Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Xi Jinping αλλάζει την Κίνα - Στόχος μια εκσυγχρονισμένη οικονομία

tags :
O Xi Jinping αλλάζει την Κίνα - Στόχος μια εκσυγχρονισμένη οικονομία
O Xi Jinping αλλάζει την Κίνα - Στόχος μια εκσυγχρονισμένη οικονομία
Το Σάββατο, ο Xi Jinping εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και πρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της ΛΔΚ.
Ο Xi Jinping  ανέλαβε για πρώτη φορά την προεδρία πριν από πέντε χρόνια, δεσμευόμενος να προωθήσει τον μεγάλο αγώνα του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά και να αγωνιστεί για τη μεγάλη ανανέωση του κινεζικού έθνους.
Η Κίνα έχει σημειώσει ιστορικά επιτεύγματα και έχει γίνει ισχυρότερη υπό την ηγεσία του Xi Jinping.
Το μέγεθος της οικονομίας έχει αυξηθεί σε πάνω από 82 τρισ. γιουάν (περίπου 13 τρισ. δολάρια) από 54 τρισ. γιουάν τα τελευταία πέντε χρόνια, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7,1% κατά μέσο όρο.
Πάνω από 66 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί στα αστικά κέντρα.
Η οικονομία είναι πιο υγιής.
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απέδωσαν.
Η κατανάλωση έχει γίνει ένας σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης, συμβάλλοντας πέρυσι κατά 58,8% στην οικονομική ανάπτυξη, από 54,9% πριν από πέντε χρόνια.
Το μερίδιο του τομέα των υπηρεσιών έχει ανέλθει στο 51,6% από 45,3%.
Οι άνθρωποι ζουν μια πιο άνετη ζωή.
Περισσότεροι από 68 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν από τη φτώχεια.
Το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 7,4% ετησίως κατά μέσο όρο.
Το προσδόκιμο ζωής φθάνει τα 76,7 χρόνια, το υψηλότερο στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Το περιβάλλον βελτιώνεται καθώς εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες για τον έλεγχο της ρύπανσης του νερού, του εδάφους και της ατμόσφαιρας.
Μια αξιοσημείωτη αλλαγή: κατά τη διάρκεια των πέντε ετών, ο αριθμός των ημερών με βαριά ατμοσφαιρική ρύπανση στις μεγάλες πόλεις μειώθηκε κατά το ήμισυ.
Ο Xi Jinping τα πέτυχε αυτά μέσω μεταρρυθμίσεων. Θεωρείται ο βασικός αρχιτέκτονας.
Την πενταετία αυτή, εκδόθηκαν περισσότερα από 1.500 μεταρρυθμιστικά μέτρα, επηρεάζοντας τον οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό τομέα, την εθνική άμυνα και τη δομή του Κόμματος.
Η κρατική γραφειοκρατία μειώθηκε. Οι ξένες επενδύσεις έγιναν ευκολότερες.   
Κατά την άποψη του Xi Jinping, το κλειδί για να επιτύχει η Κίνα τους στόχους της νέας εποχής είναι το Κόμμα να έχει ηγετικό ρόλο σε κάθε τομέα.
Σε ό,τι αφορά το ίδιο το Κόμμα, ξεκίνησε μια πρωτοφανή εκστρατεία κατά της διαφθοράς, διερευνώντας 440 ανώτερους αξιωματούχους. Συνολικά, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο αξιωματούχοι τιμωρήθηκαν.
«Εάν δεν γινόμασταν δυσάρεστοι για εκατοντάδες διεφθαρμένους αξιωματούχους, θα είχαμε γίνει δυσάρεστοι για 1,3 δισεκ. Κινέζους πολίτες», δήλωσε ο Xi Jinping.

Στόχος μια εκσυγχρονισμένη οικονομία

Με επικεφαλής τον Xi Jinping, η Κίνα βάζει πλώρη προς μια εκσυγχρονισμένη οικονομία.
Η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Κίνα κατέστησε τα "Xiconomics" κατευθυντήρια αρχή, με το βάρος να δίδεται στην καινοτομία και  την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας.
Οι τομείς για την εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνουν τους δημόσιους θεσμούς, τις κρατικές επιχειρήσεις, τα βιομηχανικά μονοπώλια, την προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, τη φορολογία, τη χρηματοδότηση, την αγροτική ανάπτυξη, την κοινωνική ασφάλιση και την οικολογία. Ο στόχος είναι μια εκσυγχρονισμένη οικονομία.
Οι ομιλίες του Xi Jinping  κατά τα «δύο συνελεύσεις» - όπως είναι γνωστές οι ετήσιες συνεδριάσεις του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου και της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού - αφορούσαν και άλλους τομείς εκτός από την οικονομία, από την δομή του κόμματος, το κράτος δικαίου, τη μείωση της φτώχειας έως την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική διακυβέρνηση.
Ο πρόεδρος του κολοσσού του διαδικτύου Tencent Πόνι Μα δήλωσε ότι οι ομιλίες του Xi Jinping ήταν τόσο πλούσιες που κράτησε έξι ολόκληρες σελίδες με σημειώσεις.
«Ο γενικός γραμματέας είπε ότι πρέπει να κάνουμε την καινοτομία ισχυρό κινητήριο μοχλό της ποιοτικής ανάπτυξης και νομίζω ότι είναι μια διορατική παρατήρηση», ανέφερε. «Θα είναι μια νέα ευκαιρία για τις καινοτόμες επιχειρήσεις μας».

Συνεισφορά στην ανθρωπότητα

Οι άνθρωποι είναι περίεργοι για τις αλλαγές που θα φέρει ο Xi Jinping  στην Κίνα και στον υπόλοιπο κόσμο.
Τα τρία χρόνια μέχρι το 2020 είναι κρίσιμα.
Η Κίνα επιδιώκει να ολοκληρώσει μέχρι τότε την οικοδόμηση μιας κοινωνίας με μέτρια ευημερίας.
Η ακραία φτώχεια θα ανήκει στο παρελθόν.  
Η Κίνα επιδιώκει ουσιαστικά να επιτύχει τον εκσυγχρονισμό μέχρι το 2035 και να οικοδομήσει μια μεγάλη σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα έως τα μέσα του αιώνα.
Η 89χρονη S. Jillan είναι μάρτυρας των αλλαγών που έχουν επιτευχθεί.
Γεννημένη σε αγροτική περιοχή της Επαρχίας Σανσί, η Σεν εξελέγη για πρώτη φορά στο Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο το 1954 και επανεξελέγη 12 φορές στη σειρά.
Η ίδια μιλά συχνά για το πόσο έχει αλλάξει η μετακίνησή της προς τη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού όλα αυτά τα χρόνια. Το 1954, ήθελε τέσσερις ημέρες ταξιδιού πάνω σε έναν γάιδαρο, ύστερα στην καρότσα ενός φορτηγού και μετά σε ένα τρένο για να φθάσει στο Πεκίνο.
Σήμερα, η πρωτεύουσα βρίσκεται σε απόσταση μόλις τριών ωρών με τρένο υψηλής ταχύτητας.
Οι φετινές «δύο συνελεύσεις» συγκέντρωσαν παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Η Κίνα είναι μια οικονομική δύναμη για τον κόσμο. Ξεπερνώντας το 30%, η ετήσια συνεισφορά της Κίνας στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη από αυτή των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της ευρωζώνης μαζί.
Η Κίνα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας μείωσης της φτώχειας.
Αποστέλλει τη μεγαλύτερη ομάδα ειρηνευτικών δυνάμεων μεταξύ των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη συνεισφορά στον προϋπολογισμό του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις.
Η Κίνα παρουσίασε επίσης την πρωτοβουλία Belt and Road και άλλες σημαντικές προτάσεις για την προώθηση της παγκόσμιας διακυβέρνησης, του ελεύθερου εμπορίου και μιας ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας.
Στις 9 Μαρτίου, ο Xi Jinping  είχε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ D. Trump.
Συζήτησαν την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο και τις διμερείς σχέσεις.
Ο Trump δήλωσε ότι ο πρόεδρος Xi Jinping είχε δίκιο να επιμείνει σε διάλογο μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας.
Η αμερικανική πλευρά εκτιμά ιδιαίτερα τον σημαντικό ρόλο της Κίνας στην επίλυση του προβλήματος της κορεατικής χερσονήσου και είναι πρόθυμη να ενισχύσει την επικοινωνία και τον συντονισμό με την Κίνα σχετικά με το θέμα, σύμφωνα με τον Τραμπ.
Η διπλωματία τύπου Σι επιδοκιμάζεται ιδιαίτερα καθώς οικοδόμησε έναν νέο τύπο σχέσεων μεταξύ των μεγάλων χωρών και μια «κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα»
Ο V. Petrovski, ερευνητής στο Ινστιτούτο Σπουδών Άπω Ανατολής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, δήλωσε ότι ένα χαρακτηριστικό της διπλωματίας μεγάλων χωρών με κινέζικα χαρακτηριστικά είναι ότι η Κίνα κατέθεσε προτάσεις χωρίς συγκρουσιακό χαρακτήρα, οι οποίες  συνέβαλαν στη βελτίωση της υφιστάμενης διεθνούς τάξης.
Τους τελευταίους μήνες, ο Xi Jinping είχε συνομιλίες με τον Τραμπ για τις διμερείς σχέσεις, τη συνεργασία Κίνας-ΗΠΑ σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και συναίνεση.
Ο Xi Jinping  διατήρησε στενές επαφές σε υψηλό επίπεδο με τη Ρωσία, ενώ μετά το 19ο Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος πέρυσι, υποδέχθηκε μεταξύ άλλων τον Γάλλο πρόεδρο E. Macron και τη Βρετανίδα πρωθυπουργό T. May.
Τον Δεκέμβριο, το Πεκίνο πραγματοποίησε μια υψηλού επιπέδου συνάντηση για τον Διάλογο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) με πολιτικά κόμματα από όλα τον κόσμο, προσελκύοντας πάνω από 600 αντιπροσώπους από σχεδόν 300 πολιτικά κόμματα και οργανώσεις από περισσότερες από 120 χώρες.
Ο Xi Jinping δήλωσε τότε ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πρέπει να είναι μια οικογένεια, με ανοικτή αγκαλιά, να κατανοούν ο ένας τον άλλον και να οικοδομούν μια κοινότητα με κοινό μέλλον.
Έχει πει στους Κινέζους διπλωμάτες ότι το ΚΚΚ θεωρεί βασική του αποστολή το να εργαστεί για την ευτυχία του κινεζικού λαού και για τη μεγαλύτερη συμβολή του στην ανθρωπότητα.
Στη μεγάλη αίθουσα του λαού, με τον Σι εκλεγμένο ως πρόεδρο, η ιστορία άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης