Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Βελτίωση μετά από καιρό για τις γερμανικές τράπεζες του ναυτιλιακού κλάδου

tags :
DBRS: Βελτίωση μετά από καιρό για τις γερμανικές τράπεζες του ναυτιλιακού κλάδου
Ανάκαμψη για τις γερμανικές τράπεζες χορήγησης ναυτιλιακών δανείων, «βλέπει» η DBRS
Οι ταλανιζόμενες τράπεζες χρηματοδότησης ναυτιλιακών εταιρειών -ή οι αντίστοιχες θυγατρικές των μεγάλων εγχώριων τραπεζών-, στη Γερμανία, αναμένεται να παρουσιάσουν βελτίωση στην ποιότητα του ενεργητικού εντός του τρέχοντος έτους, με κεκτημένη ταχύτητα από τους τελευταίους μήνες του 2017, χάρη στην ενίσχυση της παγκόσμιας εμπορικής δραστηριότητας, σημειώνει σε έκθεσή της η DBRS.
Βέβαια, ο καναδικός οίκος συνεχίζει να «βλέπει» κινδύνους για το παγκόσμιο εμπόριο και, επακόλουθα, για τις γερμανικές τράπεζες του ναυτιλιακού κλάδου, όπως η πρόσφατη απόφαση του Donald Trump να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου (25% και 10%, αντίστοιχα).
Όπως έχουν εκτιμήσει ουκ ολίγοι, η απόφαση της Ουάσιγκτον δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε έναν εμπορικό πόλεμο, με οδυνηρές συνέπειες για τις οικονομίες, τόσο τις αναπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες.
Έναν έτερο κίνδυνο για τον κλάδο αποτελεί μία ενδεχόμενη ανατίμηση του δολαρίου Η.Π.Α., εν μέσω περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve, επισημαίνεται.
Η DBRS αναμένει ενισχυμένες προσπάθειες τους επόμενους μήνες από τις γερμανικές τράπεζες που επιθυμούν να «ξεφορτωθούν» τα ναυτιλιακά δάνεια.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει η Moody's, το 37% επί του συνόλου των ναυτιλιακών δανείων που έχουν χορηγηθεί από τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες, είναι μη εξυπηρετούμενα.
Παρά τα μέτρα που έλαβαν μεμονωμένες τράπεζες τα τελευταία χρόνια, οι τράπεζες της ναυτιλιακής βιομηχανίας θα αντιμετωπίσουν αυξητικά υψηλότερα πιστωτικά κόστη, εφόσον τα θεμελιώδη μεγέθη της βιομηχανίας παραμένουν αδύναμα και η προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση.
Αν και ο δείκτης συνολικής κάλυψης των δανείων είχε βελτιωθεί σε 51% στα τέλη του 2016, από 45% το 2015, η Moody's πιστεύει ότι ο δείκτης πρέπει να φτάσει τουλάχιστον στο 60% για να μην αυξηθούν οι προβλέψεις των εν λόγω τραπεζών.
Οι τράπεζες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι DVB Bank και Norddeutsche Landesbank GZ.
Επισημαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Ε.Κ.Τ.) θα διενεργήσει σε βάθος επιτόπιες επιθεωρήσεις κατά τους επόμενους 12 μήνες, σε τράπεζες που εκτίθενται σε ναυτιλιακά δάνεια.
Μακροπρόθεσμα, η επανεξέταση της Ε.Κ.Τ. θα βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών έκτακτων και σημαντικών ζημιών από τα δάνεια σε ναυτιλιακές, υπό την προϋπόθεση ότι οι τράπεζες θα εφαρμόσουν βελτιωμένες διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων που θα τους επιτρέψουν να αναγνωρίσουν τις κρίσιμες ναυτιλιακές εκθέσεις νωρίτερα και να παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις για αυτές.




Διαβάστε: ΟΟΣΑ: Απειλή για την ανάκαμψη ο εμπορικός πόλεμος - Στο 3,9% το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2018

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης