Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μάλτα: Υπό τον έλεγχο του κράτους η Pilatus Bank, μετά την δολοφονία δημοσιογράφου

tags :
Μάλτα: Υπό τον έλεγχο του κράτους η Pilatus Bank, μετά την δολοφονία δημοσιογράφου
Οι αρχές της Μάλτας θέτουν υπό τον έλεγχό τους τη Pilatus Bank, εν μέσω σκανδάλου-μαμούθ 
Τον έλεγχο της Pilatus Bank ανέλαβαν στις 21 Μαρτίου 2018 οι ρυθμιστικές αρχές (Malta Financial Services Authority, MFSA) της Μάλτας, στον απόηχο του σκανδάλου-μαμούθ με τη δολοφονία της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia, η οποία συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς που αποκάλυψαν τα «Panama Papers», των 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων που διέρρευσαν από τη δικηγορική Mossack Fonseca και έφεραν στο φως τον πλούτο που βρίσκεται στους «φορολογικούς παραδείσους».
Ο Ιρανός ιδιοκτήτης της τράπεζας, Ali Sadr, έχει συλληφθεί από εχθές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ του έχει ασκηθεί και δίωξη για «ξέπλυμα» χρήματος και παράκαμψη κυρώσεων.
Η τράπεζα υπήρξε αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων στη Μάλτα και ήταν γνωστό ότι διέθετε λογαριασμό για ανώτατο αξιωματούχο στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Joseph Muscat, αλλά και μέλη της κυβερνώσας οικογένειας του Αζερμπαϊτζάν.
Η MFSA ανέφερε, επίσης, ότι απαγορεύει στον Sadr και σε άλλους διευθυντές ή ανώτατα στελέχη να αποσύρουν κεφάλαια από την τράπεζα, ενώ η Pilatus θα πρέπει να λάβει έγκριση πριν να μεταφέρει οποιοδήποτε από τα ίδια κεφάλαιά της.
Ο Ali Sadr Hashemi Nejad, γιος ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους του Ιράν, κατηγορείται ότι συμμετείχε σε παράνομη είσπραξη 115 εκατ. δολαρίων από τη Βενεζουέλα σε Ιρανούς, κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων και των κανόνων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Η έρευνα των ΗΠΑ ξεκίνησε το 2013, ανέφεραν οι αρχές.
Η Pilatus διαθέτει γραφείο και στο Mayfair του Λονδίνου και, εντούτοις, κρίνεται κατανοητό το ότι οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές δεν έδωσαν ποτέ την άδεια να ανοίξουν λογαριασμοί για πελάτες μόνιμους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου.


Οι ευρωβουλευτές ζητούν τη χορήγηση ασύλου στη Μαρία Εφίμοβα

Με αφορμή την παράδοση της Μαρία Εφίμοβα στις ελληνικές αρχές, ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες προέβησαν μετά από πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου στην ακόλουθη δήλωση υποστήριξης της μάρτυρος δημοσίου συμφέροντος, ζητώντας να της χορηγηθεί άσυλο από την Ελλάδα.
Η Εφίμοβα αποτελεί μία από τις «πηγές» της δημοσιογράφου από τη Μάλτα, Daphne Caruana Galizia, η οποία ερευνούσε την υπόθεση των Panama Papers και δολοφονήθηκε όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητό της.
Επίσης, η Ρωσίδα υπήκοος κατηγορείται για υπεξαίρεση χρημάτων και στη Μάλτα εκκρεμούν δύο εντάλματα σύλληψης σε βάρος της.
Εργαζόταν στην Μάλτα, στην τράπεζα Pilatus Bank και είχε αποκαλύψει στην Galizia ότι η τράπεζά της διευκόλυνε τις ύποπτες συναλλαγές της Egrant Inc., μιας παναμαϊκής επιχείρησης που ανήκε στη Michelle Muscat, σύζυγο του Πρωθυπουργού της Μάλτας Joseph Muscat.
Λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία της, η Μαλτέζα δημοσιογράφος είχε κατονομάσει την Εφίμοβα ως πηγή των πληροφοριών της για το σκάνδαλο.
Μετά την βομβιστική επίθεση εναντίον της Galizia, κυπριακά ΜΜΕ την παρουσίαζαν να εμπλέκεται στην δολοφονία.
Η Ρωσίδα είχε καταφύγει στην Κρήτη όπου ζει ο σύζυγος της και τα 2 της παιδιά.
Βρετανικά ΜΜΕ, προσπάθησαν να την εμπλέξουν στην πρόσφατη αντιπαράθεση της βρετανικής κυβέρνησης με την Ρωσία κι έτσι πήρε την απόφαση να παραδοθεί στις ελληνικές αρχές φοβούμενη για την ζωή της.
Το μεσημέρι της Τρίτης, η Εφίμοβα οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα προκειμένου να εκτελεστούν τα δύο εντάλματα σύλληψης από τη Μάλτα.
Αναλυτικότερα, η δήλωση των ευρωβουλευτών:

Η Μαρία Εφίμοβα είναι πρώην υπάλληλος της Pilatus Bank και μάρτυρας σε υποθέσεις διαφθοράς και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Η Pilatus Bank, ανεξαρτήτως της μαρτυρίας της Εφίμοβα, κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος από παράνομες δραστηριότητες πολύ ισχυρών ανθρώπων στην Μάλτα και στο Αζερμπαϊτζάν. H σύλληψη του προέδρου της Pilatus Bank, Ali Sadr Hasheminejad, στις ΗΠΑ αποτελεί επιπλέον απόδειξη της σύνδεσης με εγκληματικές δραστηριότητες
Η εμπλοκή της Pilatus Bank με πρόσωπα υψηλά ιστάμενα στην κυβέρνηση της Μάλτας και ιδίως με Keith Schembri, τον προσωπάρχη του Μαλτέζου πρωθυπουργού, είναι αποδεδειγμένη από αναφορές που διέρρευσαν από την Υπηρεσία κατά της Διαφθοράς στην Μάλτα.
Η βίαιη εκστρατεία δυσφήμισης της Εφίμοβα από την κυβέρνηση της Μάλτας, που ξεκίνησε αμέσως μετά την αποκάλυψη ότι ήταν η πηγή της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017. Μετά την δολοφονία της Γκαλίζια, η Εφίμοβα δήλωσε ότι έφυγε από την Μάλτα φοβούμενη για την ζωή της και για την ασφάλεια της οικογένειά της. Καθώς οι φόβοι και οι πιέσεις από τα εντάλματα σύλληψης αυξήθηκαν, το βράδυ της Δευτέρας παραδόθηκε στις Ελληνικές αρχές.
Οι γιοι της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια δήλωσαν: «Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί απέτυχαν να προστατέψουν την μητέρα μας. Τώρα πρέπει να προστατεύσουν τις πηγές της με το ίδιο σθένος που θα έπρεπε να είχαν δείξει για εκείνη. Η Μαρία Εφίμοβα δεν είναι ευρωπαία πολίτης, όμως αντιμετωπίζει τους ίδιους κινδύνους. Πρέπει να προστατευθεί, όπως έπρεπε να είχε και η μητέρα μας».
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω και δεδομένης και της σαθρότητας των κατηγοριών εναντίον της μάρτυρος δημοσίου συμφέροντος Μαρία Εφίμοβα , καλούμε τις Ελληνικές Αρχές όπως:

Διασφαλίσουν ότι η Εφίμοβα δεν θα εκδοθεί στην Μάλτα

Προσφέρουν άσυλο στην Εφίμοβα και στην οικογένειά της

Προσφέρουν προστασία και διασφαλίσουν την ασφάλειά της

Οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές:

AUSTREVICIUS Petras, ALDE/ADLE

BAYET Hugues, SnD

BILDT CORAZZA Anna Maria, SnD

CASA David, EPP

CHILDERS Nessa, SnD

CICU Salvatore, EPP

DE LANGE Esther, EPP

DURAND Pascal, the GREENS/EFA

ENGEL Frank, EPP

FJELLNER Christofer, EPP

GASBARRA Enrico, SnD

GIEGOLD Sven, the GREENS/EFA

GOMEZ Anna, SnD

HADJIGEORGIOU Takis, GUE/NGL

HÖKMARK Gunnar, EPP

IN'T VELD Sophie, ALDE/ADLE

JOLY Eva, the GREENS/EFA

KÖSTER Dietmar, SnD

KOULOGLOU Stelios, GUE/NGL

KYLLONEN Merja, GUE/NGL

LANGEN Werner, EPP

LE HYARIC Patrick, GUE/NGL

MACOVEI Monica, ECR

MARTIN Edouard, SnD

METSOLA Roberta, EPP

PAGAZAURTUNDÚA Maite, ALDE/ADLE

ROSATI Dariusz, EPP

SCHIRDEWAN Martin, GUE/NGL

SCHULZE Sven, EPP

TOMC Romana, EPP

URBAN CRESPO Miguel, GUE/NGL

VALLI Marco, EFDD

VANDENKENDELAERE Tom, EPP

VIEU Marrie-Pierre, GUE/NGL

ZAMMIT DIMECH Francis, EPP

ZIMMER Gabriel, GUE/NGL

Maltese investigative journalist Daphne Caruana Galizia poses outside the Libyan Embassy in Valletta April 6, 2011. REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Η άτυχη δημοσιογράφος, Daphne Caruana Galizia

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης