλάδος είχε δεχτεί νωρίτερα πιέσεις από τις ανησυχίες για έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, αναμένεται ευρέως ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινώσει δασμούς έως και 60 δισ. δολ. στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών.
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν εμπορικό πόλεμο, θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross, και η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Cecilia Malmstrom, ανακοίνωσαν σήμερα από κοινού ότι αναζητούν «αμοιβαία αποδεκτά αποτελέσματα» σχετικά με τους πρόσφατα ανακοινωθέντες δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
«Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε αμέσως μια διαδικασία συζήτησης με τον πρόεδρο Trump και την κυβέρνηση Trump για εμπορικά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα και του αλουμινίου, με σκοπό τον εντοπισμό αμοιβαία αποδεκτών αποτελεσμάτων όσο το δυνατόν ταχύτερα», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των Ross και Malmstrom.
Νωρίτερα, ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, δήλωσε σε ακρόασή του ενώπιον Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συζητήσεις με την ΕΕ, την Αυστραλία και την Αργεντινή σχετικά με τη χορήγηση πιθανών απαλλαγών από τους δασμούς.
Οι εταιρείες κοινής ωφελείας έκλεισαν με κέρδη 0,4% μετά από μια νευρική συνεδρίαση, καθώς η Kepler Chevreux αναβάθμισε τις τιμές - στόχους της για την ιταλική Α2Α και τη γερμανική Ε.ΟΝ, «στέλνοντας» υψηλότερα τις μετοχές τους, κατά 1% και 0,2% αντίστοιχα.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Hermes κατέγραψε άλμα 2,5%, καθώς η γαλλική εταιρεία ειδών πολυτελείας ανέφερε μια αύξηση κερδών κατά 11% για το 2017, ενώ το περιθώριο κερδών της ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ.
Η εταιρεία αύξησε, παράλληλα, το μέρισμά της και επιβεβαίωσε τους στόχους της για τα έσοδά της.
Στον αντίποδα, η μετοχή της Deutsche Bank «βούλιαξε» κατά 5,2%, καθώς η γερμανική τράπεζα εξέδωσε αρνητική προειδοποίηση για τα κέρδη της.
Η κορυφαία ευρωπαϊκή τράπεζα ανακοίνωσε ότι το ισχυρό ευρώ και η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων της μονάδας επενδύσεων κατά σχεδόν 450 εκατ. ευρώ για το α’ τρίμηνο 2018.
«Βουτιά» 10,7% κατέγραψε η μετοχή της Kingfisher, με την εταιρεία να προειδοποιεί για «αβέβαιο» μέλλον, παρά το γεγονός ότι ανέφερε μια αύξηση μεγαλύτερη των προσδοκιών στα ετήσια της κέρδη.

Ασία

Μεικτά πρόσημα εμφάνισαν σήμερα Τετάρτη (21/3) οι αγορές στην Ασία.
Ειδικότερα, ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα έκλεισε με οριακές απώλειες 0,02% στις 2.484,97 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας στη χώρα.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με κέρδη 0,23% στις 5.950,30 μονάδες, με τις ενεργειακές μετοχές να δέχονται ώθηση από την άνοδο που καταγράφει το πετρέλαιο, ενώ με κέρδη έκλεισε και ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο +0,26% και τις 11.011,07 μονάδες.
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα υποχώρησε κατά 0,29% στις 3.280,95 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες 0,43% στις 31.414 μονάδες, με την μετοχή της Tencent Holdings να υποχωρεί κατά 0,86%.
Κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά +0,25%, ωστόσο οι επενδυτές θα αναζητήσουν πληροφορίες αναφορικά με την πορεία που θα ακολουθήσει η τράπεζα κατά τη διάρκεια του έτους.

Πετρέλαιο

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία στο πετρέλαιο, με τον μαύρο χρυσό να παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων, εν μέσω αυξημένων εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Συγκεκριμένα, το Brent ενισχύεται κατά +0,16% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 67,53 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,14% στα 63,63 δολ. ανά βαρέλι.
Η επίσκεψη του σαουδάραβα πρίγκιπα Mohammed bin Salman στην Ουάσιγκτον χθες (20/3) ενίσχυσε τα σενάρια για αύξηση των πιέσεων από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ προς το Ιράν.
Μετά τη νέα κριτική που άσκησε η Ουάσιγκτον προς την Τεχεράνη σε ότι αφορά την πυρηνική συμφωνία του 2015, η κυβέρνηση εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων προς το Ιράν, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την παροχή πετρελαίου της χώρας.
Σύμφωνα με την FGE, εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν ξανά κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, αυτό θα οδηγήσει σε πτώση των εξαγωγών της χώρας μέχρι και κατά 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης