Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Εάν οι Κεντρικές Τράπεζες δεν αποπληθωρίσουν τα περιουσιακά στοιχεία έρχεται χάος

Phoenix Capital: Εάν οι Κεντρικές Τράπεζες δεν αποπληθωρίσουν τα περιουσιακά στοιχεία έρχεται χάος
Phoenix Capital: Εάν οι Κεντρικές Τράπεζες δεν αποπληθωρίσουν τα περιουσιακά στοιχεία έρχεται χάος
Τo μεγάλο ερώτημα που διακυβεύεται σήμερα γύρω από την Wall Street είναι, γιατί οι αγορές είναι τόσο χάλια;
Η πραγματικότητα είναι ότι οι αγορές δεν είναι ένα χάος.
Αυτές είναι στην πραγματικότητα φυσιολογικές υγιείς αγορές.
Οι υγιείς αγορές κινούνται, μερικές φορές πολύ σε μικρό χρονικό διάστημα.
Το πραγματικό ζήτημα όπως αναφέρει σε ανάλυση της η εταιρία σύμβουλος επενδύσεων Phoenix Capital είναι ότι από το 2009 μέχρι και πρόσφατα, η αγορά ήταν εντελώς τεχνητή, διότι οι Κεντρικές Τράπεζες "στρίμωξαν" όλους τους κινδύνους, ελέγχοντας πλήρως την αγορά κρατικών ομολόγων.
Τα κρατικά ομόλογα αποτελούν το θεμέλιο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ορίζουν τον "συντελεστή απόδοσης χωρίς κινδύνους" έναντι του οποίου αποτιμώνται όλα τα περιουσιακά στοιχεία.
Είναι επίσης ο μεγαλύτερος εγγυητής που κατέχουν οι τράπεζες για να στηρίξουν τα χαρτοφυλάκια συναλλαγών / παραγώγων τους.
Όταν η Fed και άλλες Κεντρικές Τράπεζες ξεκίνησαν να ελέγχουν την αγορά κρατικών ομολόγων μέσω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, ανάγκασαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία να αποτιμηθούν σε τιμές που δε λαμβάνουν υπόψη τους το ρίσκο που έχουν, αλλά να αποτιμηθούν βάση του χαμηλού ρίσκου που αποτιμώντα τα κρατικά ομόλογα (λόγω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης) με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί φούσκα στις αποτιμήσεις όλων των περιουσιακών στοιχείων.
Αυτή η φούσκα δεν μοιάζει με οποιαδήποτε άλλη φούσκα στην ιστορία, δεδομένου ότι είναι πραγματικά συστημική, επηρεάζοντας κάθε κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.
Σήμερα υπάρχει μια πρωτογενής φούσκα (κρατικά ομόλογα) που δημιουργεί δευτερεύουσες φούσκες (εταιρικό χρέος, στεγαστικά δάνεια, μετοχές).
Καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες αρχίζουν να προσπαθούν να εξομαλύνουν την πολιτική τους, θα αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων, οπότε θα ακολουθήσει μια δραματική αλλαγή στις αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων που θα προκαλέσουν κατάρρευση της αγοράς.



Οι Κεντρικές Τράπεζες προσπαθούν τώρα να αποπληθωρήσουν τις δευτερογενείς φούσκες, ιδιαίτερα εκείνες των μετοχών, χωρίς να προκαλέσουν κρίση.



Στο προσεχές μέλλον θα υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα στις αγορές.
Και θα υπάρξει απόλυτη παραφροσύνη στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.
Ο λόγος;
Κάθε ιστορική φούσκα έχει "σπάσει" από παρεμβάσεις των Κεντρικών Τραπεζών.
Αυτή είναι η σημερινή αγορά.
Αυτή τη φορά είναι πραγματικά διαφορετική, αλλά όχι με καλό τρόπο.
Ποτέ δεν υπήρξε συντονισμένη πολιτική από τις Κεντρικές Τράπεζες που δημιούργησαν τόσες πολλές φούσκες στο υπόβαθρο του χρηματοπιστωτικού συστήματος πριν.
Δεδομένου το πόσο άσχημα οι Κεντρικές Τράπεζες κατόρθωσαν να διαχειριστούν τη φούσκα των τεχνολογικών μετοχών και των ενυπόθηκων δανείων, το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης