Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι πωλήσεις στην Πειραιώς τελειώνουν σήμερα ή αύριο - Λάθος η εκτίμηση ότι τα stress tests θα προκαλέσουν πανικό

Οι πωλήσεις στην Πειραιώς τελειώνουν σήμερα ή αύριο - Λάθος η εκτίμηση ότι τα stress tests θα προκαλέσουν πανικό
Με βάση ενδείξεις πιθανόν και σήμερα 22 Μαρτίου οι πωλήσεις να τελειώσουν και να ολοκληρωθεί το κύμα που πίεσε καίρια την χρηματιστηριακή τιμή της Πειραιώς.
Σε ανύποπτο χρόνο το bankingnews είχε αναφέρει ότι υπάρχει βρετανικό fund που ήθελε να αποχωρήσει από την μετοχή της Πειραιώς.
Επειδή δεν έβρισκε αρχικά αγοραστές ακολούθησε μια βίαιη στρατηγική να πουλήσει στην αγορά και έτσι εξηγείται γιατί με μόλις το 2,68% των μετοχών ή 11,7 εκατ η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας μειώθηκε 25% σε 8 συνεδριάσεις.
Η βιαιότητα των πωλήσεων είχε ως αποτέλεσμα να χτυπηθούν stop losses δηλαδή θέσεις τις οποίες οι επενδυτές έχουν οριοθετήσει ως το σημείο κάτω από το οποίο δεν μπορούν να διακρατήσουν, οπότε δημιουργήθηκε ένα αυτοτροφοδοτούμενο σκηνικό πτώσης οδηγώντας την μετοχή στα 2,71 ευρώ και την κεφαλαιοποίηση στα 1,18 δισεκ.
Αυτά συνέβησαν και τέσσερα είναι ερωτήματα
1)Πότε θα τελειώσουν οι πωλήσεις
2)Γιατί πουλούσαν μετοχές Πειραιώς
3)Τι πράττει ο Paulson;
4)Τι θα συμβεί στα stress tests;

Απαντήσεις

1)Με βάση ενδείξεις πιθανόν και σήμερα 22 Μαρτίου οι πωλήσεις να τελειώσουν και να ολοκληρωθεί το κύμα που πίεσε καίρια την αποτίμηση στο χρηματιστήριο της Πειραιώς.
Εάν δεν συμβεί σήμερα το αργότερο αύριο 23 Μαρτίου θα συμβεί, θα υπάρξουν κάποιες αγορές από ορισμένα funds.
Στην Πειραιώς να σημειωθεί ότι short είναι το Lansdowne και το Marshall.
Ορισμένοι υποστήριξαν ότι η μεγάλη πίεση αποδίδεται σε short covering αλλά υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση αυτής της θεωρίας.
Πάντως σήμερα 22 ή στις 23 Μαρτίου αναμένεται αντίδραση στην μετοχή της Πειραιώς.
2)Γιατί πουλούσαν μετοχές της Πειραιώς;
Διερευνώντας με προσοχή το θέμα καθώς οι επενδυτές που πουλάνε ή αγοράζουν είναι πολύ προσεκτικοί στο τι λένε και πως το διατυπώνουν εξάγεται το συμπέρασμα ότι υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν για εμπροσθοβαρείς αποφάσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων μέσω ΑΜΚ.
Το βασικό σενάριο που έχουμε αναλύσει πολλές φορές είναι ότι η Πειραιώς περνάει τα stress tests και από το 2019 προχωράει σε αύξηση κεφαλαίου.
3)Ο Paulson που κατέχει το 9,23% της Πειραιώς και το 7,4% της Alpha bank δεν πουλάει μετοχές ελληνικών τραπεζών.
4)Τι θα συμβεί με τα stress tests;
Επαναφέρουμε μια πρόσφατη ανάλυση μας.
Το bankingnews σε ανύποπτο χρόνο είχε αποκαλύψει ότι από το TAR δηλαδή την ανασκόπηση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων θα προέκυπτε στην Πειραιώς μια ζημία περίπου 1,8 με 2,1 δισεκ. ευρώ.
Μόλις πρόσφατα η Πειραιώς ανακοίνωσε με αφορμή το IFRs 9 ότι αυξάνει τις προβλέψεις για την χρήση 2017 στα 2 δισεκ. συγκεκριμένα μόνο στο δ΄ τρίμηνο 2017 αυξήθηκαν οι προβλέψεις κατά 1,1 δισεκ.
Η Πειραιώς με αφορμή την ανακοίνωση για το IFRs 9 δημοσίευσε ότι η σωρευτική αρνητική επίδραση θα είναι 1,6 δισεκ.
Όμως μεταξύ άλλων ανέφερε για τις νέες προβλέψεις του 2017 και ταυτόχρονα ότι μέρος αυτών των νέων προβλέψεων θα τις ισοσκελίσει με αναβαλλόμενη φορολογία.
Το bankingnews πάλι σε ανύποπτο χρόνο είχε αποκαλύψει ότι από αναβαλλόμενη φορολογία η Πειραιώς θα ενισχυθεί 700 εκατ.
Με 2 δισεκ. νέες προβλέψεις η αναβαλλόμενη φορολογία DTA εφόσον αναγνωρίζεται όλη ισοδυναμεί με 600 εκατ.
Ας υποθέσουμε ότι η αύξηση των προβλέψεων στα 2 δισεκ. περιλαμβάνει και το TAR δηλαδή την ανασκόπηση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.
Άρα έχουμε 2 δισεκ. νέες ζημίες + 1,6 δισεκ. σε παρούσες αξίες ζημία από το IFRs9 = 3,6 δισεκ. – 600 εκατ από το DTA δηλαδή 3 δισεκ.
Όμως η Πειραιώς εμφανίζει προ προβλέψεων κέρδη περίπου 1,2 δισεκ.
Άρα από τα 2 δισεκ. νέες προβλέψεις αφαιρούμε τα 1,2 δισεκ. προ προβλέψεων έσοδα και αφαιρούμε και τα 600 εκατ DTA σημαίνει σχεδόν μηδενίζεται η ζημία από τις νέες προβλέψεις για προβληματικά δάνεια.
Σε αυτή την εξίσωση αυτό που δεν έχει προβλεφθεί είναι σε ποιο βαθμό οι προβλέψεις 2 δισεκ. καλύπτουν 100% το TAR δηλαδή την ανασκόπηση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων και πόσο συμπεριλαμβάνουν την αρνητική επίδραση από το stress tests.
Πρακτικά λοιπόν η κατάσταση στον ισολογισμό της τράπεζας Πειραιώς πρέπει να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα τόσο της εξυγίανσης στην οποία εστιάζει η διοίκηση Μεγάλου…. όσο και του μεγάλου ερωτηματικού… εάν αυτά τα 2 δισεκ. καλύπτουν την συνολική επιβάρυνση από τους ελέγχους και το stress tests.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προφανώς και δεν το καλύπτουν αλλά οι διαφορές δεν είναι και τόσο μεγάλες.
Η τράπεζα Πειραιώς στο βασικό σενάριο που έχει αναλύσει το bankingnews περνάει το stress tests αλλά εντός 10-14 μηνών θα πρέπει να αυξήσει τα κεφάλαια της ώστε να θωρακιστεί περαιτέρω και να αναβαθμίσει την ποιότητα τους.
Όταν προστίθεται αναβαλλόμενη φορολογία προφανώς και υποβαθμίζεται το κεφάλαιο.

Υποσημείωση

Κάποιοι στην αγορά έχουν ανησυχήσει μήπως η Πειραιώς χρειαστεί να βρει κεφάλαια μέσα στο β΄ 6μηνο του 2018 και όχι το 2019.
Απάντηση στο ερώτημα αυτό θα δοθεί με την ανακοίνωση του stress tests αλλά πιθανότερο σενάριο είναι να δοθεί χρόνος, όπως και σε όλες τις ελληνικές τράπεζες να βρουν κεφάλαια το 2019.

Πώληση προβληματικών δανείων 1,6 δισεκ. με εγγύηση εμπορικά ακίνητα

Η τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στην τελική φάση πώλησης 1,6 δισεκ. προβληματικών δανείων με εγγύηση εμπορικά ακίνητα.
Οι εξασφαλίσεις των ακινήτων αυτών φθάνουν τα 479 εκατ ευρώ.
Με βάση συγκλίνουσες πληροφορίες η μέση τιμή της πώλησης των NPLs ανέρχεται στο 20% της ονομαστικής αξίας ή 320 εκατ ευρώ.
Η Πειραιώς θα πουλήσει 1,6 δισεκ. για να πάρει 320 εκατ ευρώ είναι ένα λογικό deal.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης