Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φόβοι για ναυάγιο στο «Μακεδονικό» – Χαμηλών προσδοκιών η επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια

Φόβοι για ναυάγιο στο «Μακεδονικό» – Χαμηλών προσδοκιών η επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια
Οι διαθέσεις των Σκοπίων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας
Χαμηλών προσδοκιών χαρακτηρίζεται η σημερινή (22/3)  επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια.
Παρότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να δείχνει τόσο εντός όσο και εκτός χώρας ότι διατηρεί ζεστό το ζήτημα και ότι υπάρχει κινητικότητα, οι διαθέσεις από την άλλη πλευρά των συνόρων δεν επιτρέπουν αυξημένη αισιοδοξία.
Ίσως μάλιστα να έχει αρχίσει το blame game μεταξύ των δύο χωρών ενόψει ενδεχόμενου ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις.
Μέχρι στιγμής το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει αποστείλει τις προτάσεις του στην κυβέρνηση των Σκοπίων.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών όμως είναι έντονα δυσαρεστημένος  γιατί το ίδιο έπραξε και το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων.
«Ως μη όφειλε», σχολίαζε διπλωματική πηγή και εξηγούσε: «στην συνάντηση Τσίπρα Ζάεφ συμφωνήθηκε να αποστείλουμε εμείς προτάσεις και επ αυτών να γίνει η διαπραγμάτευση. Το ότι έπραξαν και εκείνοι το ίδιο αφενός ήταν εκτός της συμφωνίας και αφετέρου έγινε αιφνιδιαστικά».
Στο πλαίσιο αυτό η επίσκεψη θα περιοριστεί στο να επιβεβαιώσει το καλό κλίμα και τα βήματα που έχουν γίνει και να διακηρύξει ότι η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να επιθυμεί την επίλυση του προβλήματος.
Μάλιστα στο πλαίσιο του blame game η ελληνική κυβέρνηση δείχνει προς τους διεθνείς οργανισμούς ότι επιδιώκει λύση παρά τις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό και το πολιτικό κόστος που έχει.
Φυσικά θα υπάρξουν στις συναντήσεις όλες οι διπλωματικές αβρότητες και η επισήμανση των βημάτων που έχουν γίνει στο συμβολικό επίπεδο με την αλλαγή της ονομασίας και την απομάκρυνση των αγαλμάτων .
Τα αγκάθια όσον αφορά στην αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων αλλά και σε θέματα όμως η εθνότητα και η γλώσσα παραμένουν.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά δεν θέλει να χρεωθεί ένα ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.
«Άλλωστε όπως σχολίαζε διπλωματικός παράγοντας εκείνοι έχουν την πίεση αν θέλουν να προχωρήσουν στους διεθνείς οργανισμούς».
Ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ να αρχίσει να πιέζει την ελληνική πλευρά να κάνει μεγαλύτερες υποχωρήσεις ή να προχωρήσει δίχως προηγούμενη επίλυση.
Στο εσωτερικό των Σκοπίων πάντως μέχρι τώρα το θέμα που κυριαρχεί είναι η διάσταση με την αλβανική κοινότητα για το θέμα της αναγνώρισης της αλβανικής γλώσσας που μπλοκάρει ο πρερχόμενος από το VMRO πρόεδρος των Σκοπίων.
Επίσης είναι ψηλά η  εισαγγελική έρευνα για διαφθορά κατά πολιτικών προσώπων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λένε διπλωματικές πηγές δεν είναι αρνητικό το κλίμα για μία προσέγγιση των δύο πλευρών και γι’ αυτό προκαλεί ακόμη  μεγαλύτερα ερωτηματικά η παραβίαση της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ.
Στο εσωτερικό της χώρας τώρα η κάθετη αντίθεση της ΝΔ παραμένει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα δηλώνει ότι είναι αργά για διαμόρφωση εθνικού μετώπου.
 Ίσως το μόνο θετικό από ένα ναυάγιο ή ένα πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την κυβέρνηση είναι ότι αναβάλλεται η κυβερνητική κρίση με τους ΑΝΕΛ, που θα προκύψει όταν και εάν έλθει στην Βουλή η όποια λύση που να περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία.
 
Σπ. Γκουτζάνης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης