Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Διαχειρίσιμος ο αντίκτυπος του «σκιώδους» τραπεζικού συστήματος, παγκοσμίως

tags :
Fitch: Διαχειρίσιμος ο αντίκτυπος του «σκιώδους» τραπεζικού συστήματος, παγκοσμίως
Δεν ανησυχεί για τις επιπτώσεις του «σκιώδους» τραπεζικού συστήματος η Fitch
Ως «διαχειρίσιμο» για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού κλάδου κρίνει η Fitch Ratings το συνολικό μέγεθος των «σκιωδών» τραπεζών παγκοσμίως, αποτιμώντας θετικά την προσπάθεια για αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου από τις αρχές, ειδικά στην Κίνα.
Ωστόσο, ο αμερικανικός οίκος προειδοποιεί για την ταχεία ανάπτυξη του «σκιώδους» τραπεζικού συστήματος σε επιμέρους ορισμένες περιφέρειες και δραστηριότητες.
Σύμφωνα με τη «συντηρητική» εκτίμηση που είχε δημοσιοποιήσει νωρίτερα μέσα στον μήνα το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Board, FSB), τα περιουσιακά στοιχεία που συγκαταλέγονται στο «σκιώδες» τραπεζικό σύστημα παγκοσμίως, ανήλθαν σε άνω των 45 τρισεκ. δολαρίων το 2016, ποσό ενισχυμένο κατά 8% σε ετήσια σύγκριση, που αντιπροσωπεύει το 13% του συνολικού ενεργητικού για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Για πρώτη φορά, συμπεριληφθήκαν τα στοιχεία για Κίνα και Λουξεμβούργο, δύο κρατών που εκτιμάται πως το «σκιώδες» τραπεζικό σύστημα έχει απλώσει κατά πολύ τα «δίχτυα» του.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Κίνα, όπου το «σκιώδες» τραπεζικό σύστημα υπολογίζεται σε 7 τρισεκ. δολάρια, με την αντίστοιχη επίδοση για το Λουξεμβούργο να διαμορφώνεται στα 3,2 τρισεκ. δολάρια.
Στις Η.Π.Α., το ποσό παρέμεινε σταθερό στα 14,1 τρισεκ. δολάρια, ενώ, σε ό,τι αφορά στο σύνολο της Ευρωζώνης, ανήλθε σε 10,1 τρισεκ. δολάρια το 2016.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως «σκιώδες» τραπεζικό σύστημα ορίζεται το σύστημα πιστωτικής διαμεσολάβησης που περιλαμβάνει οντότητες και δραστηριότητες εκτός του κανονικού τραπεζικού συστήματος.
Ο ορισμός περιλαμβάνει εκείνους τους «φορείς» που λειτουργούν εκτός του κανονικού τραπεζικού συστήματος και ασκούν δραστηριότητες που έχουν κυρίως δύο χαρακτηριστικά: την μεταβίβαση πιστωτικού κινδύνου και την χρησιμοποίηση άμεσης ή έμμεσης χρηματοοικονομικής μόχλευσης.
Στον ευρύτερο θεωρητικό ορισμό περιλαμβάνονται και άλλα χαρακτηριστικά αυτών των φορέων, με σημαντικότερο αυτό της «αποδοχής χρηματοδότησης».
«Ο σκιώδης τραπεζικός τομέας της Κίνας είναι πιο συστηματικός και πολύπλοκος από άλλες αγορές, δημιουργώντας σημαντικό δυνητικό κίνδυνο για τις κινεζικές τράπεζες.
Σε αντίθεση με τις Η.Π.Α., οι τράπεζες αποτελούν βασικό στοιχείο του οικοσυστήματος της σκιώδους τραπεζικής της Κίνας.
Αν και τα προϊόντα σκιώδους τραπεζικής στην Κίνα τείνουν να είναι λιγότερο περίπλοκα απ' ό, τι στις Η.Π.Α., οι εξελισσόμενες σιωπηρές/ρητές εγγυήσεις στην Κίνα καθιστούν πιο δύσκολο τον εντοπισμό του ποιος φέρει τον τελικό επενδυτικό κίνδυνο», καταλήγει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης