Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο «κόκκινο» η Wall Street μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed

tags :
Στο «κόκκινο» η Wall Street  μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed
Στο «κόκκινο» η Wall Street  μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed
Πτωτικές τάσεις κατέγραψε σήμερα (21/3/2018) η Wall Street, περιορίζοντας τα κέρδη που σημείωνε μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) να αυξήσει τα επιτόκια στο εύρος 1,5% - 1,75%.
Ο  Dow Jones Industrial average σημείωσε πτώση κατά 0,18% στις 24.682,31 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,18% στις 2.711,92 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 0,26%,  στις 7.345,29 μονάδες.
Η Fed ανακοίνωσε σήμερα αύξηση του εύρους επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,50% - 1,75%, έπειτα από τη διήμερη συνεδρίαση της Νομισματικής Επιτροπής (FOMC), την πρώτη επί προεδρία του Jerome Powel, που διαδέχθηκε την Janet Yellen.
Ο επικεφαλής της Fed δήλωσε πως η κεντρική τράπεζα πρέπει να συνεχίσει τη «σταδιακή» ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής για να ανταποκριθεί στην «υποχρέωσή» της απέναντι στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η απόφαση είχε προεξοφληθεί από το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας.
Παράλληλα, η Fed επανέλαβε τη δέσμευσή της για δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους, ενώ προανήγγειλε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής το 2019, με τρεις αυξήσεις επιτοκίων.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας, η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, ωστόσο, την ίδια στιγμή, παρατηρείται μία επιβράδυνση στην αύξηση των δαπανών και επενδύσεων από τα νοικοκυριά.
Σε ό,τι αφορά στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, αναμένεται ενίσχυση κατά τους επόμενους μήνες, φθάνοντας στον στόχο του 2% -σε ετήσια σύγκριση.
Ορισμένα αρνητικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ πίεζαν νωρίτερα σε χαμηλά επίπεδα τα κέρδη των αμερικανικών μετοχών.
Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου έδειξαν ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ «εκτοξεύτηκε» κατά 26% στο δ’ τρίμηνο του 2017, καταγράφοντας αύξηση μεγαλύτερη της αναμενόμενης, λόγω των αυξημένων εισαγωγών.
Ειδικότερα, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, που υπολογίζει τη ροή αγαθών, υπηρεσιών και επενδύσεων προς και από μία χώρα, διευρύνθηκε κατά 26,7 δισ. δολ., στα 128,2 δισ. δολ., ή στο 2,6% του ΑΕΠ, από 101,5 δισ. δολ., ή στο 2,1% του ΑΕΠ, στο γ’ τρίμηνο του 2017.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές ανέμεναν το έλλειμμα να διευρυνθεί στα 125 δισ. δολ.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο της προσοχής παραμένει το Facebook, με τη μετοχή του μέσου κοινωνικής δικτύωσης να προσπαθεί να ανακάμψει μετά από δύο ημέρες πτώσης (+0,74% sta 169,39 δολάρια).
Η μετοχή του Facebook έχει δεχτεί ισχυρές πιέσεις τις τελευταίες ημέρες, καταγράφοντας πτώση άνω του 9% τις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας, στον απόηχο δημοσιευμάτων που ανέφεραν ότι η εταιρεία Cambridge Analytica φέρεται να συγκέντρωσε προσωπικά στοιχεία από περισσότερους από 50 εκατομμύρια χρήστες του Facebook, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, προκειμένου να αναπτύξει τεχνικές για την υποστήριξη της προεκλογικής καμπάνιας του Donald Trump το 2016.
Πρώην υπάλληλοι της εταιρείας αποκάλυψαν μάλιστα πως η Cambridge Analytica δημιούργησε με τη βοήθεια αυτών των δεδομένων ένα λογισμικό που της επέτρεψε να προβλέπει αλλά και να επηρεάζει τις πολιτικές επιλογές των ψηφοφόρων.
Σήμερα, η εταιρεία Facebook ανακοίνωσε ότι είναι «σοκαρισμένη που εξαπατήθηκε» για τη χρήση προσωπικών δεδομένων των χρηστών της από την Cambridge Analytica και τόνισε ότι «κατανοεί τη σοβαρότητα του προβλήματος».
Εξαιτίας του εύρους του σκανδάλου μια βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή ζήτησε χθες από τον Mark Zuckerberg να παρουσιαστεί ενώπιών της για να της δώσει εξηγήσεις, ενώ του έχει δώσει διορία ως τη Δευτέρα για να απαντήσει στο αίτημά της.
Ο νεαρός δισεκατομμυριούχος έχει επίσης κληθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο «θα εξετάσει ενδελεχώς» αυτή «την απαράδεκτη παραβίαση του δικαιώματος στον εμπιστευτικό χαρακτήρα των δεδομένων».
Στις ΗΠΑ, οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης και της Μασαχουσέτης έχουν ξεκινήσει έρευνα για το σκάνδαλο, ενώ, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC), ο κρατικός οργανισμός που είναι αρμόδιος για την προστασία των καταναλωτών και του ανταγωνισμού, επίσης ερευνά την υπόθεση.
Το ελληνικό ETF GREK σημείωσε άνοδο κατά 0,15%, διαπραγματευόμενο στα 9,99 δολάρια.




Fed: Αυξάνεται κατά 0,25% το εύρος επιτοκίων, σε 1,50%-1,75% - Δύο ακόμη αυξήσεις το 2018

Σε αύξηση του εύρους επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,50%-1,75%, προχώρησε σήμερα (21 Μαρτίου 2018) η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από ομόφωνη απόφαση στη διήμερη συνεδρίαση της Νομισματικής Επιτροπής (FOMC), την πρώτη επί προεδρία του κ. Jerome Powel, που διαδέχθηκε την κα Janet Yellen.
Η απόφαση είχε προεξοφληθεί από το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας.
Η Fed επανέλαβε τη δέσμευσή της για δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους, ενώ προανήγγειλε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής το 2019, με τρεις αυξήσεις επιτοκίων.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας, η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, ωστόσο, την ίδια στιγμή, παρατηρείται μία επιβράδυνση στην αύξηση των δαπανών και επενδύσεων από τα νοικοκυριά.
Γενικότερα, η οικονομική δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες κρίνεται ως «μέτρια», όταν στην ακριβώς προηγούμενη συνεδρίαση, τον Δεκέμβριο 2017, περιγραφόταν ως «στέρεα».
Σε ό,τι αφορά στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, αναμένεται ενίσχυση κατά τους επόμενους μήνες, φθάνοντας στον στόχο του 2% -σε ετήσια σύγκριση.
Η Τράπεζα «βλέπει» το Fed Funds Rate στο 2,87% στα τέλη του 2019, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης που έκανε λόγο για επιτόκιο 2,688%.

Powell (Fed): Σταδιακή η αύξηση των επιτοκίων – Ισχυρή η αγορά εργασίας των ΗΠΑ, υποστηρικτική η δημοσιονομική πολιτική

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) πρέπει να συνεχίσει τη «σταδιακή» ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής για να ανταποκριθεί στην «υποχρέωσή» της απέναντι στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, σημείωσε ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, αμέσως μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης της Νομισματικής Επιτροπής.
Επί αυτού, σχολίασε ότι η FOMC αποτιμά ως «χαμηλά» τα τρέχοντα επιτόκια, τα οποία διαμορφώνονται στο εύρος του 1,50%-1,75%.
Να αναφερθεί ότι πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση υπό την προεδρία του κ. Powell.
Παράλληλα, ο ανώτατος αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως η Τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητο τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό -σε ετήσια σύγκριση, προσπαθώντας να εμποδίσει τις επίμονες αποκλίσεις.
Σε ό,τι αφορά στην αγορά εργασίας, έκανε λόγο για «ισχυρές» επιδόσεις, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί έμμεσα και στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις των Ρεπουμπλικάνων, όπως η φορολογική, κάνοντας λόγο για «υποστηρικτική» δημοσιονομική πολιτική.
«Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη παραμένουν σταθερά.
Αναμένουμε συνέχεια στις ισχυρές επιδόσεις της αγοράς εργασίας».
Ωστόσο, «δεν μπορούμε να παρατηρήσουμε άμεσα την εξέλιξη του φυσικού ποσοστού ανεργίας», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Επίσης, διαβεβαίωσε πως το πρόγραμμα συρρίκνωσης του ισολογισμού της Τράπεζας -άρχισε τον περασμένο Σεπτέμβριο- προχωρά «ομαλά».
Ο κ. Powell υπογράμμισε ότι στη συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα επιβολής δασμών από την Ουάσιγκτον.
Σε περίπτωση κλιμάκωσης των εντάσεων, θα υπάρξει αναθεώρηση των προοπτικών για την αμερικανική οικονομία, τόνισε.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq




Μακροοικονομία

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας «άλμα» 26% σημείωσε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ κατά το δ’ τρίμηνο του 2017, καταγράφοντας αύξηση μεγαλύτερη της αναμενόμενης, λόγω των αυξημένων εισαγωγών.
Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα (21/3/2018) ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, που υπολογίζει τη ροή αγαθών, υπηρεσιών και επενδύσεων προς και από μία χώρα, διευρύνθηκε κατά 26,7 δισ. δολ., στα 128,2 δισ. δολ., ή στο 2,6% του ΑΕΠ, από 101,5 δισ. δολ., ή στο 2,1% του ΑΕΠ, στο γ’ τρίμηνο του 2017.
Ωστόσο, παρέμεινε αρκετά κάτω του 6,3% του ΑΕΠ που είχε σημειωθεί το 2005.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές ανέμεναν το έλλειμμα να διευρυνθεί στα 125 δισ. δολ.
Σημαντική αύξηση κατέγραψαν τον Φεβρουάριο του 2018 οι πωλήσεις υπαρχουσών κατοικιών στις ΗΠΑ, με τις χρόνιες ελλείψεις στην αγορά να παραμένουν εμπόδιο.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (20/3/2018) η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR), οι μεταπωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν κατά 3%, στις 5,54 εκατ. κατοικίες τον Φεβρουάριο του 2018, μετά από δύο συνεχόμενους μήνες πτώσης.
Οι πωλήσεις του Ιανουαρίου παρέμειναν αμετάβλητες, στις 5,38 εκατ. μονάδες.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι πωλήσεις θα αυξάνονταν κατά 0,5%, στις 5,4 εκατ. μονάδες.

Επιχειρήσεις

Στα εταιρικά νέα της ημέρας τη χρήση της τεχνολογίας «Blockchain», που έγινε ευρέως γνωστή κυρίως μέσω των συναλλαγών στον κλάδο ψηφιακών νομισμάτων, εξετάζει η κολοσσιαία Google, παρέχοντας έτσι μία ψήφο εμπιστοσύνης στην πολλά υποσχόμενη τεχνολογία.
Όπως γνωστοποίησε ο Sridhar Ramaswamy, μιλώντας από το Λονδίνο, αντιπρόεδρος της εταιρείας για τις διαφημίσεις, η Google δεν έχει αποφασίσει επακριβώς τα προϊόντα που θα βασιστούν πάνω στο Blockchain.
«Το Blockchain έχει εφαρμογές στη μεταφορά χρημάτων.
Η “υπόσχεση” του Blockchain αφορά στη μεταφορά χρημάτων χωρίς τριβή», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Η Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, είναι ένας από τους πιο δραστήριους επενδυτές σε εταιρείες που ασχολούνται με την τεχνολογία Blockchain, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η CB Insights, τον περασμένο Οκτώβριο.
Έχει επενδύσεις στην ίδια την εταιρεία Blockchain, καθώς και στην Ripple, μια εταιρεία που ασχολείται με τη μεταφορά χρημάτων χρησιμοποιώντας αποκεντρωμένη τεχνολογία Blockchain.
Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε ένα παρατηρητήριο-φόρουμ για την τεχνολογία Βlockchain, με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το παρατηρητήριο-φόρουμ θα παρακολουθεί και θα προβάλλει τις κυριότερες εξελίξεις αυτής της τεχνολογίας, ενώ θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή συνεργασία μεταξύ όσων συμμετέχουν σε δραστηριότητες που απαιτούν χρήση της Βlockchain.
Το Blockchain, μελλοντικά αναμένεται να επηρεάσει ευρύτερα τις ψηφιακές υπηρεσίες σε πολλούς άλλους τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η ασφάλιση, τα χρηματοοικονομικά, η ενέργεια, η εφοδιαστική, η διαχείριση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και οι δημόσιες υπηρεσίες.
Επίσης, παρέχει δυνατότητες για ασφαλέστερες τις διαδικτυακές κοινωνικές επαφές και οικονομικές συναλλαγές, παρέχοντας προστασία έναντι κυβερνοεπιθέσεων και εξαλείφοντας την ανάγκη για μεσάζοντες.
Η Ευρώπη σκοπεύει να αναπτύξει την τεχνολογία blockchain και να επενδύσει στην εφαρμογή της.
Το νέο παρατηρητήριο-φόρουμ θα συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί, από το 2013, σχέδια που βασίζονται στην τεχνολογία blockchain μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων τής Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ο "Ορίζων 2020".
Μέχρι το 2020 πρόκειται να διαθέσει έως 340 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που κάνουν χρήση της τεχνολογίας Βlockchain.
Αλλά και πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν ανακοινώσει την ανάληψη επιμέρους δικών τους πρωτοβουλιών, καθώς επιδιώκουν να αυξήσουν τη χρήση τής τεχνολογίας blockchain.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να συντονίσει και να ενισχύσει αυτές τις εθνικές πρωτοβουλίες.
Το παρατηρητήριο-φόρουμ της ΕΕ, μεταξύ άλλων, θα συγκεντρώσει τεχνογνωσία στον συγκεκριμένο τομέα, θα διευκολύνει τη διασυνοριακή συνεργασία σχετικά με πρακτικά ζητήματα και θα αποτελέσει ένα ανοικτό φόρουμ ειδικών στην τεχνολογία blockchain.
Σε «πάγωμα» των όποιων επενδύσεων στο μετοχικό κεφάλαιο του Facebook προχωρά η Nordea, η μεγαλύτερη τράπεζα της Σκανδιναβίας, στον απόηχο του σκανδάλου με την Cambridge Analytica.
Όπως γνωστοποίησε, μέσω Twitter, ο Sasja Beslik, αξιωματούχος της σουηδικής τράπεζας, η Nordea θέτει επί του παρόντος «σε καραντίνα» τις επενδύσεις στο Facebook.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις αποκαλύψεις υψηλού επιπέδου, την αναταραχή που περιβάλλει την εταιρεία και την έντονη δημόσια ανησυχία, σε συνδυασμό με την επικείμενη απειλή της αυξανόμενης ρύθμισης, επιλέγουμε να θέσουμε σε καραντίνα το Facebook».
Αυξήθηκαν τα κέρδη της General Mills Inc στο γ΄ τρίμηνο χρήσης.
Συγκεκριμένα, τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 941 εκατ. δολάρια ή 1,62 δολάρια ανά μετοχή στο γ΄ τρίμηνο μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου, από τα 357,8 εκατ. δολάρια ή 61 σεντς ανά μετοχή.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 79 σεντς, έναντι εκτιμήσεων για 78 σεντς.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 2% στα 3,88 δισ. δολάρια, επίσης καλύτερα των εκτιμήσεων για 3,87 δισ. δολάρια.

Αναλύσεις

Ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας κατά πάσα πιθανότητα πλήξει τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της υφηλίου, ενώ μπορεί να τις οδηγήσει ακόμη και σε ύφεση, εάν δεν είναι «περιορισμένος», υποστηρίζουν κορυφαίοι αναλυτές.
Όπως αναφέρει το Bloomberg οι δύο χώρες θα δουν την παραγωγή τους να υποχωρεί, ενώ θα υπάρξει σημαντική αύξηση τιμών για τα προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν δασμοί.
Η ζημιά θα μπορούσε να γίνει ακόμη μεγαλύτερη, με δεδομένο ότι ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα έπληττε και τις διεθνείς αγορές.
«Ένας light εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας κάνει ουσιαστική ζημιά, αλλά δεν θα αποτελέσει το έναυσμα για μία νέα κρίση σε καμία από τις δύο χώρες», εκτίμησε  ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody Analytics.
Υπενθυμίζεται ότι ο  Donald Trump σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς ύψους 60 δις. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Πρόκειται για την «απάντηση» των ΗΠΑ στο γεγονός ότι η Κίνα δεν λαμβάνει μέτρα για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας αμερικανικών επιχειρήσεων.
Αν και η Κίνα φαίνεται πρόθυμη να «ρίξει τους τόνους», δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι το Πεκίνο έχει προετοιμαστεί προκειμένου να δώσει απάντηση στις ΗΠΑ εάν τελικά επιβάλλουν δασμούς εναντίον του.
Μιλώντας την Τρίτη 20/3 στο τέλος του ετήσιου Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang δήλωσε ότι η κυβέρνηση του  σχεδιάζει να ανοίξει περαιτέρω τον μεταποιητικό τομέα στον ανταγωνισμό.
"Δεν θέλουμε να δούμε έναν εμπορικό πόλεμο", δήλωσε ο Li.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η μάχη των δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μπορεί να πλήξει βαθύτερα την παγκόσμια οικονομία από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο που έχει, ήδη, ανακοινώσει ο Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης