Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα χαρακώματα για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2

Στα χαρακώματα για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2
Στα χαρακώματα για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2
Η Ουάσινγκτον θα κάνει οτιδήποτε για να επιτύχει το βασικό της στόχο της μη κατασκευης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 αναφέρει σε ανάλυσή του το Strategic Culture Foundation.
Στις 15 Μαρτίου 2018, μια διμερής ομάδα 39 γερουσιαστών με επικεφαλής τον John Barrasso έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών.
Αντιτίθενται στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 και ζητούν από την κυβέρνηση Trump να μην επιτρέψει την κατασκευή του.
Γιατί;
Γιατί δεν θέλουν η Ρωσία να είναι σε θέση να επηρεάσει την Ευρώπη, κάτι που θα ήταν «επιζήμιο» για τα συμφέροντα των ΗΠΑ όπως το έθεσαν.
Το προτιμώμενο εργαλείο για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής είναι η χρήση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Τριάντα εννέα γερουσιαστές από τους 100 είναι ένας αριθμός που κανένας αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να αγνοήσει.
Ακόμα και πριν οι γερουσιαστές αποστείλουν την επιστολή τους, ο Kurt Volker, απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ουκρανία, υποστήριξε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 ήταν ένα καθαρά πολιτικό και όχι εμπορικό, έργο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα για να επιταχυνθούν οι πιέσεις των ΗΠΑ κατάσ της κατασκευής του.
Οι πιστοί φίλοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη μίλησαν σχεδόν ταυτόχρονα με τους γερουσιαστές των ΗΠΑ.



Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Mateusz Morawiecki έχει αποδείξει ότι είναι γκουρού  στο να λέει ιστορίες φρίκης για τα πιο τρομακτικά πράγματα που μπορεί να συμβούν  μόλις ο αγωγός τεθεί σε λειτουργία.
Στις 2 Μαρτίου, οι βουλευτές στην Ουκρανία και τη Μολδαβία υπέγραψαν επιστολή προς τους προέδρους των κοινοβουλίων των χωρών της ΕΕ, προειδοποιώντας για τις συνέπειες του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Είναι ένας «αποσταθεροποιητικός παράγοντας» που θα αποδυναμώσει την Ευρώπη, τονίζουν.
Το να πληρώνει μια χώρα περισσότερα για φυσικό αέριο που εισάγεται από πλοία (LNG), τα οποία μπορούν να αλλάξουν πορεία και να κατευθυνθούν προς έναν νέο προορισμό εάν η τιμή του φυσικού αερίου αλλού γίνει πιο δελεαστική θα κάνει φυσικά την Ευρώπη ισχυρότερη...
Στις 11 Μαρτίου, οι πρόεδροι των κοινοβουλίων της Πολωνίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας υπέγραψαν άλλη ανοικτή επιστολή προς την Κομισιόν για να τους προειδοποιήσουν κατά της κατασκευής του NS2.
Δεν είναι εμπορικό σχέδιο, τονίζουν, θα μετατρέψει την Ευρώπη εξαρτώμενη από τη Ρωσία.
«Η Gazprom ... δεν είναι ενεργειακή εταιρεία αερίου, αλλά πλατφόρμα για την προώθηση του ρωσικού εξαναγκασμού», επιβεβαιώνει ο Anders Fogh Rasmussen, πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ.
Η Εσθονία προσχώρησε επίσης στη συμμαχία, ως ένας από τους ισχυρότερους επικριτές κατά του αγωγού Nord Stream.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιτάσσεται στην κατασκευή του, αλλά δεν διαθέτει το νομικό οπλοστάσιο για να εμποδίσει την δημιουργία ιδιωτικών επενδύσεων.
Η Ευρώπη χρειάζεται το αέριο και η Ρωσία το πουλάει.
Τι μετατρέπει αυτή την εμπορική συμφωνία σε μια «μη εμπορική συμφωνία»;
Η εξάρτηση;
Από αυτή την προοπτική, κάθε πελάτης που κάνει μια επιλογή τότε εξαρτάται από τον πωλητή.
Ποιος τους απαγορεύει να αγοράζουν φυσικό αέριο από άλλες χώρες;
Η Πολωνία και η Λιθουανία έχουν ήδη κατασκευάσει τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου αερίου.
Αλλά είναι πιο ακριβό και οι τιμές στην περιοχή του Ασίας-Ειρηνικού κάνουν την αγορά πιο ελκυστική εκεί.
Για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των παραγωγών φυσικού αερίου από σχιστόλιθο των ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα.
Δεν έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τι τους ταιριάζει καλύτερα;
Ωστόσο υπάρχουν «πεισματάρηδες» ηγέτες στο τιμόνι ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών που τολμούν να βάλουν πρώτα τα εθνικά τους συμφέροντα.
Απλά σκεφτείτε εάν το μότο του αμερικανού προέδρου D. Trump «Πρώτα οι ΗΠΑ» είναι σωστό, τότε που είναι το λάθος στο μότο «Πρώτα η Αυστρία»;
Ένας τολμηρός πρωθυπουργός που προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας του είναι ο αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz. Υποστηρίζει ανοιχτά το σχέδιο κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2.
Και δεν είναι μόνος.
Η Γερμανία συνεχίζει να υποστηρίζει την κατασκευή του παρά τις πιέσεις που δέχεται.
Η καγκελάριος Merkel πιστεύει ότι το σχέδιο NS2 «δεν ενέχει κίνδυνο για τη διαφοροποίηση».
Σύμφωνα με την γερμανική think tank ewi Energy Research & Scenarios, η κατασκευή του Nord Stream 2 «θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών και την ευημερία των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Αλλά η Ουάσιγκτον δεν ενδιαφέρεται για τους συμμάχους της, κάτι που είναι σαφές από την αντίθεσή της στο έργο αυτό.
Τα συμφέροντά της είναι εγωκεντρικά.
Οι ΗΠΑ δεν προωθούν μόνο την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά προσπαθούν επίσης να καταστήσουν ευκολότερο το σχέδιό να κρατήσει στη σφαίρα επιρροής τους την Ουκρανία, ως μοχλό πίεσης στα ρωσικά σύνορα.
Η κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 θα καταστήσει περιττή τη διαδρομή διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, στερώντας τη χώρα από τα 1,8 δισ. ευρώ (σχεδόν 2% του ΑΕΠ) που κερδίζει ετησίως από τέλη διαμετακόμισης.
Επιπλέον, τα έσοδα από τη NS2 θα σήμαιναν κέρδη για τη Ρωσία, περιορίζοντας έτσι τον αντίκτυπο των κυρώσεων της Δύσης.
Οι ευρωπαϊκές χώρες που διαφωνούν έντονα με το αγωγό NS2 θέλουν επίσης στρατό των ΗΠΑ στο έδαφός τους.
Η Ευρώπη χωρίζεται σε πολλά θέματα, αλλά στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και το Συμβούλιο της Ευρώπης υπάρχει ένα φιλοαμερικανικό στρατόπεδο. Οι κυβερνήσεις της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής είναι υπέρ των ΗΠΑ.
Οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν για αυτή την πολιτική «Πρώτα οι ΗΠΑ», εκτός εάν οι κυβερνήσεις κάποιων ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, αρνηθούν να υποχωρήσουν στις πιέσεις.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης