Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ύφεση μπορεί να οδηγήσει ΗΠΑ και Κίνα ένας μεταξύ τους εμπορικός πόλεμος

tags :
Σε ύφεση μπορεί να οδηγήσει ΗΠΑ και Κίνα ένας μεταξύ τους εμπορικός πόλεμος
Ένας «επιθετικός» εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας μπορεί να πλήξει βαριά και την παγκόσμια οικονομία
Ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας κατά πάσα πιθανότητα πλήξει τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της υφηλίου, ενώ μπορεί να τις οδηγήσει ακόμη και σε ύφεση, εάν δεν είναι «περιορισμένος», υποστηρίζουν κορυφαίοι αναλυτές.
Όπως αναφέρει το Bloomberg οι δύο χώρες θα δουν την παραγωγή τους να υποχωρεί, ενώ θα υπάρξει σημαντική αύξηση τιμών για τα προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν δασμοί.
Η ζημιά θα μπορούσε να γίνει ακόμη μεγαλύτερη, με δεδομένο ότι ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα έπληττε και τις διεθνείς αγορές.



«Ένας light εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας κάνει ουσιαστική ζημιά, αλλά δεν θα αποτελέσει το έναυσμα για μία νέα κρίση σε καμία από τις δύο χώρες», εκτίμησε  ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody Analytics.
Υπενθυμίζεται ότι ο  Donald Trump σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς ύψους 60 δις. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Πρόκειται για την «απάντηση» των ΗΠΑ στο γεγονός ότι η Κίνα δεν λαμβάνει μέτρα για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας αμερικανικών επιχειρήσεων.
Αν και η Κίνα φαίνεται πρόθυμη να «ρίξει τους τόνους», δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι το Πεκίνο έχει προετοιμαστεί προκειμένου να δώσει απάντηση στις ΗΠΑ εάν τελικά επιβάλλουν δασμούς εναντίον του.



Μιλώντας την Τρίτη 20/3 στο τέλος του ετήσιου Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang δήλωσε ότι η κυβέρνηση του  σχεδιάζει να ανοίξει περαιτέρω τον μεταποιητικό τομέα στον ανταγωνισμό.
"Δεν θέλουμε να δούμε έναν εμπορικό πόλεμο", δήλωσε ο Li.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η μάχη των δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μπορεί να πλήξει βαθύτερα την παγκόσμια οικονομία από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο που έχει, ήδη, ανακοινώσει ο Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης