Τραπεζικά νέα

Επαφές της σουηδικής Hoist Finance με τις ελληνικές τράπεζες για την αγορά NPLs

tags :
Επαφές της σουηδικής Hoist Finance με τις ελληνικές τράπεζες για την αγορά NPLs
Η τράπεζα συμμετείχε σε κοινοπραξία που είχε επιλεγεί για τη διαχείριση του συνολικού μη εξυπηρετούμενου χαρτοφυλακίου δανείων 16 ελληνικών τραπεζών υπό εκκαθάριση
Η σουηδική τράπεζα Hoist Finance, ενδιαφέρεται να αγοράσει χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες.
Αυτό αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο φιλοξενεί και δηλώσεις του Klaus-Anders Nysteen, διευθύνοντος συμβούλου της Hoist, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές συζητήσεις για την Ελλάδα.
Η Hoist Finance επιδίδεται στην αγορά και την αναδιάρθρωση προβληματικών δανείων από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Γαλλία και την Ισπανία.
Τα τελευταία χρόνια επένδυσε αρκετά και στην Ιταλία, αλλά τώρα στρέφει την προσοχή της στην Ελλάδα, όπου πιθανόν «να βρει ένα χρυσωρυχείο», αναφέρει το Bloomberg.
«Οι τράπεζες στην Ελλάδα βρίσκονται σε διαδικασία να πουλήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ και το ρυθμιστικό πλαίσιο έχει βελτιωθεί.
Είναι λοιπόν μία αποτελεσματική, καλή αγορά» αναφέρει ο Nysteen.

Πάνω από το 40% των ελληνικών δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα

H έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχεται στα 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία στα τέλη Σεπτεμβρίου, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 45% του συνόλου.



Στα καταναλωτικά δάνεια (53%) και στα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (59%) το ποσοστό είναι υψηλότερο.
Ωστόσο ο Nysteen, ο οποίος αποκαλύπτει ότι έχει συναντηθεί με εκπροσώπους και των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών αλλά και της κεντρικής τράπεζας, αναφέρει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες είναι τα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.



«Έχω συναντήσει τις διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών και καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για εισφορές κεφαλαίου», δήλωσε ο Nysteen.
Αλλά η εκποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ένας τρόπος να αξιοποιήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους και να ενισχύσουν τους δείκτες κεφαλαίου τους, πρόσθεσε.
Η Hoist εισήλθε στην ελληνική αγορά στις αρχές του 2016 μέσω στρατηγικής συνεργασίας με την κεντρική τράπεζα.
Η τράπεζα συμμετείχε σε κοινοπραξία που είχε επιλεγεί για τη διαχείριση του συνολικού μη εξυπηρετούμενου χαρτοφυλακίου δανείων 16 ελληνικών τραπεζών υπό εκκαθάριση.
Ενώ το αποθεματικό των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει υψηλό στην Ελλάδα, σημειώθηκε σταθερή μείωση τα τελευταία χρόνια και ο τραπεζικός τομέας είναι, σύμφωνα με τον Hoist, καλά κεφαλαιοποιημένος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης