Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μέκκα των εξοπλισμών η Τουρκία του Recep Tayip Erdogan

Μέκκα των εξοπλισμών η Τουρκία του Recep Tayip Erdogan
Άρθρο της ελβετικής Neue Zürchner Zeitung.
Η ελβετική Neue Zürchner Zeitung εστιάζει σε άρθρο της στην ενίσχυση της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, αναφέροντας ότι από υπερηφάνεια και πείσμα σε λίγα χρόνια θα μπορεί να εξοπλίζει αυτόνομα τον στρατό της και να αυξήσει τις εξαγωγές της. Μάλιστα η τουρκική κυβέρνηση φέρει ως απόδειξη τη στρατιωτική νίκη στην πόλη Αφρίν, που έγινε χάρη στα τουρκικά όπλα.
«Από τότε που το κόμμα του Ερντογάν ανέλαβε κυβερνητική ευθύνη το 2002, αυξήθηκε η εγχώρια συμμετοχή στους εξοπλισμούς από 18% στο 70%. Πιστόλια, θωρακισμένα οχήματα, οβιδοβόλα ή πύραυλοι, βρίσκει κανείς σε μεγάλη ποικιλία στους καταλόγους της τουρκικής βιομηχανίας. Μέχρι το 2023, όταν η χώρα εορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας, ο στρατός θα εξοπλίζεται κατά 100% από τη δική της βιομηχανία» επισημαίνει ο αρθρογράφος.
«Αναλυτές ωστόσο χαρακτηρίζουν από φιλόδοξους μέχρι μη ρεαλιστικούς τους στόχους που έχει βάλει η ισλαμική συντηρητική κυβέρνηση του Erdogan», συνεχίζει το άρθρο.
«Οι εξαγωγές το 2016 ήταν της τάξης των 6 δις δολαρίων. Τετραπλασιασμός τους μέχρι το 2023 για να συμπεριληφθεί η Τουρκία ανάμεσα στους 10 μεγαλύτερους εξαγωγείς όπλων, είναι πολύ φιλόδοξο εγχείρημα, δείχνει όμως ότι οι Τούρκοι εξαπλώνονται στη διεθνή αγορά και παίρνουν παραγγελίες κυρίως από γρήγορα αναπτυσσόμενες χώρες, όπως το Πακιστάν».
Τι είναι όμως εκείνο που κινεί την Τουρκία πίσω από όλα αυτά; «Η εθνικιστική οικονομική πολιτική, που εξαπλώνεται και σε άλλους κλάδους, όπως ένα αυτοκίνητο made in Turkey, που οραματίζεται ο Τούρκος πρόεδρος» απαντά ο αρθρογράφος.
«Δημιουργήθηκαν όμως και εξελίξεις από τουρκικό πείσμα, όταν πέρυσι οι μπράβοι του Erdogan στην Ουάσιγκτον ξυλοφόρτωσαν διαδηλωτές με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί διπλωματική κρίση και να σταματήσουν οι αμερικανικές εξαγωγές όπλων προς τους σωματοφύλακες του Erdogan. Το αποτέλεσμα ήταν η επίσπευση της κατασκευής αυτόματων όπλων μέσα στη χώρα».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle (ελληνική υπηρεσία)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης