Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Αυξάνεται κατά 0,25% το εύρος επιτοκίων, σε 1,50%-1,75% - Δύο ακόμη αυξήσεις το 2018

tags :
Fed: Αυξάνεται κατά 0,25% το εύρος επιτοκίων, σε 1,50%-1,75% - Δύο ακόμη αυξήσεις το 2018
Η Fed προχώρησε στην αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων
Σε αύξηση του εύρους επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,50%-1,75%, προχώρησε σήμερα (21 Μαρτίου 2018) η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από ομόφωνη απόφαση στη διήμερη συνεδρίαση της Νομισματικής Επιτροπής (FOMC), την πρώτη επί προεδρία του κ. Jerome Powell, που διαδέχθηκε την κα Janet Yellen.
Η απόφαση είχε προεξοφληθεί από το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας.
Η Fed επανέλαβε τη δέσμευσή της για δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους, ενώ προανήγγειλε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής το 2019, με τρεις αυξήσεις επιτοκίων.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας, η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, ωστόσο, την ίδια στιγμή, παρατηρείται μία επιβράδυνση στην αύξηση των δαπανών και επενδύσεων από τα νοικοκυριά.
Γενικότερα, η οικονομική δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες κρίνεται ως «μέτρια», όταν στην ακριβώς προηγούμενη συνεδρίαση, τον Δεκέμβριο 2017, περιγραφόταν ως «στέρεα».
Σε ό,τι αφορά στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, αναμένεται ενίσχυση κατά τους επόμενους μήνες, φθάνοντας στον στόχο του 2% -σε ετήσια σύγκριση.
Η Τράπεζα «βλέπει» το Fed Funds Rate στο 2,87% στα τέλη του 2019, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης που έκανε λόγο για επιτόκιο 2,688%.
Παράλληλα, κάνει λόγο για «εξισορροπημένους» κινδύνους για την αμερικανική οικονομία, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Στον απόηχο της απόφασης, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου Η.Π.Α. ενισχύεται -περί τις 21:20- στο 2,91% (+1,3%), ενώ οι αποδόσεις για το 30ετές και το 2ετές διαμορφώνονται στο 3,13% (+0,8%) και 2,32% (-0,4%), αντίστοιχα.
Την ίδια στιγμή, ο δείκτης δολαρίου υποχωρεί, παραδόξως, στις 89,6 μονάδες (-0,5%).




Όπως φαίνεται και στους παρακάτω πίνακες, η Τράπεζα υπολογίζει σε 2,7% και 2,4% την πραγματική αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ, τα έτη 2018 και 2019, αντίστοιχα, ενώ, σε ό,τι αφορά την ανεργία, οι επιδόσεις διαμορφώνονται σε 3,8% και 3,6%.





Powell: Σταδιακή η αύξηση των επιτοκίων – Ισχυρή η αγορά εργασίας των ΗΠΑ, υποστηρικτική η δημοσιονομική πολιτική

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει τη «σταδιακή» ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής για να ανταποκριθεί στην «υποχρέωσή» της απέναντι στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, σημείωσε ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, αμέσως μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης της Νομισματικής Επιτροπής.
Επί αυτού, σχολίασε ότι η FOMC αποτιμά ως «χαμηλά» τα τρέχοντα επιτόκια.
Παράλληλα, ο ανώτατος αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως η Τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητο τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό -σε ετήσια σύγκριση, προσπαθώντας να εμποδίσει τις επίμονες αποκλίσεις.
Σε ό,τι αφορά στην αγορά εργασίας, έκανε λόγο για «ισχυρές» επιδόσεις, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί έμμεσα και στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις των Ρεπουμπλικάνων, όπως η φορολογική, κάνοντας λόγο για «υποστηρικτική» δημοσιονομική πολιτική.
«Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη παραμένουν σταθερά.
Αναμένουμε συνέχεια στις ισχυρές επιδόσεις της αγοράς εργασίας».
Ωστόσο, «δεν μπορούμε να παρατηρήσουμε άμεσα την εξέλιξη του φυσικού ποσοστού ανεργίας», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Επίσης, διαβεβαίωσε πως το πρόγραμμα συρρίκνωσης του ισολογισμού της Τράπεζας -άρχισε τον περασμένο Σεπτέμβριο- προχωρά «ομαλά».
Ο κ. Powell υπογράμμισε ότι στη συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα επιβολής δασμών από την Ουάσιγκτον.
Σε περίπτωση κλιμάκωσης των εντάσεων, θα υπάρξει αναθεώρηση των προοπτικών για την αμερικανική οικονομία, τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης